Konferencia az orosz forradalomról

Publikálás dátuma
2017.11.03. 14:36

Közös beszélgetést szervez november 7-én 18 órára az ELTE BTK Ruszisztikai Központja, a Kelet-Európa Története Tanszék, valamint az Eszmélet folyóirat. Az előadók az 1917-es októberi forradalom céljai és történelmi lehetőségei között felmerült ellentmondásokat vizsgálják, bemutatják a forradalom történetének tudatos meghamisítását, s feltárják annak okait.

Az esten a forradalmi tematika mellett a kapitalizmus és a tőkés termelési mód problematikáját is vizsgálják Szigeti Péter tanulmánya kapcsán, mely az Eszmélet őszi számának mellékleteként jelent meg. A forradalmi-blokk előadói Krausz Tamás és Mezei Bálint, a kapitalizmus-blokk felszólalói: Szigeti Péter, Sebők Miklós és Gerőcs Tamás Helyszín: Múzeum krt. 6-8. (ELTE BTK főépület) 2. emelet, 252-es terem. 

Szerző

Az egyéni körzetek többségében megállapodott az MSZP és a Demokratikus Koalíció

Publikálás dátuma
2017.11.03. 14:35
Népszava fotó/Molnár Ádám
Hatvan- negyven arányú elosztásban állapodott meg az MSZP és a Demokratikus Koalíció az egyéni kerületekben koordináltan induló jelöltjeikről - erről a szocialista párt elnöke beszélt a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában.

 Molnár Gyula azt mondta, hogy már csak néhány egyéni körzetről nem egyeztek meg. Ezek rendezése után fordulnak majd az Együtthöz és a Párbeszédhez, végül pedig az LMP-t is szeretnék bevonni a koordinált indulásba, és ennek érdekében több egyéni körzetet is átengednének. Pártok felett álló, civil jelöltet szeretne az ellenzék közös miniszterelnökének az MSZP – erről szintén a pártelnök beszélt a műsorban, aki szerint Balázs Péter, volt külügyminiszter alkalmas lenne a feladatra. Molnár Gyula úgy látja, hogy a választók nem fognak megelégedni azzal, hogy ha az ellenzéki pártok csak az egyéni körzetek tekintetében állapodnak meg, szerinte közösen kellene indulniuk a választáson.

Szerző

Nálunk "az örökkévalóságig" csak oroszok építhetnek atomerőművet?

Publikálás dátuma
2017.11.03. 14:25
Az LMP áprilisi fénydemonstrációja - Fotó: Vajda József
Az NVB állásfoglalásából derült ki, hogy Magyarországon az örökkévalóságig csak az oroszok építhetnek atomerőművet - írja közleményében Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja.

A Nemzeti Választási Bizottság elutasította az LMP Paks 3-ra vonatkozó népszavazási kérdését, mondván, hogy az nemzetközi szerződést érint. Kiderült ugyanis, hogy az "évszázad üzletének" csúfolt atompaktum keretében nem csak Paks 2, hanem minden további atomprojekt kapcsán elkötelezte magát a kormány az orosz félhez. Ezzel végképp bebizonyosodott, amit az LMP régóta állít: a paksi bővítés keretében a kormány hűségesküt tett Oroszországnak, aminek következményeit még az unokáink is viselni fogják.

Patyi András indoklásában továbbá jelezte, hogy az LMP álláspontja szerint túl sok népszavazási kérdést nyújt be, mely "magatartás már önmagában a hitelesítés akadályát képzi". Az LMP azonban továbbra is azt javasolja az NVB elnökének, hogy ha nem bírja a rektori munkával és az NVB vezetésével járó kettős terhelést, akkor inkább mondjon le, de ameddig ellátja ezt a közfunkciót, addig ne panaszkodjon, hanem végezze el az ezzel járó munkát. Az LMP Patyi András önbeismerése után fellebbezést nyújt be a Kúriához. Az állásfoglalás alapján azonban az is egyértelmű, hogy csak úgy lehet megakadályozni a paksi bővítést, ha a következő kormány már az első napján felmondja az orosz atompaktumot: erre azonban csak a valódi korszakváltás és egy Szél-kormány jelent garanciát- zárul a közlemény. 

Szerző