Magyarország késlelteti Kijev NATO-integrációját

Decemberben a nagykövetek részvételével tarthat ülést a NATO-Ukrajna Bizottság - mondták lapunknak az észak-atlanti szövetség brüsszeli székhelyén arra reagálva, hogy Magyarország megakadályozta a grémium külügyminiszteri szintű tanácskozásának megtartását. A magyar diplomácia azért emelt vétót az eszmecsere ellen, mert Ukrajna még mindig nem vonta vissza a területén élő kisebbségek jogait sértő törvényt - amint azt Szijjártó Péter külügyminiszter napokkal ezelőtt kifejtette. Érdeklődésünkre a NATO szóvivői szolgálata nem kommentálta a magyar döntést, csak annyit jegyzett meg, hogy a szövetség “érdekelt az Ukrajnával fenntartott szoros partneri együttműködésben”.

A NATO-Ukrajna Bizottság állam- és kormányfői, miniszteri és nagyköveti szinten rendszeresen ülésezik. Legutóbb júliusban, Kijevben tanácskoztak és a nagykövetek október végén is összeültek volna, de az ukránok elfoglaltsága miatt ez elmaradt. Magyarország nem gördít akadályt a NATO misszióvezetők és az Ukrajnát képviselő Olekszandr Turcsinov nemzetbiztonsági titkár rendszeres találkozói elé, sőt, ezeket az alkalmakat is felhasználja arra, hogy konzultáljon az általa diszkriminatívnak tartott ukrán oktatási törvényről. A külügyminiszteri ülés megvétózásával a magyar diplomácia annak az ígéretének tesz eleget, hogy a vita rendezéséig minden magas szintű fórumon keresztbe tesz Kijev integrációs törekvéseinek.

A helyzetet jól ismerő források lapunknak kifejtették: a NATO-tagságot megcélzó Ukrajna 2008 óta minden évben úgynevezett nemzeti programot nyújt be a szövetségnek. Ezekben kötelezettséget vállal a jogállam, a demokrácia és a piacgazdaság, benne a nemzeti kisebbségek jogainak a maradéktalan tiszteletben tartására. A vállalásokat a NATO folyamatosan értékeli, “az ígéreteik tehát simán számon kérhetőek Brüsszelben” — hallottuk.

Információink szerint a magyar vétó nem okozott megrökönyödést a szövetségesek körében, bár a keleti partnerországot támogató Lengyelország és a három balti állam nem örült neki. A december elejére tervezett brüsszeli tanácskozáson Ukrajna helyett Grúzia külügyminiszterével tárgyalnak majd a szövetségesek. Kijevi tárcavezető legközelebb a februárban esedékes védelmi miniszteri ülés margóján kaphat helyet a NATO-Ukrajna Bizottság asztalánál.

Dőlnek a brit miniszterdominók

Publikálás dátuma
2017.11.03. 06:33
Fotó: AFP/Justin Tallis

Alaposan felgyorsultak az események az immár "kneegate", azaz "térdgate"-ként emlegetett westminsteri erkölcsi botrányban. Az elnevezés Sir Michael Fallon védelmi miniszter szerda este benyújtott lemondásával kapcsolatos, hiszen a brit kormány egyik legbefolyásosabb tagjának az volt a vétke, hogy 15 éve egy vacsora alatt többször is megsimogatta Julia Hartley-Brewer rádiós műsorvezető térdét. Igaz, azonnal abbahagyta, amikor az újságírónő megfenyegette, hogy “behúz neki egyet”.

Theresa May-nek írott levelében a 65 éves, kétgyermekes apa azzal magyarázta döntését, hogy “viselkedése nem ütötte meg azt a mércét, ami a fegyveres erők élén álló minisztertől elvárható”. Sir Michael a BBC politikai főszerkesztőjének, Laura Kuensbergnek adott interjújában kijelentette, hogy érzése szerint “ami tíz-tizenöt éve elfogadhatónak minősült, ma már nyilvánvalóan nem az”, azaz egy általa jelentéktelennek vélt fizikai kontaktus a jelenlegi, az amerikai producer, Harvey Weinstein szexuális kihágásai által felkavart hangulatban zaklatásnak számít. Westminsterben az az általános nézet, hogy a média által kedvelt, mindig szívesen nyilatkozó miniszter szekrényéből további csontvázak dőlhetnek ki. A kormányfővel folytatott szerda délutáni szóváltásán alighanem nem tudta garantálni, hogy nem derülnek ki újabb esetek.

Sir Michael Fallon előbb gazdasági miniszter volt, aztán került a hadügy élére 2014-ben, így ő volt a nemzetvédelmért egyik leghosszabban felelős konzervatív vezető. A következetesen tory kék nyakkendőt viselő politikus alaposan kiismerte magát új területén, még ha bombasztikus kijelentéseiből ítélve túl is értékelte a brit fegyveres erők mai jelentőségét a világban.

Amint az várható volt, Theresa May gyorsan döntött az utódlásról. Már csütörtök délelőtt megnevezte új védelmi miniszterét a 41 éves Gavin Williamson személyében. Az észak-angliai South Staffordshire parlamenti képviselője 2010 óta szolgál Westminsterben. A kormányfő kevés bizalmasa egyikét a 2017. júniusi, vereséggel felérő parlamenti választás után nevezte ki chief whippé, a frakciófegyelem legfőbb őrévé. Az első kommentárok nem mulasztották el megemlíteni, hogy nem változott a kabineten belüli egyensúly, hiszen Gavin Williamson éppúgy az EU-tagság folytatása mellett voksolt a népszavazáson, mint Fallon. Nem rendelkezik viszont sem katonai, sem kormányzati tapasztalattal. Ami a fiatal politikust minden westminsteri kollégájától megkülönbözteti az az, hogy parlamenti dolgozószobájában egy kalitkában tarantellapókot őriz.

Az igazán nagy csapást a de facto miniszterelnök-helyettes “elszállása” jelenthetné a kormányfőre. Mint arról beszámoltunk, Damien Green egy nálánál harminc évvel fiatalabb irodalmárnak küldött tavaly félreérthető üzenetet. A politikus ellen vizsgálat indult, ám a Downing Street 10. komolyabb válságkezelésbe is belevágott. A jövő héten valamennyi parlamenti párt vezetője együtt vitatja meg, miképpen lehetne megvédeni a közéleti szereplőket a méltatlan vádaktól.

Érik az ukrán káosz

Publikálás dátuma
2017.11.03. 06:31
Szaakasvili gyakran feltűnik hívei körében, és mindig örömmel fogadják őt Fotó: AFP
Másodjára is elutasították Miheil Szaakasvili politikai menedékjogi kérelmét. A volt grúz elnök a megvont állampolgárság birtokában akár ukrán államfő is lehetne.

Az ukrán bevándorlási hivatal hivatalosan azzal indokolta döntését, mert Szaakasvili szülőhazájában nem volt kitéve politikai üldöztetésnek, nem kínozták és halálos ítélet sem fenyegeti, így nem is jogosult politikai menedékre. Odessza megye korábbi kormányzójának politikai menedékjogi kérelmét először két hete utasította el Jurij Lucenko főügyész.

A volt grúz elnököt hazájában hatalommal való visszaéléssel és korrupcióval vádolják. Grúziában 2014-ben adtak ki körözést ellene, Tbiliszi az idén szeptemberben már harmadszor kérte kiadatását Kijevtől. Ukrajna mindeddig figyelmen kívül hagyta a grúz kérést, most viszont, amikor a befogadott barátból és szövetségesből ellenfél-ellenség lett - hiszen Petro Porosenko államfő és Volodimir Grojszman miniszterelnök legfőbb kihívója -, az ukrán igazságszolgáltatás hirtelen megalapozottnak találta a kérelmet. Ezt azzal magyarázzák, hogy 2015-ben, amikor Szaakasvili megszerezte az ukrán állampolgárságot, több dolgot eltitkolt. Ezért megvonták a grúz politikus ukrán állampolgárságát, aki így hontalanná vált. Hazájában már korábban, 2015-ben ugyanígy járt, kiadatása pedig a levegőben lóg. Szaakasvilinek még van egy fellebbezési lehetősége, amivel az ukrán Espresso TV szerint élt is, esélye azonban aligha lesz a pozitív elbírálásra.

Ám nemcsak a volt elnök-volt kormányzó került kínos helyzetbe, hanem a kijevi hatalom is. Porosenko és a kormányzat népszerűsége soha nem látott mélyponton van és az utóbbi idők tendenciái alapján a 2019-es választásokig tovább romlik majd. De maga lenne a csoda, ha Ukrajna el tudná kerülni az előrehozott választásokat vagy legalábbis egy újabb kormányváltást. Bár Szaakasvili ukrán állampolgárság hiányában nem indulhat az elnökségért, és vélhetően pártját is kiiktatják a választási versenyből, miután a kijevi igazságügyi minisztérium már jelezte, felülvizsgálják Új Erők Mozgalmának minisztériumi bejegyzését is, támogatóit viszont nem tudják félreállítani. Eközben minden Szaakasvili elleni intézkedés a grúz politikus malmára hajtja a vizet. Több ukrán politológus vélekedett már úgy, hogy Porosenkoék patthelyzetbe kerültek, Szaakasvilinek olyan erős az amerikai háttere, hogy a Nyugat és az Egyesült Államok támogatásának kockáztatása nélkül nem tudják őt kiutasítani az országból. Amíg pedig ott van - mindegy, hogy állampolgárként vagy hontalanként -, addig a hatalom és a korrupció ellenes tömegek egyik legnépszerűbb, és egyben legaktívabb vezetője marad. Szeptember 10-én például - fittyet hányva a kijevi tiltásra - hívei gyűrűjében és védelmében gyalog lépte át a lengyel-ukrán határt, s aztán a kiadatás veszélye ellenére is tüntetést szervezett. Az október 18-i demonstráció nem vált olyanná, mint pár éve a Majdan volt, de annak veszélyét hordozza magában. Legkitartóbb hívek máig ott sátoroznak a 2014-es rendszerváltást kicsikaró téren.

Eközben a korrupció változatlanul fojtogatja az országot. A napokban Arszen Avakov belügyminiszter fiát tartóztatták le korrupció miatt, de hogy ilyen magas szintre is elért a bűnüldözés, azt az ukrán közvélemény nem annyira a korrupcióellenes harc eredményességének, mintsem a Porosenko-Avakov közötti ellentétnek tulajdonítja. Az elnök és a belügyminiszter viszonya pedig éppen Szaakasvili miatt vált feszültté. Az államfő a belügyminisztert vádolta, amiért nem akadályozta meg, hogy a grúz politikust hívei átkísérjék a lengyel határon, és azért is, hogy nem akadályozta meg a Szaakasvili által összehívott tüntetők sátrainak felállítását, vagy nem rendelte el azok lebontását.

Mára az ukrán politikai paletta soha nem látott mértékben felaprózódott, nincs különösebb támogatottságnak örvendő politikai erő, de a Julija Timosenko, a radikális Oleh Ljasko és a civil erőként először parlamentbe jutott, utólag szintén radikálisnak bizonyuló Szamopovics vezetője, Andrij Szadovij formálódó koalíciója győzelemre képes tényező lehet. (Az hogy mennyire tudnának a későbbiekben együtt kormányozni, az más kérdés.) Ez a hármas máris odaállt Szaakasvili mellé, ami biztossá teszi, hogy a grúz ex-elnök esetleges kiutasítása esetén a Majdan újra benépesedik, s Ukrajna búcsút inthet kvázi stabilitásának.

Timosenko az élen
Egy októberi, a Szófia intézet által végzett és az Ukrajinszki Novini hírügynökség által ismertetett közvélemény-kutatás szerint Porosenko népszerűsége tovább zuhan, Julija Timosenko pedig őrzi első helyét. A megkérdezettek 79 százaléka nem helyesli és csupán 13 százaléka támogatja Petro Porosenko elnöki tevékenységét. Az Active Group mérése szerint bár a régi politikusok támogatottsága látványosan csökken, az újaké viszont emelkedik, a népszerűségi lista első helyén mégis Timosenko áll 14,7 százalékkal. Porosenko második, 12,5 százalékkal. A radikális nacionalista Ljasko 8,5 százalékon áll, a Szamopovics vezér Andrij Szadovij pedig 6,2-n. Szaakasvili és mozgalma támogatottságát már nem mérik, de bejegyzése pillanatában, 2016 tavaszán, amikor a nagyközönség még alig-alig hallott róla, már meghaladta a 10 százalékot.
Szerző