Tilos lesz megmászni az Uluru-sziklát

Publikálás dátuma
2017.11.03. 06:40
Fotó: AFP/Greg Wood

A tilalom 2019-től szól. Ausztrália egyik legismertebb jelképének számító hatalmas, vörös homokkőből álló sziklatömb sorsáról egy őslakos földtulajdonosokból és kormánytisztviselőkből álló testület döntött. A monolitnak spirituális jelentősége van az őslakosok számára.

Szerző

Magyarország késlelteti Kijev NATO-integrációját

Decemberben a nagykövetek részvételével tarthat ülést a NATO-Ukrajna Bizottság - mondták lapunknak az észak-atlanti szövetség brüsszeli székhelyén arra reagálva, hogy Magyarország megakadályozta a grémium külügyminiszteri szintű tanácskozásának megtartását. A magyar diplomácia azért emelt vétót az eszmecsere ellen, mert Ukrajna még mindig nem vonta vissza a területén élő kisebbségek jogait sértő törvényt - amint azt Szijjártó Péter külügyminiszter napokkal ezelőtt kifejtette. Érdeklődésünkre a NATO szóvivői szolgálata nem kommentálta a magyar döntést, csak annyit jegyzett meg, hogy a szövetség “érdekelt az Ukrajnával fenntartott szoros partneri együttműködésben”.

A NATO-Ukrajna Bizottság állam- és kormányfői, miniszteri és nagyköveti szinten rendszeresen ülésezik. Legutóbb júliusban, Kijevben tanácskoztak és a nagykövetek október végén is összeültek volna, de az ukránok elfoglaltsága miatt ez elmaradt. Magyarország nem gördít akadályt a NATO misszióvezetők és az Ukrajnát képviselő Olekszandr Turcsinov nemzetbiztonsági titkár rendszeres találkozói elé, sőt, ezeket az alkalmakat is felhasználja arra, hogy konzultáljon az általa diszkriminatívnak tartott ukrán oktatási törvényről. A külügyminiszteri ülés megvétózásával a magyar diplomácia annak az ígéretének tesz eleget, hogy a vita rendezéséig minden magas szintű fórumon keresztbe tesz Kijev integrációs törekvéseinek.

A helyzetet jól ismerő források lapunknak kifejtették: a NATO-tagságot megcélzó Ukrajna 2008 óta minden évben úgynevezett nemzeti programot nyújt be a szövetségnek. Ezekben kötelezettséget vállal a jogállam, a demokrácia és a piacgazdaság, benne a nemzeti kisebbségek jogainak a maradéktalan tiszteletben tartására. A vállalásokat a NATO folyamatosan értékeli, “az ígéreteik tehát simán számon kérhetőek Brüsszelben” — hallottuk.

Információink szerint a magyar vétó nem okozott megrökönyödést a szövetségesek körében, bár a keleti partnerországot támogató Lengyelország és a három balti állam nem örült neki. A december elejére tervezett brüsszeli tanácskozáson Ukrajna helyett Grúzia külügyminiszterével tárgyalnak majd a szövetségesek. Kijevi tárcavezető legközelebb a februárban esedékes védelmi miniszteri ülés margóján kaphat helyet a NATO-Ukrajna Bizottság asztalánál.

Dőlnek a brit miniszterdominók

Publikálás dátuma
2017.11.03. 06:33
Fotó: AFP/Justin Tallis

Alaposan felgyorsultak az események az immár "kneegate", azaz "térdgate"-ként emlegetett westminsteri erkölcsi botrányban. Az elnevezés Sir Michael Fallon védelmi miniszter szerda este benyújtott lemondásával kapcsolatos, hiszen a brit kormány egyik legbefolyásosabb tagjának az volt a vétke, hogy 15 éve egy vacsora alatt többször is megsimogatta Julia Hartley-Brewer rádiós műsorvezető térdét. Igaz, azonnal abbahagyta, amikor az újságírónő megfenyegette, hogy “behúz neki egyet”.

Theresa May-nek írott levelében a 65 éves, kétgyermekes apa azzal magyarázta döntését, hogy “viselkedése nem ütötte meg azt a mércét, ami a fegyveres erők élén álló minisztertől elvárható”. Sir Michael a BBC politikai főszerkesztőjének, Laura Kuensbergnek adott interjújában kijelentette, hogy érzése szerint “ami tíz-tizenöt éve elfogadhatónak minősült, ma már nyilvánvalóan nem az”, azaz egy általa jelentéktelennek vélt fizikai kontaktus a jelenlegi, az amerikai producer, Harvey Weinstein szexuális kihágásai által felkavart hangulatban zaklatásnak számít. Westminsterben az az általános nézet, hogy a média által kedvelt, mindig szívesen nyilatkozó miniszter szekrényéből további csontvázak dőlhetnek ki. A kormányfővel folytatott szerda délutáni szóváltásán alighanem nem tudta garantálni, hogy nem derülnek ki újabb esetek.

Sir Michael Fallon előbb gazdasági miniszter volt, aztán került a hadügy élére 2014-ben, így ő volt a nemzetvédelmért egyik leghosszabban felelős konzervatív vezető. A következetesen tory kék nyakkendőt viselő politikus alaposan kiismerte magát új területén, még ha bombasztikus kijelentéseiből ítélve túl is értékelte a brit fegyveres erők mai jelentőségét a világban.

Amint az várható volt, Theresa May gyorsan döntött az utódlásról. Már csütörtök délelőtt megnevezte új védelmi miniszterét a 41 éves Gavin Williamson személyében. Az észak-angliai South Staffordshire parlamenti képviselője 2010 óta szolgál Westminsterben. A kormányfő kevés bizalmasa egyikét a 2017. júniusi, vereséggel felérő parlamenti választás után nevezte ki chief whippé, a frakciófegyelem legfőbb őrévé. Az első kommentárok nem mulasztották el megemlíteni, hogy nem változott a kabineten belüli egyensúly, hiszen Gavin Williamson éppúgy az EU-tagság folytatása mellett voksolt a népszavazáson, mint Fallon. Nem rendelkezik viszont sem katonai, sem kormányzati tapasztalattal. Ami a fiatal politikust minden westminsteri kollégájától megkülönbözteti az az, hogy parlamenti dolgozószobájában egy kalitkában tarantellapókot őriz.

Az igazán nagy csapást a de facto miniszterelnök-helyettes “elszállása” jelenthetné a kormányfőre. Mint arról beszámoltunk, Damien Green egy nálánál harminc évvel fiatalabb irodalmárnak küldött tavaly félreérthető üzenetet. A politikus ellen vizsgálat indult, ám a Downing Street 10. komolyabb válságkezelésbe is belevágott. A jövő héten valamennyi parlamenti párt vezetője együtt vitatja meg, miképpen lehetne megvédeni a közéleti szereplőket a méltatlan vádaktól.