Tíz év után először - Kamatot emelt a Bank of England

Publikálás dátuma
2017.11.02. 14:11
Forrás: Google Street View

Emelte alapkamatát a Bank of England. A brit jegybank monetáris tanácsa a csütörtöki bejelentés szerint 0,25 százalékponttal 0,50 százalékra növelte az irányadó rátát. A Bank of England legutóbb több mint egy évtizede, 2007 júliusában hajtott végre kamatemelést.

Szerző

Metrófelújítás - Az MSZP a bérletárak csökkentését követeli

Publikálás dátuma
2017.11.02. 13:27
Népszava fotó
A fővárosi MSZP azt követeli, hogy a jelenlegi ár harmadával csökkentsék a budapesti tömegközlekedési bérletek árát, ha a 3-as metrót pótló buszok csak az utasok kétharmadát tudják elvinni- írja az MTI.

Horváth Csaba, a párt fővárosi képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette: ha lenne elég busz és buszvezető, akkor nagyobb buszmegállók kialakításával mindenkit el lehetne vinni. Az a tény, hogy csak az utasok kétharmada fél fel a buszokra, nyílt beismerése annak, hogy Tarlós István főpolgármester és munkatársai alkalmatlanok arra, hogy megtervezzék a felújítást és megszervezzék a pótlást. A felújítás csak egy nagyobb fajta takarítás és rozsdamentesítés, hiszen nem cserélik le a nyolcvanas években beszerzett biztosítóberendezéseket, nem épülnek új kijáratok, és a megállók majdnem felét nem is akadálymentesítik - sorolta a problémákat Horváth Csaba. További gondnak minősítette, hogy - szerinte - nem az a legsürgősebben felújítandó és legveszélyesebb szakasz, ahol a munkálatok kezdődnek. Nyugat-Európában arra törekednek, hogy a felújítások a lehető legkisebb fennakadást okozzák, ezért ott például egyszerre csak egy-két megállót szoktak lezárni. Kitért arra is, hogy Tarlós István állításával szemben a 2-es metró felújítása nem öt, hanem három évig tartott, és valóban csak nyáron zárták le a vonalat, hogy a lehető legkevesebb kellemetlenséget okozza az utasoknak.

Szerző

Az LMP Balog Zoltánhoz fordul a Hospice Ház ügyében

A Magyar Hospice Alapítvány tájékoztatása szerint heteken belül bezárhatják az ország egyetlen felnőtt hospice házát, mivel nem áll rendelkezésre a működéshez szükséges pénzügyi fedezet, a kormánytól pedig hiába kérnek támogatást. Az LMP szerint ez elfogadhatatlan, és felszólítja az emberi erőforrások miniszterét, hogy haladéktalanul biztosítsa az Alapítvány működéséhez szükséges feltételeket - írja közlemény Ábrahám Júlia az LMP Országos Elnökségi tagja.

Az alapítvány főleg daganatos betegek életvégi ellátását végzi, eddig több mint tízezer betegnek és családjának segítettek a legnehezebb időszakban. Olyan tevékenységet végeznek, amellyel az emberi méltóság az utolsó percig megőrizhető. Az LMP álláspontja szerint munkájuk az egészségügyi ellátások szerves része, amelyet az állam szinte semennyire nem tud megoldani, ezért a Szél-kormány a közegészségügy részévé fogja tenni a hospice ellátást. Az LMP törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak közpénz-vagyona a megszűnésüket követően visszaszálljon az államra. Az LMP álláspontja szerint ugyanis a jegybanki alapítványok pazarló és korrupt kiadásai helyett, a kormánynak haladéktalanul biztosítania kell valóban kiemelkedő munkát végző alapítványok, így a Magyar Hospice Alapítvány működését, ugyanis az emberi méltóság nem lehet pénz kérdése - zárul a dokumentum. Szerző