Előfizetés

Bálint László: szerettem Leekens mellett futballozni

Publikálás dátuma
2017.11.02. 06:54
Fotó: Szalmás Péter
Bálint László Georges Leekensről, akivel együtt alkotta a belső védő kettőst az FC Bruges 1980-as labdarúgó-bajnokcsapatában.

Aligha kétséges, hogy a honfitárs futballisták közül a címeres mezt 76-szor magára öltő Bálint László ismerte a legjobban Georges Leekenst, a magyar válogatottnak a napokban kinevezett belga szakvezetőjét. A „Bárónak” becézett védő ugyanis két évig Leekens mellett játszott az FC Bruges-ben, amellyel 1980-ban bajnoki címet nyert.

- Milyen labdarúgó volt a legújabb magyar szövetségi kapitány?

- Anélkül, hogy meg akarnám sérteni, túlzásba esnék, ha technikai fenoménnek nevezném – hangzott a válasz. – Ám amilyen keményen, olyan megbízhatóan játszott. Szerettem mellette futballozni, mert a kiegyensúlyozottsága miatt viszonylag szabadon mozoghattam, azaz nemegyszer mehettem előre. Igaz, ebben szerepe volt annak is, hogy az FC Bruges hasonló középső négyest alkalmazott, mint a legutóbb – sajnos már harmincegy éve – vb-n járt magyar válogatott. Belga klubomnál a Bálint, Leekens, Meeuws, Vandereycken kvartett volt az, ami Mezey György csapatában a Róth, Garaba, Kardos, Nagy Antal egység.

- A védőjáték határozta meg az akkoriban roppant sikeres, a hetvenes években UEFA Kupa-, majd BEK-döntőben is szereplő FC Bruges futballját?

- Noha Jan Ceulemans elöl ontotta a gólokat – első belgiumi évadomban, 1979-80-ban huszonkilenc gólt ért el –, valóban a szervezettség és a védekezés dominált az együttesben. Ez aztán Leekens edzői pályájára is döntő hatással volt, mivel minden tréner azt őrzi magában, ami játékosként jellemezte őt. Az a Bruges egyébként négy szövetségi kapitányt adott: a belga válogatott mestere lehetett Walter Meeuws, René Vandereycken, majd Leekens, és magam is irányíthattam a címeres mezes együttest, bár Magyarországon nyolcvannyolcban technikai igazgatónak hívtak.

- Milyen ember Leekens?

- Azzal, hogy kitette a szívét a pályára, s hogy jó közösségi ember volt, nagy tekintélyt vívott ki magának, a csapat három hangadója közé tartozott. Érthető, ha oly sok helyen szívesen látták edzőként, mert jó kedélyével két perc alatt szimpátiát kelt, és minden közeg befogadja.

- Bruges után is tartotta vele a kapcsolatot?

- A kilencvenes évekig gyakran beszéltünk, nemegyszer érdeklődött arról, tudok-e ajánlani magyar játékost, mondjuk, a Trabzonsporhoz. De a pályáját amúgy is figyelemmel kísértem, különös tekintettel kétszeri belga szövetségi kapitányságára.

- Örült, hogy őt nevezte ki szakvezetőnek az MLSZ?

- Igen, hiszen jó barátságban voltunk. Ám néhány fiatal magyar edzővel körül kell őt venni.

- Trénert talán találni. Hát játékost?

- Maradjunk annyiban: gyengébb állomány esetén a védekező stílus hasznos lehet. S persze szerencsére is szükség lesz; ahogyan most látom, nem is kevésre...

A Bruges anno
Az FC Bruges 1980-as bajnokcsapatának összeállítása így festett: Jensen – Bastijns, Bálint, Leekens, Maes – Vandereycken, Meeuws, Courant – Verheecke, Ceulemans, Sörensen.

Hegyi Iván írása a Népszavának

Leekens biztosan kihozza a maximumot a csapatból

Kű Lajos a hetvenes évek végén és a nyolcvanas évek hajnalán, például a Bajnokcsapatok Európa-kupája 1978-as fináléjában szerepelt egy csapatban, a Club Brugge együttesében azzal a Georges Leekensszel, aki hétfő óta hivatalosan is a magyar labdarúgó-válogatott következő szövetségi kapitányának vallhatja magát. A pályája nagyját a Ferencvárosban töltő Kű épen gratuláló üzenetét fogalmazta meg egykori klubtársának, amikor kedden megkerestük.

„Csodálatos ember, kitűnő játékos” – jellemezte röviden az egykori Leekenst lapunk érdeklődésére a hajdani támadó. – Ez azért érdekes, mert a legtöbb edzőt, aki nem rendelkezik komoly játékosmúlttal, szokás kinevetni, ám Georgesnek azért nem akármilyen pályafutása volt… Hihetetlenül szigorú focistaként tartották számon, nem is tudom, kihez lehetne hasonlítani. Mindenki rettegett tőle, pedig amikor lejött a pályáról, a világ egyik legközvetlenebb, leghumorosabb embere volt, aki bárhol, bárkivel megtalálta a közös hangot – idézte fel a közös emlékeket Kű.

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke a belga bemutatásakor arról beszélt, hogy habár több jelöltjük volt a Bernd Storck távozásával megüresedő posztra, valójában csak egyetlen szakember kapott konkrét ajánlatot: Georges Leekens. Kű Lajos ezzel kapcsolatban lapunknak elmondta: évekkel ezelőtt, már Storck szerepvállalása előtt is felmerült lehetőségként Leekens szerződtetése, ő pedig akkor csak ajánlani tudta korábbi csapattársát, aki egyébként legutóbb 2012 nyarán járhatott Magyarországon, amikor a Club Brugge edzőjeként 7-1-es összesítéssel búcsúztatták a Debrecent az Európa-liga selejtezőjében. Vajon győztes pályára állítja a nemzeti tizenegyet is?

„Amennyire tudom, Georges úgy fogadta el a posztot, hogy vállalta: kivezeti Magyarországot a következő Európa-bajnokságra. Meg vagyok róla győződve, hogy az adott játékosállományból ez az úriember ki fogja tudni hozni a maximumot. Hogy ez mire lesz elegendő? Nos, azt majd a mellékelt ábra fogja megmutatni” – beszélt egykori klubtársa esélyeiről Kű Lajos.

Hatos Szabolcs

Világbajnokságot rendezne 2022-ben is Magyarország

A magyar szövetség beadta a jelentkezést a 2022-es karate-világbajnokságra.

Mészáros János, a Magyar Karate Szövetség (MKSZ) elnöke elmondta, a sportág múlt heti spanyolországi korosztályos vb-jén, Tenerifén tudatta hivatalosan Magyarország rendezési szándékát a nemzetközi szövetség (WKF) illetékeseivel, s igyekezett támogatókat gyűjteni a törekvés sikeréhez. "Ez persze még csak az első lépés" - jelentette ki az MKSZ vezetője.     

"Az biztos, hogy mi vagyunk az első jelentkezők, de még jöhetnek vetélytársak, hiszen döntés a házigazdáról csak egy év múlva, a madridi vb-n fog születni" - mondta, hozzátéve, hogy részletes anyagot kell beadniuk minden fontos adattal, leírva, hogy miképpen akarnak és tudnak megfelelni az amúgy igen szigorú rendezési feltételeknek. A karate a 2020-as tokiói nyári játékokon mutatkozik be az ötkarikás programban, így Magyarország két évvel a japán eredetű küzdősport olimpiai debütálása után lenne vendéglátója a felnőtt világbajnokságnak.

Hazánk azonban nem csak a karate-világbajnokság iránt érdeklődik, lapunk októberben írta meg, hogy Budapest az egyedüli érdeklődő a 2023-as atlétikai játékok megrendezésére, úgy, hogy a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) a jelentkezési feltételeket sem ismerte. Erről bővebben itt olvashat:  Világbajnoki feltételekre vár Budapest

Megbüntették az Újpestet

Publikálás dátuma
2017.10.31. 20:53
Forrás: Facebook/Újpest FC
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága kedden másfél millió forintra, valamint két zártkapus mérkőzésre büntette az Újpestet a Videoton elleni szombati találkozó miatt.

Az MLSZ honlapján nyilvánosságra hozott indoklás szerint a lila-fehér klub szurkolói visszaesőként az ellenfelet és annak egyik játékosát szidalmazták, tárgyakat - köztük fotók alapján egy WC-tetőt - dobtak a játéktérre, valamint becsmérlő, hátrányosan megkülönböztető, rasszista magatartást tanúsítottak "az ellenfél két színes bőrű játékosa felé történt huhogásokkal".

A vendégek drukkerei az ellenfelet és a mérkőzés játékvezetőjét szidalmazták, valamint székeket téptek fel és dobáltak a játéktérre, illetve a Videoton két labdarúgója is "súlyosan sportszerűtlen" magatartást tanúsított, ezért az MLSZ testülete 300 ezer forintos bírsággal sújtotta a fehérvári klubot.

Emellett a fegyelmi bizottság az újpesti Bojan Sankovicot jövő csütörtöki ülésére beidézte, a fehérvári Ezekiel Hentynek "a mérkőzés után, az öltözőfolyosón, rasszista módon történt megsértése ügyében". A Videoton korábbi állásfoglalása szerint "a hazaiak egyik játékosa megalázó, rasszista jelzővel sértegette az eredmény miatt amúgy is ideges Ezekiel Hentyt, aki ezt követően elveszítette a fejét, és kárt okozott a létesítményben". Az Újpest közleménye alapján a nigériai légiós a levonulás során belerúgott egyet a játékoskijáróban található vasajtóba, ezért a biztonsági szolgálat egyik tagja rászólt. A fehérváriak nigériai légiósa azt gondolta, a mögötte érkező hazai játékos figyelmeztette, és ekkor követte el a sportszerűtlen és agresszív cselekménysorozatot - fogalmazott a lila-fehérek honlapja vasárnap. Hentyt sportszerűtlen magatartásáért 100 ezer forintra büntették.

A Videoton játékosai közül Suljic Asmir a játékvezető személyére sértő kifejezés használata miatt három, míg Anel Hadzic - mert a vele szemben szabálytalankodó ellenfelét ellökte magától - egy bajnokira szóló eltiltást kapott. A fegyelmi testület a DVSC-Paks mérkőzéssel kapcsolatban a hazai klubot visszaesőként a rendezéssel kapcsolatos szabályzati előírás megsértéséért, valamint szurkolóinak pirotechnikai eszközök beviteléért és használatáért 200 ezer forint befizetésére kötelezte.