Farkas Flórián - Rejtőzködő életmód

Publikálás dátuma
2017.10.28. 07:05
Népszava fotó

Farkas Flórián, a szervezet elnöke – fideszes képviselő, miniszterelnöki biztos – sok kínos percet okozott már a kormánypártnak. A Lungo Dromot jó ideig a Fidesz nem is szerepeltette szövetségesei között. A roma szervezetnek azt követően sikerült újra kiérdemelnie a státuszt, hogy Farkas Flórián választási megállapodást írt alá Kövér László fideszes választmányi elnökével. Farkas régebben sem volt nagy barátja a nyilvánosságnak, de azóta, hogy egyik botrányból a másikba bukdácsol, kifejezetten rejtőzködő életmódot folytat. A honlap hiánya nem minden. Korábban már írtunk arról, hogy a Lungo Drom budapesti székhelyén, a VIII. kerületi Bezerédj utcában semmiféle kiírás, még csak házszám se látható. Pedig Farkas Flórián ide jegyeztette be új szervezetét is, a Roma Integrációért Országos Szövetséget (RIOSZ).

A Lungo Drom ma kongresszust tart Szolnokon. Szerkesztőségünkbe nem jött meghívó. Farkas Flórián mellett több más roma politikust is kerestünk, szerettünk volna tájékoztatást kapni a programról – nem jártunk sikerrel.

Nem tud arról, hogy elítélték

Bogdán Lászlót, Cserdi polgármesterét 2014-ben társtettesként elkövetett sikkasztásért jogerősen két év börtönre és 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélték, amit négy év próbaidőre felfüggesztettek. Mivel a közügyektől nem tiltották el, maradhatott polgármester – írta a PécsMa. A portál szerint Bogdán az Elcoteq termelési vezetőjeként dolgozott, amikor vádat emeltek ellene. 2010 februárjától több mint három hónapon át társával nagy tételben különböző mobiltelefonokat, alkatrészeket és tartozékokat vitetett ki a gyár területéről, tulajdonított el. A polgármester a lapnak elmondta: nem tud az ítéletről, ha a törvényszék ezt mondja, akkor „biztosan így is van”, de ő nem követte az eseményeket.Szerző

Széll Kálmán tér - Árnyék vetül a díszkivilágításra

Publikálás dátuma
2017.10.28. 07:04
Sötét ügy - Készre jelentették a beruházást, pedig a szakértő szerint, „ha a munkaterület nincs átadva, akkor a munka nincs elvé
Rég átadták a megújult Széll Kálmán teret, de a beruházás valójában máig nem zárult le. A késést okozó ügyben kicsit félrevezették az EU-t, kifizetetlenül hagytak egy vállalkozót, néha pedig elsötétülnek a lámpák.

Képalá: SÖTÉT ÜGY Készre jelentették a beruházást, pedig a szakértő szerint, "ha a munkaterület nincs átadva, akkor a munka nincs elvégezve, a beruházás nem lehet lezárva."

Mind a mai napig nem tudták lezárni a Széll Kálmán tér díszkivilágításához és világításához tartozó eszközök, fejlesztések műszaki átadását-átvételét. Pedig a nettó 5,2 milliárdért felújított tér korszerűsítése látszólag már csaknem másfél éve befejeződött. Tarlós István főpolgármester legalábbis 2016. júniusában átadta a megújult csomópontot.

Azt, hogy a világítás műszaki átadását-átvételét másfél év alatt sem tudták lezárni, elismerte lapunknak a tér felújítását megrendelő Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. Ugyanakkor a kínos csúszásra a társaság nem tudott érdemi magyarázatot adni. Lapunknak azzal próbálta indokolni a késlekedést a cég: „A BKK és a fővállalkozó kivitelező közötti műszaki átadások – a tér egészére vonatkozóan – befejeződtek határidőre, azonban az üzemeltető Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. részére a közvilágítási hálózat átadásának lezárásához, a hálózat megfelelő üzemeltethetőségéhez a részletes dokumentáció teljes körű átadása is szükséges (pl. műszaki leírások, vagyoni eszközérték kimutatások).”

Mindez csak formaságnak tűnhet, hiszen a lámpák jobbára égnek, a díszkivilágítás működik, csakhogy a hiányosságnak súlyos következményei lehetnek. A teret ugyanis az Európai Unió támogatásával újították fel, és információnk szerint az EU illetékes szerveinek már készre jelentették a rekonstrukciót. Holott szakértők szerint nem lehet készre jelenteni a beruházást addig, amíg le nem zárul minden részének műszaki átadása-átvétele. A BKK ugyanakkor nem tart bonyodalmaktól, mert – mint magyarázták – a közvilágítási hálózatot hazai forrásból építették. „Így a BKK-nak ezzel kapcsolatban nem volt tájékoztatási kötelezettsége EU-s szervek felé” – közölték. Mindez más megközelítésben azt jelenti: az EU-nak tett jelentésben nagyvonalúan mellőzték annak megemlítését, hogy a jogilag nem zárult le a beruházás minden eleme.

A műszaki átadás-átvételi eljárásra egyébként azért van szükség, hogy az ellenőr megvizsgálhassa a vállalkozó teljesítését, s jegyzőkönyvbe vegye az esetleges hibákat, hiányosságokat. Mindezek után fizethetik csak ki a vállalkozót, aki aztán átadja a megrendelőnek az építési területet. Ez a folyamat tehát nem zárult le a Széll Kálmán téren, vagyis ez alapján feltételezhető: a tér világítása ma is az alvállalkozó felügyelete alatt áll, a „munkaterületet” nem adja át addig, amíg meg nem kapja a pénzét. Arra, hogy valóban akadhatnak elszámolási viták, egy augusztus végi incidens is utalhat: akkor két percre elsötétült a tér, valaki lekapcsolta a lámpákat. A BKK erre úgy reagált: "Ismeretlenek, mindenféle előzetes bejelentés nélkül, rövid időre lekapcsolták a Széll Kálmán tér központi része világításának egy részét.” Arról nem árult el semmit a cég, hogy kik és miért tették ezt. Azt a sajtóban megjelent értesülést viszont azóta se cáfolta senki, hogy az egyik fővállalkozó, a már csődeljárás alá került Wis Holding nem fizette ki alvállalkozóját, aki a lekapcsolással figyelmeztette a tartozásra a BKK-t. Megkerestük a tér közvilágítását kiépítő céget, de "az igen kényes helyzetre" hivatkozva nem kívántak nyilatkozni. Az Index 11 millió forintos ki nem egyenlített számláról értesült.

Megtéveszthették az EU-t
A történet kapcsán megkerestünk egy uniós beruházásokkal foglalkozó szakembert, aki névtelenséget kérve fejtette ki véleményét. Az ügyet megismerve így summázta álláspontját: „Ez egyre inkább btk-s ügynek tűnik.” Szerinte képtelenség leválasztani a tér rekonstrukciós projektről a világítás felújítását. Ezt egyébként a BKK se tette meg, a Széll Kálmán tér felújítására 2014-ben kiírt közbeszerzési felhívásban a közvilágítást és annak finanszírozását nem emelte ki a projekttől, ahogy a tender eredményhirdetése során sem. „A közvilágítás egy közlekedés céljára szolgáló közterületen a beruházás része, ez nem is lehet kérdés tárgya” – mondta lapunknak a szakértő. Szerinte megtéveszthették az EU- szerveit, amikor készre jelentették a beruházást, mert ha a munkaterület nincs átadva, akkor a munka nincs elvégezve, a beruházás nem lehet lezárva. A számlák megbontását is képtelenségnek nevezte, hogy elkülönítenék a hazai önrészből, illetve az uniós forrásból finanszírozott projektelemeket.Szerző

Minden szakszervezetből stratégiai partner lehet

Publikálás dátuma
2017.10.28. 07:02
Illusztráció/Népszava fotó

A kormány a Munkástanácsok után a többieknek is üzent, hogy tárgyalna velük, és a külön alku ellen csütörtökön még oly vehemensen tiltakozó érdekvédők a nem hivatalos hírre azonnal félretették felháborodott hangú közleményüket. A kormányzati szándékot a Munkástanácsok elnöke közölte a másik négy országos szakszervezeti tömörülés vezetőjével telefonon, majd lapunk információi szerint a Liga is megerősítette saját csatornáin keresztül, de hivatalos megkeresés még nem érkezett a konföderációkhoz. Ez az egyelőre halvány ígéret is elegendő volt azonban ahhoz, hogy a tegnap kora délutánig egymással tárgyaló érdekvédelmi vezetők visszavonulót fújjanak, és ne adják ki elkészített közleményüket, bár fogalmuk sincs, hogy miről, kivel, mikor és milyen formában kellene megállapodniuk. Kérdéseinkre halkan kimondták ugyan, hogy ragaszkodniuk kellene a közös egyeztetéshez, mert az egyéni tárgyalások nem vezetnek sehová, de a bértárgyalásokon sikert eredményező egység kérdésessé vált, csak az biztos, hogy a kormányzati tesztelés a várt eredményt hozta: a munkavállalók szervezetei megoszthatók. A Fideszre nézve tehát nem jelentenek veszélyt a jövő évi választáson. 

Szerző