Előfizetés

7-en a 7-ről - Hogyan lehetne még támogatni a magyar focit?

Publikálás dátuma
2017.10.28. 07:07
Fotó: Molnár Ádám

Arató András, Klubrádió

A hazánkba jelenleg bevándoroltak száma mínusz ötszázezer, plusz néhány ezer Rogán-bébi. A migráció elleni hatékonyság további növelése biztosan segít. De ha ez sem elég, folytatni kell a megfelelő ellenfelek kiválasztását. És még pár száz milliárd a gázszerelőn keresztül.

Avar János, újságíró

Visszatérni a Puskás-elvhez: kis pénz – kis foci, nagy pénz – nagy foci, vagyis a mai kis focihoz nem járna nagy pénz. Most meg jár, mert nagy pénzből nagyot lehet szakítani, s nemcsak focizással. Ebből az ördögi, no jó: orbáni körből kellene kitörni. Ne öntsük beléjük a pénzt, amíg csak frocliznak, s nem fociznak.

Bolgár György, rádiós újságíró

Lábbal. Fejjel. És minden focista mellé egy Orbán Viktort kell állítani. Ha ez se elég, állampolgárságot kell adni Messinek, Ronaldonak és a többi migránsnak. Igaz, a migránsmentes övezethez tartozunk, de stadionon belül megfelelően tudjuk ellenőrizni ezeket a kétes alakokat. Cselezni egyébként csak Orbánnak szabad, a büntetőket is Orbán lövi, a bírókat is ő küldi, ők csak focizzanak.

Farkasházy Tivadar, Hócipő

Nagyon egyszerűen, még csak négy fideszes politikus falujában, kisvárosában építettek stadiont, vagy hozták fel őket az NB I-be. Mezőkövesd, Kisvárda, Balmazújváros és Felcsút után még legalább 110-ben laknak fideszes parlamenti képviselők, oda is építsenek, s akkor mi lehetnénk a világon a stadionokkal legjobban ellátott terület. S van egy javaslat az adómentességre a balmazújvárosi pasas részéről. Tovább mennék, az állam adjon 27 százalékos áfát a feketén zsebekbe dugott focipénzek mellé.

Horváth István, hírlapíró

Már a költő is megmondta: száz stadiont, ezeret.

Horváth Zoltán, újságíró

Az egyetlen olyan segítő megoldás, ami gyökeresen megsegítené a magyar futballt csak az lehetne, ha a sportágat (pontosabbat azt, amit ehelyett nálunk előadnak), egyszer s mindenkorra betiltanák. A stadionokat pedig az építési programban illetékes ügyeletes fidesznyikek kapnák kezelésbe úgy, hogy a fenntartási és üzemeltetési költségeket a magán(?) vagyonukból kellene fedezni. A karbantartást és a pályafenntartást pedig ők maguk végeznék - közmunkában. Ehhez pedig legfeljebb munkaruhát biztosítana az állam. Olyan szép csíkosat...

Veress Jenő, a Népszava főmunkatársa

Én ilyen - hogy is mondják szaknyelven? - gólokra gondolnék. Bár lehet, hogy ez a termék COCOM-listás. Akkor meg nincs remény.

Farkas Flórián - Rejtőzködő életmód

Cz. G.
Publikálás dátuma
2017.10.28. 07:05
Népszava fotó

Farkas Flórián, a szervezet elnöke – fideszes képviselő, miniszterelnöki biztos – sok kínos percet okozott már a kormánypártnak. A Lungo Dromot jó ideig a Fidesz nem is szerepeltette szövetségesei között. A roma szervezetnek azt követően sikerült újra kiérdemelnie a státuszt, hogy Farkas Flórián választási megállapodást írt alá Kövér László fideszes választmányi elnökével. Farkas régebben sem volt nagy barátja a nyilvánosságnak, de azóta, hogy egyik botrányból a másikba bukdácsol, kifejezetten rejtőzködő életmódot folytat. A honlap hiánya nem minden. Korábban már írtunk arról, hogy a Lungo Drom budapesti székhelyén, a VIII. kerületi Bezerédj utcában semmiféle kiírás, még csak házszám se látható. Pedig Farkas Flórián ide jegyeztette be új szervezetét is, a Roma Integrációért Országos Szövetséget (RIOSZ).

A Lungo Drom ma kongresszust tart Szolnokon. Szerkesztőségünkbe nem jött meghívó. Farkas Flórián mellett több más roma politikust is kerestünk, szerettünk volna tájékoztatást kapni a programról – nem jártunk sikerrel.

Nem tud arról, hogy elítélték

Bogdán Lászlót, Cserdi polgármesterét 2014-ben társtettesként elkövetett sikkasztásért jogerősen két év börtönre és 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélték, amit négy év próbaidőre felfüggesztettek. Mivel a közügyektől nem tiltották el, maradhatott polgármester – írta a PécsMa. A portál szerint Bogdán az Elcoteq termelési vezetőjeként dolgozott, amikor vádat emeltek ellene. 2010 februárjától több mint három hónapon át társával nagy tételben különböző mobiltelefonokat, alkatrészeket és tartozékokat vitetett ki a gyár területéről, tulajdonított el. A polgármester a lapnak elmondta: nem tud az ítéletről, ha a törvényszék ezt mondja, akkor „biztosan így is van”, de ő nem követte az eseményeket.Széll Kálmán tér - Árnyék vetül a díszkivilágításra

Zsidai Péter
Publikálás dátuma
2017.10.28. 07:04
Sötét ügy - Készre jelentették a beruházást, pedig a szakértő szerint, „ha a munkaterület nincs átadva, akkor a munka nincs elvé
Rég átadták a megújult Széll Kálmán teret, de a beruházás valójában máig nem zárult le. A késést okozó ügyben kicsit félrevezették az EU-t, kifizetetlenül hagytak egy vállalkozót, néha pedig elsötétülnek a lámpák.

Képalá: SÖTÉT ÜGY Készre jelentették a beruházást, pedig a szakértő szerint, "ha a munkaterület nincs átadva, akkor a munka nincs elvégezve, a beruházás nem lehet lezárva."

Mind a mai napig nem tudták lezárni a Széll Kálmán tér díszkivilágításához és világításához tartozó eszközök, fejlesztések műszaki átadását-átvételét. Pedig a nettó 5,2 milliárdért felújított tér korszerűsítése látszólag már csaknem másfél éve befejeződött. Tarlós István főpolgármester legalábbis 2016. júniusában átadta a megújult csomópontot.

Azt, hogy a világítás műszaki átadását-átvételét másfél év alatt sem tudták lezárni, elismerte lapunknak a tér felújítását megrendelő Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. Ugyanakkor a kínos csúszásra a társaság nem tudott érdemi magyarázatot adni. Lapunknak azzal próbálta indokolni a késlekedést a cég: „A BKK és a fővállalkozó kivitelező közötti műszaki átadások – a tér egészére vonatkozóan – befejeződtek határidőre, azonban az üzemeltető Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. részére a közvilágítási hálózat átadásának lezárásához, a hálózat megfelelő üzemeltethetőségéhez a részletes dokumentáció teljes körű átadása is szükséges (pl. műszaki leírások, vagyoni eszközérték kimutatások).”

Mindez csak formaságnak tűnhet, hiszen a lámpák jobbára égnek, a díszkivilágítás működik, csakhogy a hiányosságnak súlyos következményei lehetnek. A teret ugyanis az Európai Unió támogatásával újították fel, és információnk szerint az EU illetékes szerveinek már készre jelentették a rekonstrukciót. Holott szakértők szerint nem lehet készre jelenteni a beruházást addig, amíg le nem zárul minden részének műszaki átadása-átvétele. A BKK ugyanakkor nem tart bonyodalmaktól, mert – mint magyarázták – a közvilágítási hálózatot hazai forrásból építették. „Így a BKK-nak ezzel kapcsolatban nem volt tájékoztatási kötelezettsége EU-s szervek felé” – közölték. Mindez más megközelítésben azt jelenti: az EU-nak tett jelentésben nagyvonalúan mellőzték annak megemlítését, hogy a jogilag nem zárult le a beruházás minden eleme.

A műszaki átadás-átvételi eljárásra egyébként azért van szükség, hogy az ellenőr megvizsgálhassa a vállalkozó teljesítését, s jegyzőkönyvbe vegye az esetleges hibákat, hiányosságokat. Mindezek után fizethetik csak ki a vállalkozót, aki aztán átadja a megrendelőnek az építési területet. Ez a folyamat tehát nem zárult le a Széll Kálmán téren, vagyis ez alapján feltételezhető: a tér világítása ma is az alvállalkozó felügyelete alatt áll, a „munkaterületet” nem adja át addig, amíg meg nem kapja a pénzét. Arra, hogy valóban akadhatnak elszámolási viták, egy augusztus végi incidens is utalhat: akkor két percre elsötétült a tér, valaki lekapcsolta a lámpákat. A BKK erre úgy reagált: "Ismeretlenek, mindenféle előzetes bejelentés nélkül, rövid időre lekapcsolták a Széll Kálmán tér központi része világításának egy részét.” Arról nem árult el semmit a cég, hogy kik és miért tették ezt. Azt a sajtóban megjelent értesülést viszont azóta se cáfolta senki, hogy az egyik fővállalkozó, a már csődeljárás alá került Wis Holding nem fizette ki alvállalkozóját, aki a lekapcsolással figyelmeztette a tartozásra a BKK-t. Megkerestük a tér közvilágítását kiépítő céget, de "az igen kényes helyzetre" hivatkozva nem kívántak nyilatkozni. Az Index 11 millió forintos ki nem egyenlített számláról értesült.

Megtéveszthették az EU-t
A történet kapcsán megkerestünk egy uniós beruházásokkal foglalkozó szakembert, aki névtelenséget kérve fejtette ki véleményét. Az ügyet megismerve így summázta álláspontját: „Ez egyre inkább btk-s ügynek tűnik.” Szerinte képtelenség leválasztani a tér rekonstrukciós projektről a világítás felújítását. Ezt egyébként a BKK se tette meg, a Széll Kálmán tér felújítására 2014-ben kiírt közbeszerzési felhívásban a közvilágítást és annak finanszírozását nem emelte ki a projekttől, ahogy a tender eredményhirdetése során sem. „A közvilágítás egy közlekedés céljára szolgáló közterületen a beruházás része, ez nem is lehet kérdés tárgya” – mondta lapunknak a szakértő. Szerinte megtéveszthették az EU- szerveit, amikor készre jelentették a beruházást, mert ha a munkaterület nincs átadva, akkor a munka nincs elvégezve, a beruházás nem lehet lezárva. A számlák megbontását is képtelenségnek nevezte, hogy elkülönítenék a hazai önrészből, illetve az uniós forrásból finanszírozott projektelemeket.