Előfizetés

Ezért vegye komolyan a szívritmuszavart

Publikálás dátuma
2017.10.26. 19:42
FOTÓ: SHUTTERSTOCK
Amikor a szív „munkabírása” hosszabb ideig csökken, akár életveszélyes szituáció is keletkezhet. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a szívritmuszavarok enyhébb és súlyos, azonnali ellátást igénylő formáira hívta fel a figyelmet. 

Mikor kell azonnal orvoshoz fordulni?

A szívritmuszavarok bizonyos formái, például a kamrai tachycardia extrém gyors, kaotikus szívritmust eredményeznek.  Az ún. tartós kamrai tachycardia veszélyes lehet, mivel a kamrák nem tudnak eléggé telődni, illetve nem tudják megfelelően pumpálni a vért. Ezért a vérnyomás leesik, amit szívelégtelenség követ. Ez a fajta ritmuszavar azért is veszélyes lehet, mert kamraremegéssé (kamrafibrillációvá), a szívleállás egy fajtájává alakulhat át. 

Melyek a kamraremegés tünetei?

- Ájulás,
- alig tapintható pulzus, alig mérhető vérnyomás,
- görcsroham.

A kamraremegést rendkívüli vészhelyzetként kell kezelni, azonnal mentőt kell hívni! Az újraélesztéssel azonban nem szabad a kiérkezésig várni, azonnal el kell kezdeni. Ez 30 mellkas kompresszió, vagyis nyomás, 2 befúvásos lélegeztetés felváltva mindaddig, amíg el nem érhető a defibrillátor, illetve a szakszerű orvosi segítség megérkezéséig.

A pitvarfibrilláció alattomosabb lehet

A szív felső üregeiben, a pitvarokban is kialakulhat fibrilláció, amelyek hatására akár vérrögök is keletkezhetnek. Ugyanis ha a vért a szív nem tudja teljes mértékben kipumpálni a a pitvarból, akkor az ott maradva rögösödhet. Ha pedig ez a vérrög elszabadul, bekerülhet a véráramba, és megakadhat a szűkebb artériákban, pl. például az agyban. A folyamat végeredménye a stroke, bár a vérrögök más szerveket is károsíthatnak. 

Melyek a pitvarfibrilláció tünetei?

- Szabálytalan és gyors szívdobogásérzet,
- fáradtság,
- légszomj,
- szédülés,
- mellkasi fájdalom.

Egyes esetekben a pitvarfibrilláció lehet teljesen tünetmentes és csak rutin kardiológiai vizsgálat esetén ismerik fel. Ugyanakkor tudni kell, hogy az embóliaveszély ilyenkor is fennáll. Ezért fontos, hogy tapintással tudjuk ellenőrizni a pulzusunkat, amivel felismerhető a szabálytalan szívműködés, és már az enyhébb figyelmeztető jeleknél is forduljunk kardiológushoz.

A szívritmuszavart akár magunk is érzékelhetjük

Ha úgy érezzük, a szívünk nem szabályosan ver, egy-egy nagyobb dobbanást, extra ütést, szapora, rendetlen szívműködést észlelünk, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni magunkat.

- Az esetek jelentős részében nincs szó rendellenességtől, hiszen a stressz, a túlzott kávé, energiaital fogyasztása,  túlterheltség is okozhat ilyen jellegű tüneteket, amelyek hátterét azonban mindenképpen fontos tisztázni – ismerteti dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta.– A nyugalmi EKG-n kívül szükség lehet terheléses EKG-ra, 24 órás Holter EKG-ra, szívultrahangra, különböző laborvizsgálatokra és esetleg más speciális, például elektrofiziológiai vizsgálatokra. Amint megszületik a szívritmuszavar diagnózisa és megtaláljuk a probléma okát, megkezdődhet a célzott kezelés. Ez történhet például gyógyszerekkel, pajzsmirigy-kezeléssel, vaspótlással, a szervezet ionháztartásának szabályozásával, beültetett defibrillátorral, pacemakerrel, kardioverzió nevű eljárással, vagy katéteres ablációval. A célunk a leghatékonyabb, biztonságos kezelés elrendelése és a személyre szabott életmód együttes kialakítása.  

A nők kevesebbet sétálnak a férfiaknál

Varga Péter
Publikálás dátuma
2017.10.25. 07:19
Fotó: Shutterstock

A Stanford Egyetem kutatói okostelefonok adatainak elemzése alapján megállapították, hogy a nők a világ majdnem valamennyi országában kevesebbet sétálnak naponta, mint a férfiak.

Világszerte 717 527 ember férfi és nő adatait vették alapul. Az újságok általában azt emelték ki, hogy melyik ország a leglustább – ez Indonézia 3513 lépéssel -, a mozgékonysági listát Hong Kong vezeti napi 6880 lépéssel, ez hat kilométernek felel meg. Magyarország jó helyen szerepel 5258 lépéssel. A közhiedelemmel ellentétben azonban nincs egyenes összefüggés az országban megtett átlagos lépésszám és az elhízás között, ami igazán számít, az az aktivitási szakadék, azaz a legkevesebbet és legtöbbet mozgó emberek lépésszáma közötti különbség. Ez minél nagyobb, annál több az elhízott ember. Svédországban az egyik legkisebb, szinte nem is létezik ez az űr, és ez az egyik legkevésbé elhízott ország is. De a nemi lépésszakadék is – azaz, hogy a nők kevesebbet gyalogolnak naponta – a magas elhízottsági arányt mutató országokban volt a legszélesebb, ami azt jelzi, hogy ők nagyobb kockázatnak vannak kitéve az olyan betegségek esetén, amelyek összefüggenek a mozgásmennyiséggel. Hozzáteendő, ezen a téren is az élen vannak a svédek, náluk az egyik legkisebb a nemi különbség, és ebből következőleg a túlsúlyos nők aránya.

Hogy miért gyalogolnak a nők kevesebbet az utcán? Ennek biológiai, és kulturális magyarázata is lehet, de Talia Shadwell újságírónak, a The Guardianban közreadott cikkéből kiderül, mi a legfőbb oka annak, hogy a nők kevesebbet mozognak. Ez pedig a félelem, azaz a személyes biztonságérzet hiánya. A nők azért nem tudnak szabadon annyit sétálni, amennyit szeretnének, mert a férfiak minimum zaklatják őket, de rosszabb dolgok is történhetnek velük.

Hannah Geyer Washingtonban egy parkon keresztül sétált át rendszeresen, ami negyed óráig tartott. A csoportosan arra ólálkodó férfiak azonban gyakran szinte halálra rémisztették, ma már inkább fizet 5-10 dollárt, hogy a közösségi autózást használhassa. Az, hogy a gyaloglást drága fizetős közlekedéssel kell kiváltani, főleg a tinédzserlányok számára okoz problémát. A brit Children’s Society jelentése szerint, a 10-17 éves lányok egyharmada érzett már félelmet azért, mert idegenek követték őket. És ez a félelem az egészségüket is fenyegeti, a brit nők naponta 1074, azaz évente mintegy 400 000 lépéssel kevesebbet tesznek meg, mint a férfiak.

Busz karambolozott az M7-esen

Személygépkocsi és autóbusz ütközött össze az M7-es autópályán hétfőn reggel, Balatonkeresztúr térségében, a 175-ös kilométernél. A Budapest felé vezető oldalon történt karambolnál a marcali hivatásos tűzoltók végzik a műszaki mentést. Az első információk szerint a balesetben senki nem sérült meg, de a járművekben utazókhoz mentőt hívtak a rajok. A helyszínen forgalomkorlátozásra számítsanak.