Előfizetés

A fűtött otthonokért hozna létre pénzalapot az MSZP

Az MSZP ismét pénzügyi alap létrehozását kezdeményezi a fűtött otthonokért - mondta az ellenzéki párt országgyűlési képviselője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Lukács Zoltán közölte, az alap azokon az embereken segítene, akik nem tudják fűteni az otthonukat. Elsősorban azokat támogatnák, akik szénnel, fával, brikettel tüzelnek, de lehetőség lenne arra is, hogy az elmaradt közüzemi számlák kiegyenlítésére használják fel a támogatást az arra rászorulók - fejtette ki. Hozzátette: az MSZP hét éve hívja fel a figyelmet a problémára, ezen idő alatt egy kisebb falunyi ember fagyott meg, illetve hűlt ki a lakásában.

Ismertetése szerint az alapot az állami tulajdonú energetikai cégek adózott eredményének ötven százalékából töltenék fel, ez akár tízmilliárd forint is lehet. Lukács Zoltán közölte, a pénz elosztását az önkormányzatokra bíznák.

Az ellenzéki politikus azt mondta, a Központi Statisztikai Hivatal szerint is egyre növekszik azoknak az embereknek a száma, akik nem tudják a közüzemi számláikat fizetni. 22 milliárd forintnyi tartozást halmoztak fel a családok és százezer olyan lakás van, amelyből kikötötték a gázt - tette hozzá.

Szerinte a szociális tűzifaprogram "szépségtapasz" lehetne a problémára, de az a gond, hogy tűzifahiány és nem jut el megfelelő mennyiségű tűzifa a rászorulókhoz. Megjegyezte, idén tíz százalékkal nőtt a tűzifa ára.

Lukács Zoltánt kérdezték arról is, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint szép és kegyes dolog a szexuális zaklatások megelőzése ellen felvilágosító kampányt indítani, "de ezek el fognak törpülni amellett, amikor majd iszlám tömegek lesznek itt". Ha azt akarjuk, hogy egy nő szabadon élhessen nőkét, akkor a legfontosabb dolog, hogy a migrációt megállítsuk - tette hozzá a kormánypárti politikus.

Lukács Zoltán azt mondta, Semjén Zsolt nézzen körbe a pártjában, hiszen Körmend KDNP-s alpolgármestere sem volt iszlám vallású, de még csak bevándorló sem, ehhez képest egy gondjaira bízott, 14 év alatti lánnyal kezdeményezett szexuális kapcsolatot. Hozzátette: tudja, hogy a szélsőségesen iszlám országokban "nincsenek rendben" a női jogok.

Havi 60 ezres alapjövedelmet ígér a Párbeszéd

Publikálás dátuma
2017.10.26. 15:29
Karácsony Gergely egy korábbi pártrendezvényen. FOTÓ: Molnár Ádám
A gyerekek után havi 30 ezer, a felnőtteknek pedig havi 60 ezer forintos alanyi jogon járó alapjövedelmet ígért csütörtöki programbemutatóján a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje. Javaslatuk szerint az alapnyugdíj 90 ezer, míg a nettó minimálbér 150 ezer forint lenne.

Karácsony Gergely arról beszélt, hogy pártja újraszámolta korábbi elképzeléseit. A Párbeszéd ezt megelőző a gyerekeknek 25 ezer, a felnőtteknek 50 ezer, a várandós anyáknak pedig 75 ezer forintot ígért. A Párbeszéd társelnöke hangsúlyozta, az alapjövedelem egy új társadalmi, gazdasági berendezkedésnek lehet a kiindulópontja. Ez nem csodaszer, de nagyon sok területen vannak továbbgyűrűző hatásai - fogalmazott.

Részese lehet a szegénység és nélkülözés elleni fellépésnek, emelheti a ma alacsony béreket és nyugdíjakat, és a bűnözés, az egészségügy, a munkaerőpiac területén is vannak pozitív hatásai - közölte.

Az alapjövedelem "egy forradalmi eszköz, de nem a forradalom maga", bevezetése nagyon erős szemléletváltozást és széles körű társadalmi párbeszédet feltételez - hangsúlyozta Karácsony Gergely. A bevezetés előtt népszavazást kell tartani róla, hogy legyen politikai és alkotmányos védelme is - jelentette ki.

A politikus azt javasolta, hogy ha a baloldali ellenzéki pártok nyerik a jövő évi választást, akkor 10-20 ezer fő részvételével és évi 5-10 milliárd forint ráfordítással tartsanak egy két-három éves modellkísérletet az alapjövedelemről.

A kormányfőjelölt további ígéreteket is tett, ezek között a lakhatási támogatás országossá tétele, a garantált minimumjövedelem, béremelési politika, az álláskeresési támogatás rendszerének visszaállítása és a minimálnyugdíj bevezetése is szerepelt.

Az eseményen felszólalt Bánfalvi István, a LÉT munkacsoport vezetője, aki miközben az alapjövedelem lehetséges pozitív hatásait sorolta fel, a vita lényegének nevezte, hogy annak résztvevői hogyan gondolkodnak az emberről, a méltóságról és a szabadságról. Az egyik oldalon a demokratikus humanisták, a másikon az etnikai nacionalista, fajvédő ideológiák képviselői állnak - jelentette ki.

Szentpéteri Györgyi, a Feltétel Nélküli Alapjövedelemért Egyesület elnöke a legnagyobb feladatnak azt nevezte, hogy a világ több pontján is vezessék be próbaképpen az elképzelést. Három lehetséges módszer létezik, az első, amikor az állam maga határozza el a bevezetést, ilyen Finnország és ilyen lehet Skócia is - közölte.

Az önkormányzati vagy a megyei szintű bevezetés rendszere Belgiumban létezik, és hasonlóra készülnek az Egyesült Államokban, Oklahomában. A harmadik lehetőség az, amikor privát szervezetek, alapítványok biztosítják az alapjövedelmet - közölte.

Halottak napja - Több lesz a rendőr a temetők környékén (fotók)

Publikálás dátuma
2017.10.26. 15:05
Forrás: police.hu
Fokozottabb rendőri jelenlét várható a közutakon és a temetők környékén péntektől, az elmúlt évekhez hasonlóan a rendőrség munkáját a polgárőrök is segítik - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

A rendőrség közleményében körültekintő közlekedést kért, miután várhatóan sokan indulnak útnak autóval Mindenszentek és halottak napja alkalmából, a közúti forgalom pedig az átlagos többszörösére nőhet. Arra hívják fel a figyelmet, hogy a súlyos sérüléssel járó balesetek már alacsony haladási sebesség mellett is megtörténhetnek.

A rendőrök elsősorban a forgalmat segítik a temetők környékén, de a szabálytalan közlekedőkkel szemben is fellépnek.
Ezekben a napokban a rendőrség a közút kezelőivel együttműködve számos ideiglenes parkolóhelyet jelöl ki, esetenként forgalomkorlátozást rendel el, ezért azt kérik, ne megszokásból közlekedjenek az emberek.

A rendőrség azt is javasolja, hogy az utazás megkezdése előtt az autósok ellenőrizzék autójuk állapotát, ha még nem tették, szereltessenek fel téli gumiabroncsot, a gyalogos-átkelőhelyeket pedig körültekintően közelítsék meg.

Fokozott ellenőrzéseket tart a rendőrség közrendvédelmi és bűnügyi szolgálata is megelőzve az ilyenkor gyakrabban előforduló eseteket, például gépkocsi feltöréseket, zseblopásokat, viráglopásokat és sírrongálásokat.

A tömegközlekedést használóknak a rendőrség azt javasolja: lehetőség szerint használják a pályaudvari érték- és csomagmegőrzőket.