Előfizetés

Sztrájkveszély a Metro áruházláncnál

B.T.
Publikálás dátuma
2017.10.26. 07:25
ŐRSÉGVÁLTÁS A KASZ ÉLÉN - Sáling József utódja az elnöki poszton Kassai Zoltán - Fotó: Vajda József
Új elnököt választottak a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) kétnapos kongresszusán Kassai Zoltán személyében, aki eddig titkárként képviselte az érdekvédelmi szervezetet a Tescónál.

A kongresszust követő sajtótájékoztatón a szakszervezeti vezetők a bértárgyalások során elért eredményeket tekintették a legfontosabbnak. Bejelentették, hogy november első hetében folytatódnak a bértárgyalások - már a a jövő évi béremelésekről -, a Tesco vezetői és a cégnél tevékenykedő két reprezentatív szakszervezet képviselői között. A szakszervezet a bértábla 20 ezer forintos emelését tűzte ki célul. Novemberben a többi kiskereskedelmi láncnál is megkezdik a bértárgyalásokat - tették hozzá.

Kiemelték: a kiskereskedelmi láncnál sikeresen megtartott sztrájk nyomán más láncok is emeltek, vagy legalább tárgyalóasztalhoz ültek a dolgozók érdekképviseleteivel.

Egyre feszültebb viszont a helyzet a Metro áruházláncnál a súlyos létszámhiány és a túlterheltség miatt - említette Sáling József, a KASZ tegnap leköszönt elnöke. Csütörtökön ülnek tárgyalóasztalhoz a cég vezetőivel, de ha nem lesz felhatalmazásuk az egyeztetésre a bérről és létszámról, akkor nem kizárt, hogy Metrónál is munkabeszüntetésre kerülhet sor. Az Auchan talán a Tesco sztrájk hatására is 30-40 ezer forintot emelt a béreken - tette hozzá a volt elnök. A Penny Market és a Spar munkavállalói a bér mellett a létszámhiány miatt is elégedetlenek - jegyezte meg Sáling József. (Ez utóbbi éppen tegnap jelentette be, hogy 13. havi bért ad dolgozóinak. a szerk.)

A szakszervezet eddig hiába szorgalmazta a kormányzatnál a munkatörvénykönyvének módosítását, mert az jelenlegi formájában munkavállalóellenes.

A magyar nyugdíjvagyon a legkisebb

Az OECD legfrissebb tanulmánya szerint semmivé foszlott az államosított nyugdíjvagyon Magyarországon, a GDP-hez viszonyítva a mi 4,3 százalékos arányunknál csak Luxemburg és Görögország értéke rosszabb, de a 73 vizsgált ország átlaga 50 százalék körül van. A portfolio.hu összefoglalója emlékeztet arra is, hogy közben a magyar önkéntes és magánnyugdíjpénztárak teljesítménye kiemelkedő, az 5 év alatt elért átlagos nettó reálhozam alapján a világon legjobban teljesítő három ország között vannak. 

Járna a kedvezmény, mégsem kérik

Mintegy 60 ezer kisgyermekes munkavállaló után nem érvényesítik a vállalkozások azt az adókedvezményt, amellyel évi 282 ezer forint közterhet takaríthatnának meg. A kormányzati szándék szerint a kedvezmény arra ösztönözné a munkaadókat, hogy több kisgyermekes nőt foglalkoztassanak, tízből hét kisgyermekes anyát ugyanis nem vesz vissza munkáltatója a gyermekszülés után. Így az a vállalkozás, amelyik anyasági ellátásban (gyed, gyes, gyet) részesülő, vagy korábban részesült szülőt alkalmaz, a foglalkoztatás első két évében 23 500, a harmadik évében 11 ezer forintot spórolhat havonta. Három- vagy többgyermekes munkavállalónál a kedvezmény öt évig vehető igénybe. Nemcsak az újonnan felvett, hanem akár az évek óta foglalkoztatott kisgyermekes dolgozó után is érvényesíthető a kedvezmény. Idén augusztusban 93 ezer szülő után lehetett volna kedvezményt igénybe venni, de csak 33 ezer esetben éltek ezzel a munkáltatók.