Republikánus vizsgálat Obama és Clinton ellen

Publikálás dátuma
2017.10.26. 07:40
Fotó: AFP/Brendan Smialowski

Az amerikai képviselőház hírszerzési bizottsága vizsgálatot indít annak feltárására, hogy az Obama-kormányzat milyen indoklással hagyta jóvá, hogy az orosz Roszatom részesedést szerezzen egy kanadai uránbányászati cégben, amelynek az Egyesült Államokban is vannak bányái. Nemzetbiztonsági okokból az ügyletet a külügyminisztériumnak is jóvá kellett hagyni. A vizsgálat Barack Obama elnököt és volt külügyminiszterét, Hillary Clintont érinti. Az elnökválasztási kampányban téma volt az ügylet, a The New York Times azt írta, orosz tisztségviselők és az uráncég elnöke is dollármilliókat adományozott a Clinton Alapítványnak.

Szerző

Einstein boldogsága 400 millió forintért

Publikálás dátuma
2017.10.26. 07:39
Fotó: AFP/Menahem Kahana

Albert Einstein a boldogság titkáról kézzel írt eszmefuttatása 1,56 millió dollárért (csaknem 400 millió forint) kelt el egy jeruzsálemi árverésen, a két rövid mondatból álló kézirat értékét 5 és 8 ezer dollár között becsülték. A vásárlóról csupán annyit közöltek, hogy egy európai telefonos licitáló, aki meg kívánja őrizni névtelenségét.

A feljegyzést 95 éve, 1922-ben adta Albert Einstein egy küldöncnek borravaló helyett Tokióban, ahol előadó körúton járt. A boldogság titkáról szóló eszmefuttatás röviddel az után készült, hogy Einsteint a Nobel-díj bizottság arról tájékoztatta, neki ítélték oda a fizikai Nobel-díjat. Az egyik papíron az állt, hogy „a nyugodt, szerény élet több örömet hoz, mint az állandó izgalommal járó siker hajszolása”. A másikon az olvasható: „ahol akarat van, ott út is van”. Einstein azzal adta át a papírcetliket a küldöncnek, hogy a kézirat „többet fog érni, mint egy normál borravaló” – közölte Gal Wiener az aukcióház elnök-vezérigazgatója.

Szerző

Hontalan marad a volt elnök

Publikálás dátuma
2017.10.26. 07:36
Fotó: AFP/Evgeny Kotenki/Sputnik

Nem kap politikai menedékjogot Ukrajnában Miheil Szaakasvili volt grúz elnök. Kérelmének elutasítását tegnap jelentette be Jurij Lucenko. Az ukrán főügyész sajtótájékoztatóján azt is elmondta, a továbbiakban nincs akadálya annak, hogy az ukrán hatóságok őrizetbe vegyék és kiadják Szaakasvilit Grúziának.

A grúz politikus idén július 26-án vált hontalanná, ekkor fosztotta meg őt ukrán állampolgárságától Petro Porosenko elnök. Hivatalos indoklás szerint azért, mert eltitkolta az ellene folyó grúziai eljárást. Az államfő bizalmi embereként Szaakasvili nemcsak állampolgárságot kapott 2015 májusában, hanem Odessza megye kormányzói tisztségét is. Ekkor mondott le grúz állampolgárságáról. Gyorsan szembefordult Porosenkoval, tavaly novemberben lemondott tisztségéről, politikai mozgalmat alapított. Amikor megvonták állampolgárságát épp az Egyesült Államokban tartózkodott. Szeptember 10-én hívei gyűrűjében, gyalog, okmányok nélkül ment át a lengyel-ukrán határon, múlt héten kormányellenes tüntetést szervezett Kijevben. Jelenleg ő az egyik legnépszerűbb politikus Ukrajnában.

Szerző