Tangó NER-koreográfiára

Publikálás dátuma
2017.10.24. 07:46
Fotók: opera.hu/Rákossy Péter
Nemcsak a tánccal kapcsolatban állt meg az idő a Magyar Nemzeti Balettnél, hanem a nők szerepéről való gondolkodásban is.

Ironikus, hogy közel 30 éves Hans van Manen darabok még modernnek számítanak a Magyar Nemzeti Balett kontextusában, miközben tőlünk nyugatabbra Wayne McGregor, Crystal Pite, Emmanuel Gat, vagy a még fiatalabb Hofesh Schechter és Anton Lachky készítenek friss koreográfiákat a nemzeti társulatoknak. Ez nem pénz, mint inkább kísérletezési és kockázatvállalási kedv kérdése, de fontos visszajelzés a közönség felé is, akiket a látottak alapján egy óvodás intellektusával és absztrakciós képességével képzel el a Magyar Nemzeti Balett.

Nem elsősorban a koreográfiák esztétikájával, frissességével van gond, hiszen ezek nem közhelyes mozdulatsorok, noha közben technikailag az űrutazás szintjére léptünk, és ez zötykölődés a nosztalgia-gőzmozdonyon. A táncosoknak rengeteg lehetőséget adnak kibontakozásra, amivel élnek is a nemzeti társulat ifjú balettosai, akik közül Balázsi Gergő Ármin külön csoda. Minden mozdulatából és egész személyiségéből sugárzik az önfeledtség és életöröm, amit a tánc ad, legyen bármilyen kötött a koreográfia. Zsigeri borzongást okoz őt nézni, a közönség pedig őszinte elragadtatással ujjong minden virtuóz forgása és ugrása után.

Csakhogy ma ez a sztereotip, szexista, seggfogdosós, Benny Hill Show-szintű malachumorral leöntött szemlélet a NER-kompatibilis ideál, amit még más kőszínházak egykori főrendezői is megirigyelnének. Fejlődésben lévő leánygyermeket be sem engednék az előadásra, nehogy elhiggye, hogy a nő a cuki és törékeny kiegészítő, akit a férfi ide-oda pakolhat, vagy áhítattal, esetleg egy kiéhezett szexuális ragadozó felindultságával követheti, akár egy őrült zaklató a négyes-hatoson.

Persze a tangó elemi lényege, hogy a nő tökéletesen alávesse magát a férfi akaratának, időnként szexuális csalétekként kelletve magát, ámde a „tangó egy kis extrával” már túlmegy minden határon, amiben egy nő még jól érezheti magát. A Black Cake showtánc-jellegét egyenesen pornó-forgatókönyvként használják, amiben spicces állapotban kicsit több is megengedett a nőkkel szemben; és nekik még meg is kell játszani, hogy élvezik.

Infó:

Magyar Nemzeti Balett: LOL

CAFe Budapesti Kortárs Művészeti Fesztivál

Művészetek Palotája

Szerző

Parti Nagy Lajos ujjlenyomatai

Publikálás dátuma
2017.10.24. 07:45
Fotó: Tóth Gergő
Tizennégy év után jelentkezett újra verseskötettel a Kossuth-díjas költő. A Létbüfében az ősz toposzát írja szét, azaz teremti meg.

„Aki már megélte azt a pillanatot, hogy egyszer is meg kellett állnia és közelebb kellett hajolnia a tükörhöz, hogy jól látja-e, amit lát; aki megélt egy olyan pillanatot, amikor saját kiszolgáltatottsága, akár más kiszolgáltatottsága egyértelműen eljutott a tudatáig és az érzékeiig; aki tudja értékelni azt a rímpárt, hogy demizson-telizsong; aki képes követni akarni azokat a szellemi, érzelmi, nyelvi bakugrásokat, amikből a szépség különféle bokrai jönnek elő, azoknak mind nagyon jó olvasmány, és fantasztikus élmény lesz ez a könyv” – kezdte Parti Nagy Lajos Létbüfé címmel megjelent kötetének bemutatóját Morcsányi Géza a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron. A beszélő, vagy lírai alany, Dumpf Endre Morcsányi életében is jelentőséggel bír, 16 évvel ezelőtt, mikor először hallott róla, a jobb keze volt gipszben, most pedig a jobb lába, úgyhogy valami lehet a dologban – humorizált, majd arról kérdezte a költőt, hogy mennyire tartja jónak a már a Grafitneszből megismert karakter nevét. - Az ember előbb ad nevet, és utána gondolkodik. Mire valóban tétje lesz a névnek, addig már beül, és akkor már nem nagyon lehet vele mit csinálni. Én ezt sokáig nem gondoltam jó névnek, őszintén szólva most sem nagyon gondolom annak, mert picit beszélőbb, mint lehetne. Aztán idővel olyan lett, mint az ember saját neve, hogy megszokja, és nem gondolkodik rajta. – válaszolta Parti Nagy Lajos.

A kötet alcíme őszológiai gyakorlatok, s a költő szerint a tét az volt, hogy megpróbálta szétírni az ősz toposzát, amit már előtte millióan szétírtak. De mi is ez a szétírás? – tette fel a kérdést Morcsányi. Parti Nagy úgy látja, hogy valamiféle dekonstrukció, azon bevett formulák elővétele, amelyek az őszről és az ősz körül eszünkbe jutnak, kezdve a „nyílnak a völgyben a kerti virágok” -tól. - Ezeket az ember előveszi, szétreszeli, szétszedi őket, majd mindig másképp rakja össze, azaz a szétírás mindig teremtés. A szóművészetként értett dolog az irodalomban mégiscsak arról szól, hogy ugyanazt az anyagot milyen módon fogom meg, írom meg én, és írja meg más. És mint az ujjlenyomat, ezek nem nagyon hasonlítanak. Jó, hát valakinek nincs – mondta Parti Nagy Lajos.

A szereplő személyek csoportjaiból és figuráiból kibontakozó gazdagság Morcsányiban regényképzeteket ébresztett, ám úgy hatnak rá a karakterek, hogy a kiszámíthatóság leghalványabb árnyéka sem jelenik meg a kötetben. Szerinte a két vénkisasszony ragyog ki – az egyetlen egyoldalas vers – az egészségügyi beutaltak megejtően gazdag gárdájából. A költő úgy véli, hogy ezek kompromisszumok, vannak olyan szereplők, akik egyszerűen jobban látszanak: „a kimondhatatlan Hold Ödönné neve versben jobb az ujjbegynek, mint prózában. Vagy a Sarló Mária. Ezek a nevek mind a nyelvből jönnek, és a nyelv élteti őket. Az alakok levették a terhet Dumpfról. Nem kellett magáról narratívákat mesélnie, őróla sokkal kevesebb derül ki, sokkal többet mesél az őszről.” Morcsányi megjegyezte: Dumpfnál átütő az érzet, amit az egyik pillanatban egy dilettáns gondolatának érzünk, a másikban pedig a megkerülhetetlen fájdalmat követő katarzisnak. Ettől Dumpf Endre nagyon telt alaknak tűnik. - Az biztos, hogy nagyon meg van pakolva halállal, szerelemmel, költőileg értett szenvedéssel, amiben mindig benne van a szenvelgés gyémántpora is. Ez érzelmileg rettenetesen, és pazarlóan telített könyv. Hát, könnyű más nevével verni a csalánt – tette hozzá Parti Nagy.

A költő szerint a halállal szemben végtelenül tökéletlenek vagyunk, ahogy az életünk nagy dolgaival szemben is, és ennek fokozatait nevezzük tökélynek vagy profizmusnak. - Az ember védtelen, fél, fél magától, fél ettől az egésztől, de utána azért kezd a halállal dolgozni, hogy uralja – hangsúlyozta. - "A kötet fölfogható úgy is, mint írói közelítés a szenvedéshez. Ebben voltak sötét foltok is, amikor az embernek meghal valakije, közeli barátja – elég, hogyha Esterházyt mondom –, végig asszisztálja a betegséget, és közben dolgozik egy ilyen könyvön. Hogy akkor én most szórakozom a halállal? Ezek nagyon nehéz ügyek voltak, alanyi költészetből, ha nincs Dumpf, azt hiszem, nem tudtam volna megoldani."

- A költészettel kapcsolatos bevett toposz, hogy az ember idegen nyelven nem azt mondja, amit akar, hanem amit tud – említette zárásként Morcsányi. Parti Nagy szerint ez akár mottó is lehetne. Úgy látja, valóban mindenki azt írja, amit tud, „a nyelv az első szabályrendszer, aminek tetszik, nem tetszik, de meg kell felelni. Ott van számtalan költészeti konvenció, ami dolgozik benned, akkor is ha azt hiszed, hogy nem. Ott vannak a saját emlékeid, a te preferenciáid. Szabályrendszer szabályrendszer hátán. Ahogy a Dumpf beült, úgy tudom, hogy vannak olyan megoldások a kötetben, amiket nem tudtam pontosabbra cserélni.” Másrészt Dumpf Endre a jambust eléggé preferálja, ez már egyfajta szabályszerűség, nem mindig azt mondom, amit akarnék – tette hozzá a költő, ugyanakkor kiemelte: - Dumpf az én hősöm, lényegében azt csinálok vele, amit akarok. Amit tudok.

A kötet kritikáját itt olvashatják.

Szöllősi Mátyás az idei Margó-díjas
A legjobb első prózakötetért járó Margó-díjat Szöllősi Mátyás kapta a vasárnap zárult Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron, amelyen a Budapest a fiatal tehetségekért program különdíjasa Tóth Kinga lett. Szöllősi Mátyás az elismerést a Váltóáram című könyvéért vehette át, amely az Európa Könyvkiadónál jelent meg. A díjat, amivel félmillió forintos pénzdíj és a fesztivál partnereinek szakmai támogatása is jár, idén harmadszor adták át. Az elismerés részeként a Bookline a nyertes számára kiemelt kereskedelmi és médiatámogatást nyújt, a Balassi Intézet pedig próbafordítást készíttet, és azt külföldi könyvfesztiválokra juttatja el.

Szerző

Elmossa az eső október 23-át

Publikálás dátuma
2017.10.22. 20:09
Sokan otthon maradhatnak a nagy esőben Illusztráció: Shutterstock
A hétfői ünnepnapon országszerte kiadós esőzésre figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Több megyére másodfokú, két megyére és a fővárosra a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adták ki a sok eső miatt. A Közös Ország Mozgalom le is mondta a délután fél 5-re, a Kossuth térre tervezett kormányellenes demonstrációt a piros riasztás miatt.

Az országos középtávú előrejelzés szerint a hét további részében már kevesebb csapadék és több napsütés várható. 20 fok már nem valószínű, de többfelé lehetnek még 15 Celsius-fok körüli maximumok. Október 23-án, hétfőn országszerte borult lesz az ég, sokfelé várható tartós, kiadós eső. Emiatt Budapestre, Pest és Fejér megyére harmadfokú, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Veszprém megyére másodfokú, míg a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Emellett az északi, északkeleti szél nagy területen erős, a Dunántúlon néhol viharos lesz. A szél veszélye miatt Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Hétfőn a leghidegebb órákban 7-12 fok lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9-14 fok között valószínű (délkeleten lehet az enyhébb idő).

Kedden reggel, délelőtt délkeleten lehet még kisebb eső, később már nem valószínű csapadék, de még ekkor is erős, főként a Dunántúlon viharos lehet a szél. A minimumhőmérséklet 4-10, a maximumhőmérséklet 9-14 fok között alakul.

Helyenként még szerdán is megerősödik a szél, de ekkor már nem várható csapadék és több-kevesebb napsütés is lehet. A leghidegebb órákban 0-6 fok várható, s néhol talaj menti fagy is lehet. Napközben 9-14 fokig melegszik a levegő.

Csütörtökön eleinte gyengén felhős, napos idő várható, majd délután megnövekszik a felhőzet, de csapadék nem lesz. A legalacsonyabb hőmérséklet 2-7 fok között alakul, de a hidegre hajlamos helyeken gyenge talaj menti fagy sem kizárt. A nappali maximumok 10-15 fok között alakulnak.

Pénteken délután előfordulhat szórványosan eső, zápor és helyenként a szél is erős lehet. A legalacsonyabb hőmérséklet 4-10, a legmagasabb hőmérséklet 13-18 fok között alakul.

Szombaton eleinte néhol még kisebb eső előfordulhat, és helyenként megerősödhet a szél, de emellett több órára kisüt a nap. A legalacsonyabb hőmérséklet 5-10, a legmagasabb hőmérséklet 10-15 fok között alakul.

Vasárnap is lehet több-kevesebb napsütés, de erős, néhol viharos szélre, elszórtan kisebb esőre is készülni kell. A leghidegebb órákban 5-10 fok lehet. Napközben 12-17 fokig melegszik a levegő - olvasható az előrejelzésben.

Szerző