Túszokat ejtett egy férfi egy angol bevásárlóközpontban

Szemtanúk beszámolója szerint túszokat ejtett egy fegyveres férfi vasárnap a közép-angliai Nuneaton városának egyik szabadidőközpontjában.

A Birminghamtől keletre fekvő város rendőrsége a Twitter üzenőportálon közzétett tájékoztatásában vasárnap este először csak annyit közölt, hogy "folyamatban lévő incidensről" van szó, nem sokkal később azonban ezt kiegészítette azzal, hogy az incidensnek nincs köze a terrorizmushoz. A rendőrség kérte a lakosságot a helyszín elkerülésére. Szemtanúkat idéző, hivatalosan nem megerősített médiabeszámolók szerint egy férfi egy puskával bement a bevásárló- és szabadidőközpont bowling-pályájára, és ott állítólag két alkalmazottat tart fogva. 

Más beszámolók szerint viszont a felfegyverkezett férfi többeket durva hangon, káromkodva felszólított, hogy hagyják el az épületet, és sokan távoztak is. Az egyik szemtanú a Sky News hírtelevíziónak azt mondta: olyan értesüléseket hallott, hogy az illető előzőleg összeveszett valakivel a szabadidőközpont mozijában.

A rendőrség lezárta a környéket, és fegyveres rendőri egységek is megjelentek a helyszínen. A szabadidőközpont közelében egy mentőhelikopter is leszállt, de nem sokkal később távozott. A mentőszolgálat beszámolója szerint az incidensben eddig senki nem sérült meg. A Bermuda Park nevű központban éttermek, mozik, áruházak, edzőtermek és gyermekeknek kialakított játszóhelyek vannak.

Szerző

Orbáni útra lépett Csehország?

Publikálás dátuma
2017.10.22. 17:39
Babis FOTÓ: MICHAL CIZEK / AFP
Andrej Babis lesz az új cseh miniszterelnök, miután az általa vezette jobbközép ANO mozgalom fölényes győzelmet aratott a hétvégi képviselőházi választásokon. A populista, unió-, bevándorlás- és elitellenes hangot gyakran megütő politikus csapata majdnem 30 százalékkal nyert, a független Csehországban ilyen nagy arányú győzelmet még egyetlen párt sem aratott parlamenti választáson. Kérdés azonban, sikerül-e kormányt alakítania - amivel Milos Zeman államfő már meg is bízta -, az Orbán felé közelítő Babistól ugyanis több párt eleve eleve elzárkózott. Ráadásul a pártelnököt uniós pénzek elcsalásával is vádolja a rendőrség.

A pontos eredmények

Az ANO 29, 64 százalékot, a második Polgári Demokratikus Párt (ODS) 11,32 százalékot, a harmadik a Cseh Kalózpárt, amely 10,79 százalékot kapott. A negyedik helyen a bevándorlásellenes Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) végzett 10,64 százalékkal. 

A parlamentbe még további öt párt jutott be: Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM-7,76 százalék), Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD-7,27 százalék), Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL-5,8 százalék), TOP 09 5,31 százalék, Polgármesterek és Függetlenek (STAN-5,18 százalék).  Ennek alapján a mandátumok megoszlása a 200 tagú parlamenti alsóházban a következő lesz: ANO 78, ODS 25, Cseh Kalózpárt 22, SPD 22, KSCM 15, CSSD 15, KDU-CSL 10, TOP 09 hét és STAN hat képviselő. A választási részvétel 60,84 százalék volt - írja az MTI a Cseh Statisztikai Hivatal közleménye alapján.

Nem lesz koalíciós partnere az ANO-nak?

Andrej Babis már vasárnap megkezdte tárgyalásait a parlamentbe jutott pártok elnökeivel a képviselőház megalakulásáról, leszögezve, hogy előzetes, tájékozódó jellegű megbeszélésekről van szó, konkrét eredmények nem várhatóak. A leendő miniszterelnöknek ugyanakkor nehéz dolga lesz, ugyanis a nagy pártok többsége már a választási kampányban azt állította, hogy nem fognak együttműködni Babis pártjával. A közszolgálati televízió esti vitaműsorában az ODS, a Cseh Kalózpárt, a TOP 09 és a STAN vezetői ennek megfelelően kizárták, hogy hajlandóak lennének az ANO-val kormánykoalícióra lépni. Az SPD, a kommunisták, a szociáldemokraták és a kereszténydemokraták vezetői viszont nem voltak ennyire radikálisak, és a kormánykoalíció ügyében óvatosabban fogalmaztak.

Zeman közölte: Babis lesz a miniszterelnök

Milos Zeman cseh államfő vasárnap közölte, hogy az új kormány megalakításával Andrej Babist, a választásokon győztes ANO mozgalom elnökét fogja megbízni. "Véleményemet csak akkor változtatnám meg, ha Andrej Babis nem érdeklődne a kormányfői tisztség iránt" - jelentette ki a köztársasági elnök a Blesk című cseh napilap internetes kiadásában megjelent interjúban. 

A választásokat követő tárgyalásokon Zeman szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy Csehországban stabil kormány alakuljon. Az államfő már korábban közölte: a választások után először találkozni kíván az parlamentbe jutott összes párt vezetőjével, hogy megvitassa velük a kialakult belpolitikai helyzetet, és csak azután, a hatályos szabályok által engedélyezett végső határidőre, a választásoktól eltelt harmincadik napja hívja össze az új képviselőház alakuló ülését. A parlamenti alsóház megalakulása alapvető feltétele a további politikai lépéseknek. 

A köztársasági elnök bejelentette, hogy Andrej Babissal hétfőn találkozik a Prágához közeli Lán-kastélyban, amely a cseh elnökök vidéki rezidenciája. A prágai sajtó Zemant és Babist szövetségeseknek tartja.

Börtön fenyegeti az új kormányfőt?

Az ANO párt elnöke a napokban erősítette meg, hogy a rendőrség azzal vádolja, hogy csalt az uniós pénzek felhasználásánál, s büntetőeljárást indítottak ellene.  "Azonnal megtámadtam a döntést, s az egész ügy intézésével ügyvédemet bíztam meg” – jelentette ki Babis. A cseh milliárdos rendre visszautasította a vádakat. Állítása szerint csak „álügyről” van szó, amellyel az a cél, hogy lejárassák politikailag.

A prágai törvényhozás néhány hete döntött úgy, felfüggeszti a volt pénzügyminiszter mentelmi jogát, ezzel tette lehetővé, hogy vádat emeljenek vele szemben. Most viszont mivel Babis újra képviselői mandátumot szerzett, újra mentességet is kapott. A rendőrségnek ezért újra kérnie kell majd a parlamentet, hogy vonja meg a mentességet Babistól, és engedélyezze a büntetőeljárás megindítását. 

A köztársasági elnök az üggyel kapcsolatban megjegyezte, hogy véleményét a Babis ellen folytatott büntetőeljárás nem befolyásolta. Az ügyet rendőrségi provokációnak tartja, s amennyiben ő parlamenti képviselő lenne, Babis mentességének megvonása ellen szavazna. 

Az ügy hátterében a Gólyafészek nevű wellnessközpont áll. A vádak szerint Babis illegálisan fordított uniós támogatásokat ennek kiépítésére, ezért az ügyben még 2015-ben a cseh rendőrség, valamint az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálódni kezdett. Összesen kétmillió euróról van szó. A pénzt ugyan valóban Babisnak ítélték meg, valójában azonban kis- és középvállalkozások fejlesztésére kapta. Babis a központot rokonai nevére írta át, de így is kiderült a turpisság.

Babis inkább Orbánhoz húzna

Babis a fölényes választási győzelem után kijelentette, hogy Csehországnak aktív szerepre kell törekednie az Európai Unióban, és olyan szövetségeseket kell keresnie, akikkel közös céljai vannak - például az illegális migráció vagy az élelmiszerek kettős minősége elleni küzdelemben. 

Ebből az elejtett félmondatból is érezhető, hogy hiába a látszat, a leendő miniszterelnök inkább az Orbán-féle politikát képviseli.  "Elő kell készítenünk a témákat, és javasolnunk kell az Európai Tanácsnak, hogy mit is akarunk megváltoztatni. Az élelmiszerek kettős minősége, a migráció elleni harcot és további kérdéseket" - mondta, hozzátéve: kétségtelenül szövetségesük Ausztriában a leendő kancellár, Sebastian Kurz, "akinek véleménye a migrációról megegyezik a mi véleményünkkel". 

„Küzdeni fogunk a cseh érdekekért. Kemény partnerek leszünk az EU-ban és a NATO-ban is. Tudom, hogy sokan bírálnak, mert Kelet felé nyitnék, de nem kell aggódniuk, nem fogok Kelet felé nyitni. Ellenben a Nyugatnak, az EU-nak is le kell vonni a tanulságot, hogy miért léptek ki a britek. Minden eszközzel azon leszünk, hogy a két- vagy többsebességes Európa helyett egy egységes Európa legyen” – mondta Babis. 

A magyar kormányfőhöz húzás a populista politikus véletlenül nyilvánosságra került félmondatából is kitűnik. Emlékezetes, hogy egy bekapcsolva hagyott mikrofon rögzített egy beszélgetést közte és a magyar Pető Tibor nagykövet között, amiben azt mondta, irigykedik a magyar miniszterelnökre, mert szerinte neki nem kell a koalíciós partnerrel „vesződnie”, mint neki. Az Index által előbányászott beszélgetésből az is kiderült, hogy Babis szívesen találkozna Orbánnal, de szerinte megköveznék érte a "hülye újságírók", mondván: vége a demokráciának. 

Ki az az Andrej Babis?
A cseh Berlusconinak és a cseh Donald Trumpnak is nevezett Andrej Babis az ország egyik leggazdagabb embere. A tekintélyes Forbes magazin 4 milliárd dollárra becsüli vagyonát. Ám nemcsak tehetős, rendkívül ellentmondásos személyiség is. Azzal vádolják, hogy az egykori hírhedt csehszlovák titkosszolgálat, az StB tagja volt. Vagyonát a 35 ezer embert foglalkoztató Agrofert nevű holding révén gyarapította, amely mintegy 230 közép-európai vállalatot foglal magába. A cég 18 országban, köztük Magyarországon is jelen van. Az Agrofert Hungária Kft. tulajdonában nem csak a Ceres sütőipari cég, de a második legnagyobb agrárintegrátor, a bábolnai IKR is áll, amelyet öt éve vásárolt fel az üzletember.
Később Babis figyelme az üzlettől a politika felé fordult, megalapította az ANO-t, s egy sor médiumot vásárolt fel, a MAFRA nevű vállalata révén szerzett meg két fontos napilapot, a Lidové Novinyt és a Mladá fronta Dnest. A 2013 októberi választás után pártja, az ANO bekerült a szociáldemokraták és a kereszténydemokraták alkotta koalícióba. Babis azonban még pénzügyminiszterként is gyakran a kormány ellenzékeként viselkedett.
Növekvő befolyását látva a parlament elfogadta a lex Babist, amely kimondja: nem lehetnek médiatulajdonosok a cseh kormány tagjai, a tulajdonukban lévő cégek pedig nem kaphatnak állami támogatást, és nem vehetnek részt a közszféra által kiírt pályázatokon. Idén májusban Bohuslav Sobotka miniszterelnök Babis leváltását indítványozta, arra hivatkozva, hogy adót csalt, törvényellenesen, saját érdekében befolyásolta az általa uralt médiaházakat. Az üzletember-politikus szekerét toló Milos Zeman cseh elnök azonban igyekezett megakadályozni Babis leváltását, végül az alkotmány értelmében mégis kénytelen volt visszahívni őt, s a szintén ANO-tag Ivan Pilnyt, a képviselőház gazdasági bizottságának elnökét nevezte ki a helyére.Szerző

Szijjártó gratulált a leendő miniszterelnöknek

Publikálás dátuma
2017.10.22. 17:18
Andrej Babis, a leendő cseh miniszterelnök FOTÓ: MICHAL CIZEK / AFP
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonon gratulált Andrej Babisnak az ANO és az ő személyes választási győzelméhez, sok sikert kívánt neki a kormányalakítás folyamatához - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium vasárnap.

A tárca közlése szerint a felek nyugtázták, hogy az Európai Unió jövőjével kapcsolatban számos fontos kérdésben azonos álláspontot képviselnek, így jó szövetségesei lehetnek majd egymásnak. A minisztérium közleménye rögzíti: a magyar külpolitika fókuszában a V4-együttműködés áll, így Magyarország érdeke hogy Csehországnak minél előbb stabil kormánya legyen.      

Az Andrej Babis vezette jobbközép ANO mozgalom biztos győzelmet aratott a hétvégi csehországi képviselőházi választásokon. A független Csehországban ilyen nagy arányú győzelmet még egyetlen párt sem ért el parlamenti választáson. A Cseh Statisztikai Hivatal közleménye szerint az ANO 29,64 százalékot, a második Polgári Demokratikus Párt (ODS) 11,32 százalékot, a harmadik Cseh Kalózpárt 10,79 százalékot kapott. A negyedik helyen a bevándorlásellenes Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) végzett 10,64 százalékkal.

Szerző