Szexuális zaklatás - A köztévé hallgat a Marton-ügyről

Publikálás dátuma
2017.10.22. 12:13
"A Weinstein-ügy kirobbanása lavinát indított el" FOTÓ: Yann COATSALIOU / AFP
A Weinstein-ügy kirobbanása lavinát indított el, egyre több szexuális zaklatási eset lát napvilágot. Úgy látszik, hogy a téma nagyon sok embert érint -  mondta egy pszichoterapeuta a köztévében, aki a Marton László Kossuth-díjas rendező körül dagadó botrányról - amit a magyar Weinstein-ügyként emlegetnek - "meglepő módon" egy szót sem szólt.
"A Weinstein-ügy kirobbanása lavinát indított el" FOTÓ: Yann COATSALIOU / AFP

"A Weinstein-ügy kirobbanása lavinát indított el" FOTÓ: Yann COATSALIOU / AFP

A szakember arról beszélt, hogy a szexuális zaklatás sokáig a felszín alatt maradt, a társadalomban összegyűlt. Amikor aztán egyszer valaki kamerák elé áll, akkor azok is elkezdenek beszélni, akiknek ez szintén fájdalmas dolog volt.  Hozzáteszi: nagyon szubjektív, hogy az áldozatoknak mi számít traumának. A szégyen, bűntudat, kiszolgáltatottság vagy a nehéz bizonyítás miatt az esetek nem kerültek nyilvánosságra. Szerinte amiatt is lát egyre több eset napvilágot, hogy több felület van a probléma kezelésére, nyíltabb a kommunikáció, mint 25-30 évvel ezelőtt, van internet, közösségi oldalak. Az is fontos, hogy az esetek nyilvánossá válásával azok, akik elszenvedtek hasonlót, érzik, hogy nincsenek egyedül. A trauma feldolgozásának része az is, hogy beszélhetnek róla - tette hozzá.

Az elmondottak illenek Marton László ügyére is, ám a Kossuth-díjas rendező nevét nem említette a megszólaló. A Sárosdi Lilla által kirobbantott szexuális zaklatási botrányt sokan a magyar Weinstein-ügyként aposztrofálják, különösen mivel a színésznő pont a hollywoodi eset miatt állt a nyilvánosság elé történetével. Kérdés, hogy erről miért nem esik szó a köztévén.

Az MTVA-hoz tartozó hirado.hu-n rákerestünk Sárosdi Lilla színésznő, illetve Marton László nevére, de egyikre sem jött ki olyan találat, ami az egyre dagadó szexuális zaklatási botrányhoz kapcsolódna.

Forrás: hirado.hu

Forrás: hirado.hu

Sárosdi bejelentése után először két lány jelentkezett, akiket Marton László zaklatott, a 444 aztán már hét áldozatról írt.

A rendező pénteken felfüggesztette oktatói tevékenységét a Színművészeti Egyetemen, majd később lemondott a Vígszínház főrendezői posztjáról is. Kérdés, mi lesz így a december közepére tervezett bemutatójával. Az általa rendezett darabnak szerdán már megtartották az olvasópróbáját, de nem tudni, hogy Martonnal vagy nélküle viszik-e színpadra Ibsen: A vadkacsa című drámáját. 

Szerző

Kiderült, miért fáznak az utasok az új budapesti villamosokon

Publikálás dátuma
2017.10.22. 12:10
FOTÓ: Tóth Gergő
Hiába a mo­dern Com­bi­nók és CAF vil­la­mo­sok, több fővárosi utas jelezte, hogy reggelenként meg lehet fagyni az új szerelvényeken. A Ripost utánajárt, mi lehet a háttérben. A BKK válaszát a bulvárlap megdöbbentőnek nevezte.

Azért fordultak a BKK-hoz, mert a villamosokon úgy tűnt, hogy még októberben is megy a klíma. Mint kiderült, ez igaz is, az új Combinókon és CAF-okon ugyanis nem tudják leállítani ezeket a szerkezeteket.

"A klímaberendezések állandó üzemelését a járműgyártó állította be, melyen nem tudunk változtatni (a járművezető sem tudja azt ki-bekapcsolni), de ez nem is szükséges" – írta a BKV. Közölték: ilyenkor nem a hűtés vagy a fűtés miatt mennek a klímák, hanem a szellőzés okán – a szerkezet a külső levegőt fújja be az utastérbe - magyarázták a válaszban.

Bár a klíma működése eddig nem lehetett olyan feltűnő a szerelvények túlzsúfoltsága és a kellemes őszi idő miatt, hétfőre komoly lehűlést jósol a meteorológia...

Szerző

Ujhelyi: Orbán szája mozog, de Rákosi beszél belőle

Publikálás dátuma
2017.10.22. 11:49
FOTÓ: Népszava

„Ebben a helyzetben az imperialisták lázas aktivitást fejtenek ki, igyekeznek növelni nyomásukat a béketáborra, irányt vesznek olyan provokációkra, mint amilyeneknek Berlinben vagy Koreában voltunk tanúi. Sokszázmillió dollárt fordítanak a provokációk, szabotázsok szervezésére, s aktivizálják ügynökeiket, kémeiket, provokátoraikat (…) Nem kétséges, hogy az imperialisták és ügynökök itthon, nálunk is meg fognak próbálni mindent, hogy zavarják szocialista építésünket, dolgozó népünk életszínvonalának emelését. Ebben a helyzetben fontosabb, mint bármikor, hogy mindenki világosan lássa: pártunk és vezetése egységesebb, összeforrottabb, mint valaha.” 

Ugye ismerős fordulatok. Mintha csak Orbán Viktor beszélne a plakátokra festett „Soros-tervről”, külső hatalmak fizetett zavarkeltőiről, az országot eláruló szabad gondolkodókról - írja Ujhelyi István nyílt levelében, majd úgy folytatja: Mintha csak Orbán Viktor beszélne a „Soros-ügynökökről”, akik rárontanak a magyar nemzetre és mindent megtesznek, hogy szétzilálják a Nemzeti Együttműködés Rendszere által felépített sikeres és prosperáló magyar csodát. Pedig, aki olvas történelemkönyveket, az pontosan tudja, hogy az alábbi szöveg Rákosi Mátyástól származik - emlékeztet a szocialista képviselő.

A kommunista pártfőtitkár 1953-ban beszélt erről a budapesti pártaktíván, hangsúlyozva, hogy „pártunk most a dolgozók életszínvonalának erőteljes emelésére vesz irányt; tudja ezt az ellenség is”. Elég behelyettesíteni a nemzetállami függetlenség, Brüsszel és Soros György nevét ebbe a beszédbe és máris ugyanott vagyunk: a Rákosi-korszak legsötétebb pillanataiban. Erős és súlyos párhuzam? Igen. De riasztóan igaz. Orbán és Rákosi rendszere ijesztően hasonlít egymásra, ugyanazokra az alapokra épül: mindkét rendszer erővel és anyagi eszközökkel lehetetleníti el a demokratikus nyilvánosságot, hallgatják és hallgattatják el a kormánynak kedvezőtlen híreket, emelik fel és teszik pozíciókba a hírhamisítókat, folytatnak uszító és hazug állításokra épülő propagandát, a kormányzat bírálóit pedig a nemzet ellenségének, idegen hatalmak kiszolgálóinak állítják be. Az az ember, aki újkori történelmünk egyik fontos forradalmi és rendszerváltó beszédét tartotta Nagy Imre újratemetésén, mára úgy beszél, mint Rákosi Mátyás - figyelmeztet az MSZP-s EP-képviselő.

1956 hőstetteinek és tragédiáinak egyik legfontosabb üzenete, hogy ha időben eltakarították volna a Rákosi-rezsimet, akkor a nép elkeseredett politikai küzdelme nem vált volna véres fegyveres konfliktussá. Orbán átkozott szerencséje, hogy a sokszázezer magyar fiatal, aki kénytelen volt elhagyni a hazáját a reménytelenség és a jövőtlenség miatt, most nem az utcán követeli a jogait, hanem külföldi keresetéből inkább milliárdokat küld haza a hátrahagyottaknak. Orbán épp az európai közösség nyitott határainak és befogadásának köszönheti, hogy nem gyújtották még rá az országot. Erős és súlyos párhuzam? Igen. De riasztóan igaz - teszi hozzá Ujhelyi szokásos vasárnapi nyílt levelében.

Szerző