Előfizetés

Hanga tíz pontja ellenére kikapott a Barcelona

Hanga Ádám együttese, az FC Barcelona 90-82-re kikapott a Crvena zvezda vendégeként a férfi kosárlabda Euroliga pénteki játéknapján.

A sorozat honlapjának beszámolója szerint Hanga 21 és fél perc alatt 10 pontot szerzett a katalán együttesben, amely az Euroliga történetében elsőként 400. mérkőzését játszotta.

Porosenko: a tüntetők vért akarnak

Publikálás dátuma
2017.10.20. 23:16
Napok óta tüntetnek a kijevi parlament előtt. FOTÓ: SERGEI SUPINSKY / AFP
Az ország helyzetének destabilizálása az igazi célja a parlament előtt több napja tartó tüntetés szervezőinek, a reformok folytatásáról szóló követelésük pedig csak ködösítés volt - jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök pénteken egy kijevi rendezvényen.

Több napja sátorozós tüntetést tartanak néhány százan a kijevi parlament előtt. A demonstráció kedden kezdődött, amikor mintegy négyezren, különböző ellenzéki pártok és mozgalmak támogatói vonultak a parlament elé tüntetni a politikai reformok folytatásáért. A megmozdulást Miheil Szaakasvili, az ukrán állampolgárságától megfosztott volt odesszai kormányzó és egykori georgiai elnök Új Erők Mozgalma néven létrehozott pártja kezdeményezte, akik mellett nagy számban a Donbasz ukrán önkéntes alakulat tagjai, támogatói vesznek részt, de csatlakozott több ellenzéki parlamenti párt, a lembergi (lvivi) polgármester vezette Önsegély (Szamopomics), Julija Timosenko Haza (Batykivscsina) pártja, valamint a szélsőségesen nacionalista Szabadság (Szvoboda), és a Jobboldali Szektor (PSZ) is.

A tüntetők fő követelései a parlamenti mentelmi jog megszüntetése, egy korrupcióellenes bíróság felállítása és a választási rendszer megváltoztatása.

Az államfő szavai szerint a tüntetők követelései gyakorlatilag egybe esnek a kijevi vezetés szándékaival és terveivel. Porosenko felhívta a figyelmet arra, hogy a mentelmi jog felfüggesztéséről készült két törvényjavaslatot - a sajátját és egy képviselők által készített indítványt, amelyek csak az életbe léptetés időpontjában különböznek - a parlament elküldte normakontrollra az alkotmánybíróságnak. Hangsúlyozta, hogy a döntést a parlament több mint kétharmados többséggel szavazta meg. Közlése szerint ezt követően a politikai erők felhagytak a tüntetéseken való további részvétellel. Az elnök ígéretet tett továbbá arra, hogy még az év vége előtt törvényt ír alá a korrupcióellenes bíróság létrehozásáról is.

Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint a tüntetés szervezői bejelentették pénteken, hogy mostantól pártzászlók nem lesznek a megmozduláson, hanem a tüntetésért a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban részt vett veteránok - katonák és önkéntesek - vállalják a teljes felelősséget. Helyszíni beszámolók alapján főként a Donbasz és az Ajdar önkéntes zászlóaljak veteránjai maradtak a megmozduláson.

Porosenko úgy fogalmazott, hogy a demonstráció résztvevői "vért akarnak". Szavai szerint a megmozdulás előestéjén a hatóságok megakadályozták, hogy a tüntetők fegyvereket vigyenek be a demonstrációra. "Miért van szükségük fegyverekre? Azért, hogy megismételjék azt, ami 2015. augusztus 31-én történt, amikor egy tüntető a parlament védelmét biztosító rendfenntartók közé gránátot dobott, és négy nemzeti gárdista vesztette életét?" - tette fel a kérdést az elnök.

A belügyminisztérium péntek esti közleménye szerint jelenleg a parlamentnél mintegy kétezer rendfenntartó teljesít szolgálatot a tüntetők körülbelül háromszázan vannak. A helyzet nyugodt, a hatóságok biztosítják a rendet. Nap közben a Kijevben lakók követelésére feloldották a közlekedési korlátozást a kormánynegyed több útján, de a Hrusevszkij utcában még mindig az úttesten állnak a tüntetők sátrai. A hatóságok egyelőre hiába próbálták rávenni a demonstrálókat, hogy szüntessék meg az utcában a forgalom akadályozását.

A tüntetők szombatra nagygyűlésre hívták támogatóikat a belváros egyik terére.

Cseh választás - Zeman először a pártokkal tárgyal

Milos Zeman cseh államfő a hétvégi választások után előbb szeretne konzultációkat folytatni a parlamenti alsóházba bejutott pártok vezetésével, s az új képviselőház ülését csak a voksolás utáni 30. napra tervezi összehívni.

"A választások után az alkotmány rendelkezése szellemében összehívom a képviselőház ülését. Ki akarom használni a rendelkezésemre álló maximális időt, ami 30 nap, hogy összehívjam a képviselőházat" - jelentette ki Milos Zeman vidéki körútja befejezése utáni sajtótájékoztatóján pénteken a Pilsen melletti Zbirohban.

"Döntésem oka, hogy tudtommal néhány párt a házelnök megválasztásának a megnehezítését, ha úgy tetszik szabotálását tervezi. A képviselőház elnökének megválasztása nélkül lehetetlenek a további politikai lépések" - indokolta döntését a cseh államfő. Hangsúlyozta: a rendelkezésére álló hetekben szeretné a parlamentbe bejutott pártokkal megvitatni az új politikai helyzetet, a parlamenti alsóház elnökének és a testület egész elnökségének a megválasztását is.

A hatályos cseh alkotmány szerint mivel a választásokat október 20-án és 21-én tartják, az új képviselőház alakuló ülésének legkésőbb november 20-án kell elkezdődnie. Amennyiben Zeman tartani fogja magát mostani kijelentéséhez, akkor pontosan úgy fog eljárni, ahogy négy éve, a 2013-as képviselőházi választások után.

Milos Zeman néhány órával később, miután Prágában leadta szavazatát, újságírók előtt megerősítette korábbi bejelentését, miszerint kormányalakítással a választáson győztes párt elnökét kívánja megbízni. "Ez tisztességes és sportszerű" - jegyezte meg az elnök.

A felmérések szerint a választásokat nagy valószínűséggel az ANO mozgalom fogja megnyerni, amelynek elnöke, Andrej Babis ellen büntetőeljárás van folyamatban az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanújával. A nagy pártok többsége a választási kampányban azt állította, hogy nem fognak együttműködni a Babis vezette ANO-val. Prágai megfigyelők úgy vélik, hogy nehéz kormányalakítási tárgyalásokra lehet számítani.

A cseh képviselőházi választások pénteken délután kezdődtek. A választási helységek pénteken este tízig, majd szombaton reggel nyolctól délután kettőig lesznek nyitva. Az eredményt szombat estére igéri a szavazatokat összeszámláló Cseh Statisztikai Hivatal.