Reagannel fenyegetnek

Publikálás dátuma
2017.10.20. 07:40
Fotó: AFP

Az Észak-Korea körüli vizeken kezdett hadgyakorlatot az egyik legnagyobb amerikai repülőgép-hordozó. A Ronald Reaganről elnevezett bázist nem véletlenül vezényelték a Koreai-félszigethez. Parancsnoka is megerősítette, világossá kívánják tenni, hogy minden erővel megvédik a térségben lévő szövetségeseiket, mindenekelőtt Dél-Koreát. Ázsia érintett részén azután nőtt meg a feszültség, hogy Észak-Korea rakétakísérleteket hajtott végre, nem titkoltan azért, mert így kívánta figyelmeztetni Amerika-barát szomszédait.

Szerző

Dzsihadista veszély

Publikálás dátuma
2017.10.20. 07:38
Fotó: AFP/Hans Lucas

A német Alkotmányvédelmi Hivatal úgy látja, fenyegetést jelent a dzsihadisták új, fiatal nemzedéke. Hans-Georg Maassen szerint tehát meg kell akadályozni, hogy ezek a fiatalok visszatérhessenek Németországba. Aggodalmait arra alapozza, hogy "az Iszlám Állam (IS) propagandájában a gyerekeket csak a dzsihadisták újabb nemzedékeként ábrázolják, gátlástalannak és kegyetlennek mutatva be őket". Maassen szerint a Közel-Keleten jelentős területeket vesztő IS tagjai most visszaszivároghatnak Európába.

Szerző

Donald Trump újabb vitája

Az amerikai elnök újabb vitába keveredett, ezúttal egy Nigerben elesett amerikai katona özvegyének mondott szavai miatt. A katonát két hete egy iszlamista terroristák elleni tűzharcban ölték meg három társával együtt. Donald Trump azért hívta fel La David Johnson feleségét és szüleit, hogy részvétét fejezze ki az őrnagy halála miatt. Utóbb viszont egy floridai demokrata párti képviselő azt közölte: bár az elnök sajnálkozott, de azt is mondta, a kommandós "tudta, mire vállalkozik". Trump - szokása szerint egy Twitter-bejegyzésben - kitalációnak minősítette Frederica Wilson történetét. Az elesett katona édesanyja viszont megerősítette, hogy az elnök "tiszteletlen" volt. Trump az utóbbi hetekben többször került konfliktusba emberekkel, szervezetekkel és országokkal is. Sokak szerint szándékosan keresi a viták és összetűzések lehetőségét, lényegében erre építi egész politikáját.

Szerző