Meghalt a százéves francia filmlegenda

Publikálás dátuma
2017.10.19. 17:38
FOTÓ: AFP / COLLECTION CHRISTOPHEL
Százéves korában elhunyt Danielle Darrieux, a francia mozi legendás színésznője, aki az egyik leghosszabb karriert tudhat magáénak Franciaországban és Hollywoodban - tudatta családja csütörtökön a francia sajtóval.

"Az egészségi állapota az elmúlt hetekben egy kisebb esést követően kezdett romlani, kedden pedig elaludt, mondhatjuk így" - mondta társa, Jacques Jenvrin. "Százévesen egy kicsit törékeny volt, és bár már nem látott, nagy életkedve volt. Október 4-én fogadtunk látogatókat és nagyon jól volt" - tette hozzá.

Danielle Darrieux, aki májusban ünnepelte századik születésnapját, több mint száz francia és amerikai filmben játszott.

Danielle Darrieux a második világháború előtti generációk női szépségideálját testesítette meg. Fiatalságának bájával, könnyed természetességével és franciás temperamentumával könnyen meghódította a közönséget, hosszú ideig a mozivászon egyik legkitűnőbb művésznőjének, mi több, a francia nőiesség megtestesítőjének tartották.

Bordeaux-ban, egy katonaorvos lányaként látta meg a napvilágot 1917-ben, 14 éves korától tanult a párizsi konzervatóriumban énekelni és csellózni, 1931-ben, a La Bal című filmben debütált nagy sikerrel; s ezzel el is indult hosszú, dicsfénnyel övezett filmes karrierje. Az ifjú színésznő nagysikerű alakítást nyújtott az 1937-es Mayerling című filmben; a valós alapokon nyugvó szerelmi történet filmes adaptációját a rendező, Anatole Litvak egyik remekműveként tartják számon.

Ezt követően Darrieux az amerikai Universal Pictures-el szerződött le és egy évre rá, 1938-ban már be is mutatták a Párizsi divat (The Rage of Paris) című, az Egyesült Államokban készült vígjátékot, amelyben egy Amerikába tévedt, munkát kereső francia lányt alakít. Ezekben az években a Broadwayn is fellépett színpadi szerepekben.

Amerikai debütálását követően visszatért Franciaországba, ahol az ellenállási mozgalom megvádolta azzal, hogy német katonákat szórakoztatott. A nácik kiszolgálójának bélyegzett színésznőt később felmentették a vádak alól, és újrakezdhette karrierjét.

A háborút követően árnyaltabb szerepekben emelkedett a legtöbbre tartott francia színésznők sorába. A változás már A királyasszony lovagjában (1948, Pierre Billon) is érzékelhető volt, a film kirobbanó sikert aratott. Művészete az idők folyamán elmélyült, fejlődése még inkább nyomon követhető volt Max Ophüls kései filmjeiben, amelyekben különböző karaktereket formált meg: ilyen volt a Körbe-körbe (1950), Az élet örömei (1951) és a Madame de...(1953) című alkotás.

Darrieux nevéhez köthető számos klasszikus regényadaptáció közismert nőalakjainak megformálása is; ő játszotta Renalnét az Autant-Lara rendezte Vörös és feketében 1954-ben, illetve ő volt Hédouinné a Duvivier féle Tisztes úriházban. Az 1950-es évek végén emlékezetes szerepei között szerepel a Zűrzavar és éjszaka (Gilles Grangier, 1958), a Szerelemmel látni (Denys de la Patelliére, 1959) és Duvivier filmje, a Marie-Octobre/Különös találkozás (1959) is.

A filmezés mellett Darrieux néha színpadon is fellépett, a hatvanas években pedig énekesnőként koncertezett, kabarékban szerepelt és lemezfelvételeket készített. 1970-ben Katharine Hepburn főszerepét vette át a Coco című Broadway-musicalben.
Darrieux kiváló alakítást nyújtott az új hullám rendezőinek - főként Chabrol és Démy - filmjeiben is; mindenek előtt a Kékszakáll (1962), A rochefort-i kisasszonyok (1967), valamint az 1982-es Egy szoba a városban című alkotásokban. Az 1980-as években született filmjei közé tartozik a Téchine rendezte Ahol a bűn lakik (1986), valamint a Néhány nap velem című film 1988-ból.

A színésznő legutóbb Francois Ozon 8 nő (2001) című filmjében kapott szerepet. A 2002-es Berlini Filmszemlén díjazott műben Danielle Darrieux mellett olyan népszerű francia színésznők láthatók, mint Catherine Deneuve, Isabelle Huppert, Emmanuelle Béart, Fanny Ardant, Virginie Ledoyen, Ludivine Sagnier és Firmine Richard.

Danielle Darrieux 2003-ban lépett utoljára színpadra, Eric-Emmanuel Schmitt kortárs szerző Oscar et la dame rose című egyszereplős művében, amiért elnyerte a legjobb női színésznőnek járó, legjelentősebb színházi elismerést, a Moliere-díjat, 2010-ig rendszeresen játszott mozi- és tévéfilmekben.

Danielle Darrieux háromszor volt férjnél, Henri Decoin és Porfirio Rubirosa után a forgatókönyvíró Georges Mitsinkides-hez ment hozzá, akivel örökbe fogadott egy fiút. Férje és fia is meghalt az 1990-es években.

Szerző

"Állatos produkciókat" akarnak - Cirkuszigazgatók Egyesülete alakult

Publikálás dátuma
2017.10.19. 12:36
Rabszolgatartás - Majomprodukció egy orosz cirkuszban - AFP fotó
Miközben már számos európai országban betiltották a vadállatok cirkuszi szerepeltetését, és a nyáron szárnyra kelt hírek szerint - az állatvédők, felelős állattartást szorgalmazók örömére -  a magyar földművelésügyi minisztérium is tervezett lépéseket ezügyben, a most megalakult cirkuszi szervezet egyik fő célkitűzése az állatos produkciók megvédése és fenntartása. A természetes közegükben méltóságteljes lények megalázó egzecíroztatása Nyugat-Európában már barbárságnak számít. A Magyar Cirkuszigazgatók Egyesületét tizenöt cirkuszigazgató alakította meg. 

A szakmai érdekvédelmi szervezet elnöki posztjára Eötvös Lorándot, az új Eötvös Cirkusz igazgatóját választották, a titkári tisztséget Kraj Gina tölti be - közölte a Fővárosi Nagycirkusz az MTI-vel. Az egyesület elnökségében Ádám Krisztina, az Utazó Budapest Nagycirkusz igazgatója, Ádám Henrik, a Hungária Nagycirkusz vezetője, valamint Fekete Péter miniszteri biztos, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója foglal helyet.

Az egyesület célja, a magyar kulturális örökség részét képező cirkuszi hagyományok fenntartása, a szakmai együttműködés és az érdekképviselet ellátása, az állatos produkciók megvédése és fenntartása, valamint az egyesületi célokkal összefüggő feladatok ellátása, minél teljesebb megvalósítása.

A természetben amúgy "méltóságteljes" nagymacska megalázó pitiztetése az orosz cirkuszban/AFP fotó 

A szervezet véleményezi a cirkuszsátrak és egyéb cirkuszi létesítmények szerkezeti állapotát, javaslatokkal él az egységes követelményrendszer kialakításában és betartatásában. A nemzetközi szakmai közösség előtt képviseli a magyar cirkuszművészetet, részt vállal a szakmai fórumok, találkozók és cirkuszi fesztiválok közös szervezésében és lebonyolításában, anyagi és erkölcsi támogatást nyújt a magyar cirkuszi tradíciók megőrzése és fennmaradása érdekében, valamint tájékoztatást ad tagjainak a cirkuszi tevékenységre vonatkozó jogszabályokról.

Szerző

Erőszak a színfalak mögött - Tom Jones is megszólalt

Publikálás dátuma
2017.10.19. 12:05
Tom Jones 2017. július 29-én, Madridban, amikor megérkezik a Royal Színházba - Fotó: Oscar Gonzalez / NurPhoto/AFP
A zeneiparban is rendszeresen előfordulnak ilyen esetek - hangoztatta Tom Jones a Harvey Weinstein botránnyal kapcsolatban a BBC-nek adott, és az MTI által is továbbított interjújában.

A zeneiparban is rendszeresen előfordulnak ilyen esetek. Sokan az ügynökökre panaszkodnak, akik különféle dolgok teljesítését várják el a lemezszerződéshez, ugyanúgy mint a filmszerződések esetében - mondta a híres brit énekes a BBC rádió ötös csatornájának adott interjújában. A kérdésre, hogy tapasztalt-e hasonlót, Tom Jones azt válaszolta, "igen, a kezdetekben, igen."

Volt néhány ilyen eset. De kitérsz előle. Egyszerűen kisétálsz... És amit megpróbálnak nőkkel, azt gyakran férfiakkal is megpróbálják - mondta, hozzátéve: borzasztóan érezte magát, amikor karrierje kezdetén szembetalálta magát ilyennel. A hatalomban lévő emberek gyakran kihasználják a helyzetüket, de azért azt is fontos hangsúlyozni, hogy nem mindenki követ el zaklatást, bántalmazást, vannak jó emberek - emelte ki Tom Jones.

A filmipar nagyjai ellen az elmúlt hetekben felmerült vádak kapcsán jelezte, hogy szerinte ezeknek már évekkel ezelőtt elő kellett volna jönniük. Ilyen a szórakoztatóipar, rivaldafényben vagy (...) az igazság azonban mindig kiderül. Ha rosszat teszel, meg kell fizetned érte, vagy bizonyítanod, hogy nem tettél semmi rosszat - hangoztatta az interjúban Tom Jones.

Szerző