Előfizetés

Lázár: az amerikai ügyvivő megtanulhatna magyarul

Lázár János szerint az amerikai ügyvivő „tücsök és bogár” kategóriájú kijelentéseket tesz a hazai politikai ügyekben, és valószínűleg csak az angol nyelvű, magyar ügyekről szóló sajtót olvassa - a kancelláriaminiszter erről a 101. Kormányinfón beszélt.

Mint ismert, David Kostelancik amerikai ügyvivő a Magyar Újságírók Szövetségénél tartott beszédében mondta azt, hogy szabad és demokratikus társadalom nem létezhet szabad sajtó nélkül, amely teljes mértékben képes tájékoztatni az embereket kormányuk cselekedeteiről és eszközöket adni a kezükbe, hogy gondoskodhassanak róla, hogy a kormány ne éljen vissza a hatalmával.

Erre úgy reagált most Lázár, hogy David Kostelanciknek érdemes lennie megtanulnia magyarul is, ha már a magyar sajtószabadságot félti - szerinte ekkor látná, hogy mennyi kormánykritikus cikk jelenik meg napról napra sajtóban.

Hozzátette, hogy sokat segítene Magyarország és az Egyesült Államok együttműködésén, ha lenne Budapesten amerikai nagykövet (ennek hiányában jelenleg az amerikai ügyvivő a legmagasabb rangú amerikai diplomata Magyarországon).

Az ügyvivő teljes beszédét ide kattintva olvashatja el!

Molnár Zsolt: a kormány a saját piszkos ügyeiről akarja elterelni a figyelmet

Tizenhárom plusz egy olyan gyanús ügyet sorolt fel a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) előtt tartott sajtótájékoztatóján Molnár Zsolt, amire a kormány szerinte hosszú ideje nem ad semmilyen magyarázatot, csak mellébeszél, ködösít és vádaskodik. Így a parlament nemzetbiztonsági bizottságának az MSZP-s elnöke szerint a Czeglédy Csaba MSZP-s képviselő ellen folyó nyomozás is csak a kabinet „kétségbeesett kísérlete", hogy a választások előtt elterelje a figyelmet a Fidesz zavaros, kínos ügyeiről.

A „piszkos tizenhárom" listáját a Pharaon-ügy vezeti: Molnár Zsolt szerint a mai napig nem tudni, hogy az FBI és Interpol által csalásért és pénzmosásért körözött arab üzletember hogyan kaphatott beutazási vízumot Magyarországra. Pharaon üzlettársáról, a tiszteletbeli jordániai magyar konzulként zavaros ingatlanügyek környékén is sertepertélő Zaíd Naffáról pedig nemrég derült ki, hogy megbukott a TEK terror-átvilágításán. Ahogyan a Földművelésügyi Minisztériumot sem hozta zavarba, hogy a Moszkvában vízumgyárat üzemeltető agrárattasé, Kiss Miklós Szilárd kétszer is megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon.

Mi szükség volt a "baltásként" elhíresült Ramil Safarov 2012-es furcsa, ám az ország presztízsét súlyosan romboló kiadatására - tette fel ezredszer a kérdést Molnár. Emlékeztetett: nemrégiben nyilvánosságra került, hogy a kiadatás idején legalább 9 millió dollár érkezett Azerbajdzsánból Budapestre. De ezek mellett Molnár Zsolt a kormányhoz kötődő kétes, kivizsgálatlanul és következmények nélkül maradt ügyek példájaként emlegette a letelepedési kötvénybotrányt is, amiként a választási iroda előtti kopasz-balhét, a Fidesz különböző törvénytelen adatbázis-építgetéseit, a kenőpénzes ügylettel vádolt fideszes képviselő, Mengyi Roland esetét, vagy épp a Feneketlen-tó körüli ingatlanbotrányt, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványainak közpénz-szórását, az orosz nemzetbiztonsági befolyásra is utaló Yandex-adathalászat ügyet, a Simonka György, Farkas Flórián fideszes képviselők zavaros ügyeit és a furcsa, ám tízmilliárdos gázüzletet lebonyolító MET-ügyet, ami Molnár Zsolt szerint Európa egyik legnagyobb korrupciógyanús ügylete.

A "piszkos tizenhárom" után a plusz egyes sötét ügyként a Paks II-beruházás eltitkolt szerződéseit hozta az MSZP-s képviselő, ahol szerinte a titkosítás mögé bújik a kormány és nem akarja nyilvánosságra hozni azokat a szerződéseket, amelyeket amúgy nemzetbiztonsági szempontból közzé lehetne tenni. Molnár Zsolt hangsúlyozta: beismeréssel ér fel, hogy ezekben az ügyekben hallgat a kormányfő, hallgat a legfőbb ügyész, a jegybankelnök, a külgazdasági és külügyminiszter, a nemzetgazdasági miniszter, hallgat az agrártárca vezetője, ugyanakkor a kormánytöbbség a Czeglédy Csaba ellen folyamatban lévő büntetőügyről külön napirendi pontban akar foglalkozni a parlamentben.

Meghalt Molnár Péter, a tűzoltóparancsnokság egykori szóvivője

Publikálás dátuma
2017.10.19. 16:32
MTI Fotó: Nándorfi Máté
Súlyos, hosszú betegség után életének 54. évében 2017. október 19-én elhunyt Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság egykori szóvivője, az RTL Klub operatőre, lapunk korábbi fotóriportere. 
MTI Fotó: Nándorfi Máté

MTI Fotó: Nándorfi Máté