Előfizetés

Kubica utolsó lehetősége

Publikálás dátuma
2017.10.18. 07:52
Fotó: Molnár Ádám

Robert Kubica legutóbb a Renault-istálló autójával tesztelt a Hungaroringen, tegnap viszont már a Williams 2014-es versenygépét irányította. A brit istálló a 32 éves lengyel mellett Paul di Restával érkezett Magyaroroszágra, s aki jobban teljesít, Lance Stroll mellett autót kaphat a 2018-as idényben.

A pletykák szerint a pénzes Stroll-család Di Restát preferálná, a Williams viszont Kubicát favorizálná, aki mögé egy lengyel olajcég és egy nagy áruházlánc is kész beállni támogatóként, ezzel több millió eurót hozván az istálló konyhájára.

Az sem teljesen kizárható, hogy Felipe Massa szerződést hosszabbít, ám nagy szenzációt jelentene, ha Kubica súlyos autóbalesete után, roncsolódott kezével nyolc év után valóban visszatérhetne a száguldó cirkuszba. A Williams várhatóan a jövő hét végén esedékes Mexikói Nagydíj után jelenti be azt, hogy kit választ.

Kapcsolódó
Kubica nem megyJapán Nagydíj - Vettel déja vu érzése

George F. Hemingway: engem vegyenek elő, ha nem megy a csapatnak

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2017.10.18. 07:51
Fotó: Molnár Ádám
Az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság címvédőjénél, a Honvédnál az a cél, hogy idővel a teljes kezdőcsapatot a klub akadémiáján nevelkedőkből lehessen összeállítani.

G: George F. Hemingway, a Budapest Honvéd klubtulajdonosa a klub hétfői sajtótájékoztatóján lapunknak adott interjújában elmondta:  a magyar válogatottnál már régóta csak elméletileg volt edzőkérdés, Kispesten pedig egyáltalán nem volt téma az újabb szakembercsere.

- Kedden Bernd Storck lehetséges leváltásának ügye határozta meg a magyar labdarúgás körüli közbeszédet. Önnek mi a véleménye a kapitánykérdésről?

- Szerintem Magyarországon már nagyon régóta nincs kapitánykérdés. Magam 2016 szeptemberében írtam egy hosszabb cikket a témában… Szerintem azóta nincs kapitánya a válogatottnak, s már akkor látszott, hogy mi a helyes út.

- Mire gondol?

- Akkor is úgy gondoltam, hogy nem volna rossz, ha egy másik szakember dolgozna a magyar válogatott élén. Semmi kifogásom nincsen Storck úrral szemben, egyszerűen csak szerintem ő nem erre a feladatra való. Én egy olyan kapitányt hoznék, aki képes a feladatát megoldani. Ez az úriember nyilvánvalóan nem volt képes.

- Ha George F. Hemingway dönthetne, kit választana?

- Nagyon szeretném, ha magyar lenne az illető.

- Csapatára, a Budapest Honvédra terelve a szót: öt nyeretlen mérkőzés után győztek újra a bajnokságban, most ötödikek. Elégedett?

- Az eddigi teljesítményünk hullámzó volt. Volt egy gyengébb periódusunk, ám úgy gondolom, mostanra kijöttünk onnan. A negyedik helyen vagyunk, szóval gyakorlatilag ugyanaz a feladatunk, mint tavaly: szeretnénk befogni azokat, akik előttünk állnak. Az előző kiírásban ez sikerült.

- A Honvédnál volt edzőkérdés? A gyengébb periódusban többen felvetették a nyáron kinevezett holland szakember felelősségét.

- Sok helyen visszatérően előkerül az a számomra kicsit érthetetlen gondolat, hogy amikor egy csapat veszít pár pontot, az edzőt azonnal ki kell rúgni… Akkor már miért nem a tulajdonost? Vagy a szertárost? Végül is mindnyájan felelősek vagyunk a csapatért… Edzőt olyankor kell elbocsájtani – én aztán nem volnék szívbajos – amikor világosan látszik, hogy a szakember a jövőben nem tudja odavinni a csapatot, ahova kell. Ha majd úgy látom, hogy veszélyben a jövőnk, elküldöm az edzőt, addig viszont bízom benne.

- Mi a Honvéd jövője? Ha jól sejtem, a fiatal labdarúgóknak továbbra is lesz szerepe benne.

- A cél az, hogy az első csapat akadémistákból álljon. Nem hatból-hétből, mint most, hanem kilencből, tízből.

- Rövidtávon prioritás a két gólvágó, Davide Lanzafame és Eppel Márton megtartása? Utóbbi játékos maga nyilatkozta, hogy mielőbb külföldre vágyik.

- Nem tudom, hogy Marci mit nyilatkozott, abban viszont biztos vagyok, hogy megfontoljuk, ha valakiért jön egy jó ajánlat. Nem cél, hogy megváljunk az erősségeinktől, de ha egy jó ajánlat jön, azon értelemszerűen elgondolkozunk majd.

- Noha még az őszi idénynek sincs vége, biztosan a lehetséges erősítéseken is töri a fejét… Hogy látja, hova kell igazolniuk?

- Július óta állandóan előkerül ez a téma, erősíteni mindig kell. Egy úgynevezett hatos játékos nem ártana, esetleg még egy focista a védelembe. Különben nem nagyon keresünk mást, rendben van a keretünk.

- Szerdán az ifjúsági Bajnokok Ligájában lép fel a Honvéd U19-es együttese, önök pedig egy ingyenesen váltható jegy ellenében beengedik a drukkereket a mérkőzésre. Milyen lehetőségek rejlenek ebben a sorozatban?

- A következő körben Oroszországba vagy Kazahsztánba mehetnénk, ám aki onnan továbbjut, már igazi nagy csapatokkal találkozhat. Liverpool, Bayern München, hogy mást ne mondjak, nagy lehetőség ez a csapatunk számára. Az európai szövetség csak az utazási költségeket téríti meg, így számunkra tulajdonképpen ráfizetéses ez a sorozat, ám ez nem is a pénzről, sokkal inkább a presztízsről szól.

- Az FK Sutjeska elleni, 2-2-es végeredményt hozó montenegrói találkozó után szerdán csakis a győzelem elfogadható a fiataloktól?

- Nem is kérdés! Szerintem 3-1-re nyerünk.

Már nem Storck a válogatott szövetségi kapitánya

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2017.10.17. 20:55
Fotó: Szalmás Péter
Kedden értékelte Bernd Storck munkáját a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöksége, amely egyhangúlag elfogadta a mindkét pozíciójából távozó német lemondását.

Sorsdöntő napok a magyar futballban.

Az utóbbi években, évtizedekben volt néhány olyan dátum, amelyet így harangoztak be, néha még mérkőzés sem kellett hozzá. Emlékezetes: 2006 nyarán a fél ország várta lélegzetvisszafojtva, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) fellebbviteli licencadó bizottsága „ki meri-e” zárni az élvonalból a Ferencvárost (megtette), de az is, amikor 2007 áprilisában arról döntöttek Cardiffban, hogy a végül „befutó” Lengyelország és Ukrajna, Olaszország vagy a szintén közösen pályázó Magyarország és Horvátország rendezze-e a 2012-es Európa-bajnokságot. A bélyeget persze az évek alatt rásütötték klub és válogatott mérkőzésekre is, a magyar labdarúgás sorsa pedig – legalábbis a pályán – kevés kivételtől eltekintve valahogy mindig, minden fontos 90 perc után balra fordult.

Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányi posztját 2015 szeptembere óta egészen keddig betöltő – egyébként párhuzamosan az MLSZ sportigazgatói tisztségét is ugyaneddig ellátó – labdarúgóedző kedden rövid időn belül másodszorra tapasztalhatta meg, milyen az, amikor a személyét érintő kérdésben döntenek.

A tavaly nyári Eb-menetelés idején még „megváltóként” tisztelt németet a csúfos andorrai bukást követően, júniusban még megerősítették pozíciójában, az egy hete a papírformának megfelelően Portugália és Svájc mögött a harmadik pozícióban, mégis keserű szájízzel befejezett világbajnoki-selejtezősorozat után azonban a kapitánykérdés ismét napirendre került. Valami ugyanis visszavonhatatlanul megváltozott.

Az utolsó játéknapokon a nemzeti tizenegy több hibát vétve előbb ötöt kapott Svájcban, majd roppant görcsös játékkal „csak” 1-0-ra verte Feröer-szigeteket. A Bázelben még a csapat mellett kitartó drukkerek az északiak legjobbjai ellen már nem rejtették véka alá véleményüket, csalódottságukba pedig vélhetően jócskán beleszámított a korábbi feröeri döntetlen és az andorrai égés is. A drukkerek tüntetőleg eleve tíz perc szünettel kezdtek szurkolni, amikor azonban a megelőlegezett bizalom ellenére is azt látták, hogy a csapat ötlettelenül botorkál a pályán, németül köszönték meg Bernd Storck munkáját. Herr Storck, auf, Wiedersehen! – kántálták. A szövetségi kapitány beszámolóját tegnap megtekintő MLSZ elnökségi tagság végül engedvén a közösség nyomásának, elköszönt a trénertől, aki sportigazgatóként sem dolgozik tovább a magyar labdarúgásban. Utódjáról később döntenek, a csapat két idei felkészülési mérkőzésén elképzelhető, hogy megbízott kapitány vezeti majd a válogatott.

Storck munkájának megítélése a történtek ellenére is megosztó téma. Sokan és sokáig a régen várt sikert, azaz az Eb-szereplést hozták fel az MLSZ szakmai kulcspozícióiban önmagát honfitársaival körbebástyázó német „védelmében”, mások viszont úgy gondolják: a régen várt nemzetközi szereplés inkább a Dárdai Pál által nyert lendület eredménye, amely miután elfogyott, hanyatlásba kezdett a csapat. Ami viszont tény: a két és fél évig Magyarországon dolgozó Storck a gyengébb záró időszak ellenére az elmúlt három évtized legtöbb nemzetközi sikerében közreműködő szakvezetőnek mondhatja magát, amelyért az elnökség is elismerését és köszönetét fejezte ki.

A 2017-es kudarcok (lásd keretes írásunkat) mellett mélypont volt még Storck kommunikációs pálfordulása, a kínkeserves sorozatzáró siker után a szurkolókat kikezdő megnyilvánulása. Ennek fényében is érvényesült a futball egyik alapvetése, amely szerint a szurkolónak mindig igaza van.

A drukkerek pedig már az MLSZ előtt is megüzenték: Herr Storck, auf, Wiedersehen!

Huszonöt mérkőzés mérlege
Storck Románia ellen, egy döntetlennel debütált magyar kapitányként, majd vezetésével a csapat győztesen vívta meg a Norvégia elleni Eb-pótselejtezőt.
A kontinenstorna évében mindent elhomályosított az Ausztria 2-0-s legyőzésével, valamint az Izland és Portugália ellen elért remivel csoportelsőként kiharcolt nyolcaddöntős szereplés, bár a világbajnoki-selejtezők rajtján, Feröeren hagyott két pont, valamint a következő fordulóban, Svájc ellen elszalasztott pontszerzési lehetőség fájó pont volt. Végleg lejtmenetbe 2017-ben kapcsolt a nemzeti tizenegy: Portugália kétszer, Oroszország, Andorra és Svájc egyszer-egyszer verte meg a Storck-csapatot.
A kapitány hiába „kísérletezett” a fiatalok beépítésével, csapata csak Lettországot és Feröer-szigeteket tudta legyőzni, ezzel a mérleg mutatója nyolc győzelemnél, hét döntetlennél és tíz vereségnél állt meg.