Előfizetés

Macska- és kutyamentés az ismét forrongó Bagdadban - Fotók

Publikálás dátuma
2017.10.17. 16:07

KATTINTSON A KÉPRE A TÖBBÉRT - FOTÓK: SABAH ARAR / AFP

Megírtuk: egymást lövik az Iszlám Állam elleni háborúban korábban szövetséges iraki szövetségesei és iraki kurd csapatok vasárnap éjjel óta Kirkuknál. Bagdad és Erbíl közötti diplomáciai háború első alkalommal csapott át fegyveres összetűzésbe, és nem véletlenül Kirkuk miatt. A helyi olajmezők biztosíthatnák a majdani kurd független állam legfontosabb jövedelemforrását, ugyanakkor Irak számára sem nélkülözhető a leggazdagabb olajlelőhely.

Amikor a  különböző, bármilyen okból is egymás ellen forduló embercsopotok között kitör a konfliktus, ami gyakran fegyveres összecsapásban kulminálódik, akkor a legkiszolgáltatottabbak, gyerekek, öregek, állatok szenvedése pokolivá válik. Néhány állatvédő aktivista a közösségi portálon kezdett szervezkedni, hogy összeszedjék Bagdadban, és helyezzék biztonságba a  rémült, hajléktalanná vagy gazdátlanná vált jószágokat. 

Már lehet szavazni a 2018-as év haláról

Publikálás dátuma
2017.10.16. 12:16
Illusztráció/AFP
Szavazás kezdődött a 2018-as év haláról. A Magyar Haltani Társaság a korábbi évek gyakorlatához igazodva most is két fogható és egy védett fajt állított jelöltként az Év hala választásra. Közülük az nyeri el a kitüntető címet, amelyikre a legtöbb szavazat érkezik december végéig a társaság honlapjára - tudatja közleményében a szervezet. 

A három őshonos jelölt közül a balin az egyik legnagyobb, ragadozó életmódot folytató pontyfélénk. Bár fogai nincsenek, hatalmas szájnyílása és kampós alsó állkapcsa segítségével biztosan szerzi zsákmányát az előtte kétségbeesetten szétspriccelő küszrajból. Nagyobb folyóvizeink és tavaink lakója, a sporthorgászok áhított zsákmánya.

A másik jelölt a szintén pontyfélék közé tartozó domolykó. Fiatal példányai planktonfogyasztók, később mindenevők, ősszel szívesen fogyasztják a vízbe hulló érett gyümölcsöt, az idős példányok pedig már inkább ragadozók. Az áramló vizet kedveli, kisebb-nagyobb folyóvizeink egész hosszában előfordul. Kiváló sporthal, a horgon keményen védekezik.

A listán harmadik a védett kövicsík. A többi csíkféléhez hasonlóan megnyúlt testű, szája körül három pár bajuszt viselő kistermetű hal, ám velük ellentétben a gyorsabb folyókban, patakokban él. Oldalának sárgás alapszínét sötét pettyekből, foltokból álló márványozás díszíti. Apró termete miatt a sporthorgászok érdeklődésére nem tarthat számot, de vizeink egyik védett természeti értéke.

A szavazatokat 2017. december 31-én déli 12 óráig várják itt. 

Törökországból is hazahozná a sérült gólyát

Publikálás dátuma
2017.10.16. 07:17
A kép illusztráció. Fotó: Shutterstock

Hazahozná Törökországból áramütést szenvedett nevelt gólyáját Márton András, aki elszánt madárvédőként dömösi házát, kertjét is madármentő központtá alakította. A férfi több gólyafiókát mentett és nevelt fel, köztük volt Zokni is, akinek tragédiájáról idén nyáron számolt be az országos sajtó: a madárral áramütés végzett, miután egy villanypóznára próbált leszállni.

Hasonló baleset érte Márton egy másik gólyáját, Eleket is: Törökországban szenvedett áramütést, ám szerencsére nem halálosat - írta a 24.hu. Jelenleg egy isztambuli madármentő állomáson kezelik. Várhatóan ezen a héten megműtik, két hét múlva pedig már szállítható állapotban is. Két lehetőség van: a madár vagy Isztambulban marad, vagy visszaszállítják Magyarországra.

Márton András utóbbit szeretné elérni, ám ehhez a hazai hatóságok segítségére is szüksége lesz, a Magyarországra szállításhoz ugyanis a magyar és a török hivatalos szervek által kiállított okmányokra is szükség van. A férfi azt szeretné, ha Elek hazahozatalával emberiességből és együttműködésből a két ország illetékesei példát mutatnának Európának és a világnak. "Elek egy magyar gólya, itt született, itt nevelkedett, Magyarország szégyene lenne sorsára hagyni" - írta.