Airbnb - Szigorít Józsefváros

Publikálás dátuma
2017.10.18. 07:14
Fotó: Shutterstock

Október 1-jétől csak akkor lehet az airbnb-n szobát kiadni a VIII. kerületi házakban található lakásokban, ha a lakók ebbe beleegyeznek.  A rendeletről Józsefváros vezető munkatársai tartanak előadást október 21-én az Első Host Konferencián Budapesten. Mester Márton Tamás, a rendezvény szervezője elmondta, azért hívták életre az eseményt, mert nincs rend a piacon.

Az utóbbi években jelentősen átrendeződött a fővárosi lakáspiac. Több lakástulajdonos megunta az idegenforgalmi szakmával járó bajlódást és ingatlanát üzemeltetésbe adta az erre szakosodott vállalkozásnak, miközben mások akár három belvárosi lakásukat is maguk üzemeltetik munkát adva ezzel önmagukon kívül családjuknak is.

A rövidtávú lakáskiadás egyre nagyobb népszerűségnek örvend, a VIII. kerületi önkormányzat új szabályozása viszont rendkívül megnehezíti, hogy újabb lakásokat adjanak az Airbnb vagy hasonló szolgáltatások körébe.

Szerző

Mesterházi Miklós Kapta a Lukács György-díjat

Mesterházi Miklós filozófusnak, a hazai és nemzetközi Lukács-kutatás kiemelkedő egyéniségének, több évtizedes tudományos, szerkesztői és szakfordítói munkássága, értékes monográfiái és szenvedélyes esszéi, valamint a külföldi műhelyekkel kialakított együttműködésben vállalt meghatározó szerepe elismeréseként adta át a Lukács György Alapítvány kuratóriuma 2017. október 13-án a Lukács György-díjat.

Szerző

Lefújták a botrányos aszódi tervet

Publikálás dátuma
2017.10.18. 07:08
Nem Aszódra kerülnek a menekültek.

Mégsem Aszódra kerülnek a menekültek a fóti gyermekotthonból – jelentette be a fideszes Kubatov Gábor és Sztán István polgármester a helyi lakossági fórumon a Hír TV szerint. A Népszava a múlt héten írta meg, hogy a kormány az Aszódi Javítóintézetben helyezné el azt a két tucat, kísérő nélküli menekült, illetve menedékkérő kiskorút, akinek az országos „gyermekotthon korszerűsítő” program miatt kell elhagynia a fóti Károlyi István Gyermekközpontot. Úgy volt, hogy az aszódi intézmény területén (ahol fiatal- és gyermekkorú elkövetők töltik büntetésüket), egy használatlan iskolaépületben alakítanának ki számukra 48 férőhelyes szálláshelyet – mintegy 416 millió forintos költségvetési forrásból. Ehhez kapcsolódna mintegy 40 „ideiglenes befogadó férőhely” létrehozása is. Értesülésünket nem cáfolta a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, ám a tervet Herczog Mária gyermekjogi szakértő és Szekeres Zsolt, a Magyar Helsinki Bizottság jogi szakértője keményen bírálta.

A Kubatov Gábor részvételével tartott mostani aszódi fórumon arról nem esett szó, hogy hová kerülnek át a kísérő nélkül érkező menekült gyerekek Fótról.

Szerző