Előfizetés

Háromnapos gyász Galíciában

Publikálás dátuma
2017.10.16. 21:38
Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök első kézből tájékozódott. FOTÓ: MIGUEL RIOPA / AFP

Háromnapos hivatalos gyászt rendeltek el Galíciában, ahol négyre nőtt az erdőtüzek miatti halálos áldozatok száma hétfőn. A Spanyolország észak-nyugati részén található autonóm régióban jelenleg 105 különböző helyszínen pusztítanak a lángok, amelyből 19 lakott területet is veszélyeztet. A helyszínre utazott Mariano Rajoy, aki Pontevedrában újságíróknak arról beszélt, hogy a lángok "nem véletlenül" keletkeztek, ezért utasítást adott a hatóságoknak, hogy tegyenek meg mindent a felelősök elfogásáért.

A hivatalos tájékoztatás szerint az oltási munkálatokban több mint ötezer szakember vesz részt, munkájukat nehezíti a szárazság, az évszakhoz viszonyított szokatlan meleg, és az erős, helyenként 90 kilométer/órás szél, amelyet a a brit-szigetek irányába tartó Ophelia hurrikán okoz.

Galíciában nyolc embert kellett ellátni égési sérülésekkel, és többen füstmérgezést szenvedtek. 22 oktatási intézményben szünetel a tanítás, és időszakosan több közutat és vasutat is le kellett zárni. Átmenetileg 400 embernek kellett elhagynia otthonát. Az első becslések szerint mintegy négyezer hektárnyi terület vált a lángok martalékává.

A spanyol költségvetésben idén a korábbi éveknél nagyobb összeg 85 millió euró azaz mintegy 26 milliárd forint áll rendelkezésre az erdőtüzek elleni védekezésre.

Új EU-szankciók Észak-Koreával szemben

Az uniós külügyminiszterek tanácsa Luxembourgban, hétfői ülésén megvitatta a Koreai-félszigeten kialakult helyzetet, különös tekintettel a nukleáris fegyverek és ballisztikus rakéták fejlesztésére, amivel  Phenjan megsérti és nyíltan semmibe veszi az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait. 

Az új szankciós intézkedések közé tartozik többek között, hogy teljes tilalmat rendel el minden területre kiterjedően az Észak-Koreában végrehajtott uniós beruházásokra. Korábban a tilalom a nukleáris és a hagyományos fegyverekkel kapcsolatos iparágakban, valamint a bányászati, a finomítási és a vegyipari, továbbá a kohászati, a fémmegmunkálási és az űrrepülési ágazatban végrehajtott beruházásokra korlátozódott csak.

Teljes tilalmat rendel el továbbá a finomított kőolajtermékek és a kőolaj értékesítésére, továbbá az Észak-Koreába átutalt személyes pénzküldemények összegét 15 ezer euróról 5 ezer euróra csökkenti, mivel ezeket az utalásokat gyaníthatóan az ország illegális nukleáris és ballisztikusrakéta-programjainak a támogatására használják fel.

A tagállamok az Észak-Koreába történő pénzátutalások megszüntetése céljából megállapodtak abban is, hogy a menekültek és a nemzetközi védelem alatt állók kivételével nem újítják meg a területükön tartózkodó észak-koreai állampolgárok munkavállalási engedélyét.

Emellett a miniszterek tanácsa az illegális programokat támogató újabb három személyt és további hat szervezetet vett fel azon személyek és szervezetek jegyzékébe, akik, illetve amelyek vagyoni eszközeit az EU befagyasztja, valamint akik esetében utazási korlátozásokat alkalmaz. Ezzel összesen 41 személy és 10 szervezet került az EU által Észak-Koreával szemben bevezetett önálló korlátozó intézkedések hatálya alá. Az ENSZ további 63 személyt és 53 szervezetet vett jegyzékbe.

A miniszterek megállapodtak abban is, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy az ENSZ összes tagállama maradéktalanul végrehajtsa az ENSZ BT valamennyi vonatkozó határozatát.

Mint elmondták az újonnan elfogadott intézkedések kiegészítik és megerősítik az ENSZ Biztonsági Tanácsa által bevezetett szankciókat, és már hatályba is léptek.

Lecsapott Ophelia - Már három halálos áldozatot követelt a vihar (videó!)

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2017.10.16. 17:14
Durvul a helyzet a tengerparton is. FOTÓ: PAUL FAITH / AFP

Ha Ophelia már nem is hurrikánként, “csak” mérsékelt övi ciklonként érkezett hétfő délelőtt a Brit-szigetek partjaihoz, súlyos károkat okozott. Kora estig három személy vesztette életét Írorszégban. Elsőként egy ötvenes éveiben lévő nő és egy férfi autójára zuhant rá egy fa a sziget délkeleti részén, Waterford megyében, majd egy harmincas férfi hunyt el Tippireryben, miközben az ugyancsak a gépkocsijára esett fát próbálta meg szétfűrészelni. Egyikük sem tartotta be az ír kormányfő, Leo Varadkar és a Meteorológiai Intézet felszólítását, hogy lehetőség szerint mindenki maradjon otthon.

Különös véletlenként Ophelia pontosan húsz évvel az azóta is következetesen Nagy Viharként emlegetett, 18 emberéletet követelt és 15 millió fát kidöntött hurrikán után csapott le a Brit-szigetekre, azzal a különbséggel, hogy az akkori fő áldozat, Délkelet-Anglia helyett legsúlyosabban az Ír Köztársaságot, Észak-Írországot és Walest érintette, bár Délnyugat-Angliában is árvizek kialakulásától tartottak. Az időjárás előrejelzésében bekövetkezett óriási fejlődés eredményeként ezúttal nem érte meglepetésként a lakosságot a ciklon közeledte.

Írországban 120-150 kilométeres óránkénti sebességi széllökésekkel dúlt a BBC világhálós hírszolgáltatásában idézett meteorológusok szerint “emberekre és ingatlanokra egyaránt veszélyes erőszakos és pusztító vihar”. A dublini repülőtér 130 járatát törölte, de érdemes volt ellenőrizni a belfasti, manchesteri és edinburghi repülőtér indulási és érkezési információit is. Írországban és Észak-Írorszégban minden iskola zárva maradt. Az Ír Köztársaságban 120 ezer, Walesben négyezer háztartás maradt áramszolgáltatás nélkül.

Ophelia még a széllökések által nem is sújtott területeken is rendkívüli színeket és korai sötétedést okozott. További különleges kísérőjelensége volt az évszakhoz képest szokatlanul meleg idő. Londonban e sorok írásakor 22 fokot mértek.