Előfizetés

Lecsapott Ophelia - Már három halálos áldozatot követelt a vihar (videó!)

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2017.10.16. 17:14
Durvul a helyzet a tengerparton is. FOTÓ: PAUL FAITH / AFP

Ha Ophelia már nem is hurrikánként, “csak” mérsékelt övi ciklonként érkezett hétfő délelőtt a Brit-szigetek partjaihoz, súlyos károkat okozott. Kora estig három személy vesztette életét Írorszégban. Elsőként egy ötvenes éveiben lévő nő és egy férfi autójára zuhant rá egy fa a sziget délkeleti részén, Waterford megyében, majd egy harmincas férfi hunyt el Tippireryben, miközben az ugyancsak a gépkocsijára esett fát próbálta meg szétfűrészelni. Egyikük sem tartotta be az ír kormányfő, Leo Varadkar és a Meteorológiai Intézet felszólítását, hogy lehetőség szerint mindenki maradjon otthon.

Különös véletlenként Ophelia pontosan húsz évvel az azóta is következetesen Nagy Viharként emlegetett, 18 emberéletet követelt és 15 millió fát kidöntött hurrikán után csapott le a Brit-szigetekre, azzal a különbséggel, hogy az akkori fő áldozat, Délkelet-Anglia helyett legsúlyosabban az Ír Köztársaságot, Észak-Írországot és Walest érintette, bár Délnyugat-Angliában is árvizek kialakulásától tartottak. Az időjárás előrejelzésében bekövetkezett óriási fejlődés eredményeként ezúttal nem érte meglepetésként a lakosságot a ciklon közeledte.

Írországban 120-150 kilométeres óránkénti sebességi széllökésekkel dúlt a BBC világhálós hírszolgáltatásában idézett meteorológusok szerint “emberekre és ingatlanokra egyaránt veszélyes erőszakos és pusztító vihar”. A dublini repülőtér 130 járatát törölte, de érdemes volt ellenőrizni a belfasti, manchesteri és edinburghi repülőtér indulási és érkezési információit is. Írországban és Észak-Írorszégban minden iskola zárva maradt. Az Ír Köztársaságban 120 ezer, Walesben négyezer háztartás maradt áramszolgáltatás nélkül.

Ophelia még a széllökések által nem is sújtott területeken is rendkívüli színeket és korai sötétedést okozott. További különleges kísérőjelensége volt az évszakhoz képest szokatlanul meleg idő. Londonban e sorok írásakor 22 fokot mértek.

Az Unió lakosságának negyedét fenyegeti elszegényedés

Publikálás dátuma
2017.10.16. 15:55
Szegénység Franciaprszágban - AFP fotó
Miközben idehaza szombaton az egyre szélesebb tömegeket elérő lakhatási válságra hívta fel a figyelmet a hetedik alkalommal megrendezett Lakásmenettel A Város Mindenkié csoport, az Eurostat is kiadott egy friss jelentést, amelyből kiderül, bőven van még mit javítani a világon. 

Az MTI által ismertetett dokumentumból ugyanis kiderül: az Európai Unió lakosságának 23,4 százalékát, 117,5 millió embert fenyegetett tavaly a szegénység vagy a társadalomból való kirekesztettség. Az elszegényedés által fenyegetettek aránya tavaly kissé csökkent a 2015-ös 23,7 százalékhoz és a 2014-es 24,4 százalékhoz képest, azonban egy ezrelékponttal még így is fölötte van a pénzügyi válság kirobbanása előtti, 2009-es számoknak. A "Europe 2020" stratégia egyik célja, hogy tartósan csökkenteni lehessen ezt az arányt.

Az Eurostat módszertana szerint azokat fenyegeti a szegénység, akiknek havi jövedelme nem éri el az adott ország medián jövedelmének 60 százalékát, komoly gondot okoz a megfelelő életkörülmények biztosítása (például a közüzemi számlák befizetése, bizonyos tartós fogyasztási cikkek megvásárlása) vagy tartósan problémájuk van a munkakereséssel. Tavaly a lakosság több mint egyharmadát három uniós tagállamban - Bulgáriában (40,4 százalék), Romániában (38,8) és Görögországban (35,6) fenyegette a szegénység vagy a kirekesztettség. A skála másik végén Csehország (13,3), Finnország (16,6), Dánia (16,7) és Hollandia (16,8) található.

A 2008-as adatokhoz képest tíz tagállamban romlott a helyzet, a leginkább Görögországban (+7,5 százalékpont), Spanyolországban és Cipruson (+4,4), valamint Spanyolországban (+4,1). Ez idő alatt a legnagyobb javulást Lengyelország tudta felmutatni, ahol 8,6 százalékponttal, 30,5 százalékról 21,9 százalékra csökkent a fenyegetettek aránya. Lengyelországot Lettország (-5,7) és Románia (-5,4) követte. Magyarországon ez az arány 26,3 százalékra csökkent ez az a 2013-as 33,5, illetve a 2008-as 28,2 százalékról.

Tavaly a teljes EU-ban a lakosok 17,2 százalékát fenyegette a jövedelmi elszegényedés, 7,5 százaléknál volt gond a megélhetés körülményeivel és 10,4 százalék nem tudott tartósan elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Magyarországon ezek a mutatók 14,5 százalékon, 16,2 százalékon és 8,2 százalékon álltak.

A szegénységi küszöbérték-táblázat ( Forrás: Eurostat)

Drón csapódott egy repülőgépnek

Publikálás dátuma
2017.10.16. 13:20
Illusztráció/AFP
A repülő szerkezet egy kereskedelmi gépbe csapódott. Ilyen eset először fordult elő az országban, szerencsére nem történt tragédia - adja hírül a CNN.

A helyi médiumok jelentése szerint a Skyjet charter légitársaság által üzemeltetett repülőgép éppen leszálláshoz készült Quebec Jean Lesage nemzetközi repülőtérén, amikor drón csapódott az egyik szárnyához. A gépen hat utas és kétfőnyi legénység tartózkodott. Marc Garneau kanada közlekedési minisztere jelezte: nagyon megkönnyebbültek, hogy a gép csak kismértékű károkat szenvedett, és biztonságban le tudott szállni. 

Kanada idén korlátozta a drónok repülési magasságát 90 méterre. A szabálysértésért járó büntetés akár 25 000 kanadai dollár, sőt extrém esetben börtön is lehet.