Előfizetés

Obama tanácsadójával ajándékozták meg a Fideszt

Publikálás dátuma
2017.10.13. 12:40
Rogán Antal és Habony Árpád is részt vett az Obama tanácsadójával való találkozón. Forrás: Facebook/Habony Árpád
Óriási szívességet tehetett a Magyar Telekom a Fidesznek 2009-ben, amikor megszervezte és egy közvetítőn keresztül kifizette Barack Obama amerikai elnök tanácsadójának budapesti előadását. David Plouffe asszisztense csak annyit kért az előadást követő találkozóval kapcsolatban, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke ne vehessen részt rajta - írja a Magyar Nemzet.

Ezt a feltételt azért szabták, mert a Fidesz képviselői a 2008-as amerikai kampányban még a konzervatív jelöltek választási eseményeit látogatták szorgalmasan, akkor ugyanis még kevesen számítottak arra, hogy Obama győzelmet arat. Ezt nem felejtették el Washingtonban - írja a lap birtokába került dokumentumok alapján.

A találkozón a kormányfő helyett részt vett viszont Rogán Antal, Habony Árpád, Szijjártó Péter, Andy Vajna, Kubatov Gábor, Nyitrai Zsolt, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Fellegi Tamás és Gyürk András.

A Telekom szempontjából azért volt problémás a konferencia és a szűk körű találkozó megszervezése, mert a vállalatnak szigorú antikorrupciós szabályzata van. Sőt, ekkoriban a Magyar Telekom részvényeivel még a New York-i tőzsdén is kereskedtek. A szigorú amerikai szabályok is tiltják, hogy szívességeket tegyenek a vállalatok a politikusoknak. – Éppen ezért kértek fel engem, egyfajta köztes megoldásként, hogy szervezzem meg a konferenciát a Kempinski Hotelben, és az azt követő találkozót – árulta el a lapnak Somogyi Péter üzletember. Elmondása szerint 2009 júliusában kapott egy VIP-belépőjegyet Christopher Mattheisentől, a Magyar Telekom vezérigazgatójától a Hungaroring Formula 1-es futamára. – Ekkor kért fel Mattheisen, hogy szervezzem meg a találkozót, mert a Telekom a szigorú antikorrupciós szabályok miatt ezt nem tehette meg – mondta.

Az üzletember rendezvényszervező cégének a Magyar Telekom volt a legnagyobb partnere, így nem akarta elveszíteni a legfontosabb ügyfelét. A kampányfőnök díja 50 ezer dollár volt, míg az utazási költség további 20 ezer dollárba került. Ezt ő fizette ki, és a Telekom később több megbízási szerződést kötött Somogyi cégével, így kompenzálták a 70 ezer dolláros, akkori árfolyamon 13,3 millió forintos költséget. Somogyi szerint az Obama kampányfőnökével összehozott találkozó lényegében a Telekom egyfajta ajándéka volt a Fidesznek, amelyről ekkor már tudni lehetett, hogy megnyeri a 2010-es választásokat. Somogyi Péter most Londonban él. A kérdéses konferenciáról a lap megkérdezte a Magyar Telekomot is, ahol elismerték, hogy ebben az időszakban többször is támogatták a szervező cég számukra releváns rendezvényeit, szakmai szempontok alapján.

A cikkben emlékeztetnek, hogy a Magyar Telekom 2010 óta igen gyümölcsöző kapcsolatot ápol az Orbán-kormánnyal, amely 2014 februárjában egy stratégiai partnerségi megállapodásban csúcsosodott ki. A Telekom építheti ki a széles sávú vezetékes internethálózatot azokon a területeken, ahol piaci körülmények között nem érné meg. Emellett a cég sajtóértesülések szerint egymilliárd eurós (mai áron 304 milliárd forintos) fejlesztést vállalt 2018-ig, amelyet az állam 80 milliárd forinttal támogat. A beruházásra uniós forrás is rendelkezésre áll; eddig 12,2 milliárd forintra pályázott sikerrel a társaság. A Telekom – leánycégével, a T-Systemsszel – a közlekedési fejlesztéseknek is állandó szereplője; a cég nevéhez fűződik egyébként a botrányos BKK e-jegy platform, az utastájékoztatási rendszer és a Bubi informatikai háttere is.

Reagált a Telekom
David Plouffe az internet és a közösségi média egyik első számú szakértőjeként 2009. december 1-én egy budapesti konferencián tartott előadást, amelyet a Magyar Telekom az akkor legnagyobb hazai közösségi portál, az IWIW tulajdonosaként szponzorált. Az esemény tehát, amelyet a Magyar Nemzet titkos megállapodás eredményének mutat be, a Telekom által nyilvánosan szponzorált esemény volt, amely semmilyen belső vagy külső szabályozást nem sértett, releváns szakmai rendezvényként megfelelt a cég szponzorációs gyakorlatának - írja a Telekom reagálásában.
Másfelől emlékeztetnénk, hogy pont 2010-től érte el a távközlési szektort az a különadó, amelynek eredményeként a Magyar Telekom 2010-től évente csaknem 30 milliárd forint különadót kényszerült fizetni, piaci pozíciójánál fogva az ágazati különadó a legnagyobb mértékben a Telekomot érintette. Teljesen alaptalan tehát az az állítás, miszerint a Telekom bármilyen piaci előnyt élvezett, politikai támogatást kapott volna a 2010-es választásokat követően.
Minden alapot nélkülöz az az állítás is, hogy a Telekom szélessávú fejlesztéseit a kormány 80 milliárd forinttal támogatja, ezzel szemben: a Kormány a 2014-2020 időszakban az európai uniós támogatások felhasználásának rendjéről szóló Kormányrendeletben megnevezett Európai Regionális Fejlesztési Alapból a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében biztosít vissza nem térítendő támogatást a vállalkozások számára. A nyertes pályázatok után a Magyar Telekom Nyrt. által az elmaradott és a versenypiac által el nem látott területeken történő fejlesztéshez felhasználható támogatás összege 11,5 Mrd Ft. Ezek a számok azt mutatják, hogy a Magyar Telekom átlátható pályáztatás során és piaci részesedésénél kisebb mértékben nyert el támogatást.
A Telekom egyben azt is cáfolja, hogy a cikkben említett beszélgetés Somogyi Péter és a Magyar Telekom vezérigazgatója között megtörtént volna,  vagy a cég vezérigazgatója bármikor, bármilyen szívességet kért volna Somogyi Pétertől.
A Telekom az írással kapcsolatban megteszi a szükséges jogi lépéseket - jelezték a közleményben.

 

Mind veszedelmesebbé fajul a spanyol járvány

Publikálás dátuma
2017.10.13. 12:03

Közeleg az újabb vész - A járvány a vidéken is még erősebben pusztít Intézkedtek legalább száz katonagyógyszerésznek a sürgős  szabadságolása iránt

Napról-napra veszedelmesebb jelleget ölt a spanyol betegség. Most már oly nagyra nőtt a betegek száma, hogy sem kellő orvos, sem elegendő gyógyszer, sem elegendő hely nincs a betegség elleni küzdelemre. A gyógyszertárakban úgyszólván teljesen elfogyott az aszpirin-készlet, de kiszolgálni sem bírják a közönséget személyzethiány miatt.

A gyógyszerészszövetség a belügyminisztériumban sürgősen kérte a vidéki gyógyszertárak részére világítóeszközök kiutalását, a Magyarországi Gyógyszerész Egyesület pedig azt kérte, hogy a belügyminiszter járjon közbe a honvédelmi miniszternél, legalább száz katonagyógyszerésznek sürgős szabadságolása iránt, hogy a gyógyszertárak üzeme e súlyos időkben fönnakadást ne szenvedjen.

A betegségnek szombaton közzétett statisztikája szinte megdöbbentő: az utolsó napon 1611 újabb megbetegedés és 62 haláleset volt. Az október havi statisztika pedig, amely tíz nap adatait tartalmazza, még veszedelmesebb képét mutatja a járványnak. Eszerint október 1-től október 11-ig 6527 megbetegedésről és 383 halálesetről van tudomása a hatóságnak.

A beteglétszám e gyors megnövekedésére való tekintettel a polgármester arra kéri a főváros közönségét, hogy egyszerűen náthás, láztálán, kis hőemelkedést mutató betegeket ne küldjenek kórházba, mert különben a legrövidebb idő alatt nem lesz hely a súlyosabb betegek számára.

A járvány a vidéken is még erősebben pusztít

Kolozsvárról írják, hogy a vármegye csütörtökön tartott közigazgatási bizottsági ülésén a főorvos jelentette, hogy a spanyol betegség nem csak a városban, hanem a megye községeiben is veszedelmesen terjed. A hidalmási, kolozsvári és mezőörményesi járásban sok a beteg, de haláleset nem történt. A bánffyhunyadi járás Nagysebes községében különösen nagy méreteket öltött a járvány és 8 haláleset is történt. A gyulai járás területén 2, a tenkel járás területén 7 haláleset történt.

Sopronból írják, hogy pénteken délelőtt a járásbíróságon kitűzött tárgyalásokat el kellett napolni, mert a fel- és alperesek, a tanúk, a pörök egyéb résztvevői orvosi bizonyítvánnyal igazolták, hogy spanyol betegségben szenvednek és a tárgyaláson nem jelenhetnek meg. Az összes soproni iskolákat egyelőre két hétre bezárták. 

Újvidékről jelentik, hogy a járvány a városban egyre terjed és a város hivatalnokai közül is több mint 30-an betegedtek meg. Október eleje óta 12 haláleset történt spanyol betegségből eredő tüdőlobban. A munkásbiztosító pénztár hivatalnokainak több mint a fele megbetegedett, a pénztár 300 újvidéki tagja közül naponta átlag 40 jelentkezik spanyol betegséggel.

Kaposvárról írják, hogy a járvány terjedése miatt az iskolákat további két hétig zárva tartják.

Máramarosszigetről jelentik: A város területén igen nagy mértékben lépett föl a spanyol betegség. A betegek száma meghaladja a 700-at és ezek közül 100-nak az állapota súlyosabb természetű. A polgármester 21-éig bezáratta az összes iskolákat, ezt a határidőt azonban való-színűen meg kell majd hosszabbítani.

Népszava 1918. október 13.

Mind veszedelmesebbé fajul a spanyol járvány

Publikálás dátuma
2017.10.13. 12:03

Közeleg az újabb vész - A járvány a vidéken is még erősebben pusztít Intézkedtek legalább száz katonagyógyszerésznek a sürgős  szabadságolása iránt

Napról-napra veszedelmesebb jelleget ölt a spanyol betegség. Most már oly nagyra nőtt a betegek száma, hogy sem kellő orvos, sem elegendő gyógyszer, sem elegendő hely nincs a betegség elleni küzdelemre. A gyógyszertárakban úgyszólván teljesen elfogyott az aszpirin-készlet, de kiszolgálni sem bírják a közönséget személyzethiány miatt.

A gyógyszerészszövetség a belügyminisztériumban sürgősen kérte a vidéki gyógyszertárak részére világítóeszközök kiutalását, a Magyarországi Gyógyszerész Egyesület pedig azt kérte, hogy a belügyminiszter járjon közbe a honvédelmi miniszternél, legalább száz katonagyógyszerésznek sürgős szabadságolása iránt, hogy a gyógyszertárak üzeme e súlyos időkben fönnakadást ne szenvedjen.

A betegségnek szombaton közzétett statisztikája szinte megdöbbentő: az utolsó napon 1611 újabb megbetegedés és 62 haláleset volt. Az október havi statisztika pedig, amely tíz nap adatait tartalmazza, még veszedelmesebb képét mutatja a járványnak. Eszerint október 1-től október 11-ig 6527 megbetegedésről és 383 halálesetről van tudomása a hatóságnak.

A beteglétszám e gyors megnövekedésére való tekintettel a polgármester arra kéri a főváros közönségét, hogy egyszerűen náthás, láztálán, kis hőemelkedést mutató betegeket ne küldjenek kórházba, mert különben a legrövidebb idő alatt nem lesz hely a súlyosabb betegek számára.

A járvány a vidéken is még erősebben pusztít

Kolozsvárról írják, hogy a vármegye csütörtökön tartott közigazgatási bizottsági ülésén a főorvos jelentette, hogy a spanyol betegség nem csak a városban, hanem a megye községeiben is veszedelmesen terjed. A hidalmási, kolozsvári és mezőörményesi járásban sok a beteg, de haláleset nem történt. A bánffyhunyadi járás Nagysebes községében különösen nagy méreteket öltött a járvány és 8 haláleset is történt. A gyulai járás területén 2, a tenkel járás területén 7 haláleset történt.

Sopronból írják, hogy pénteken délelőtt a járásbíróságon kitűzött tárgyalásokat el kellett napolni, mert a fel- és alperesek, a tanúk, a pörök egyéb résztvevői orvosi bizonyítvánnyal igazolták, hogy spanyol betegségben szenvednek és a tárgyaláson nem jelenhetnek meg. Az összes soproni iskolákat egyelőre két hétre bezárták. 

Újvidékről jelentik, hogy a járvány a városban egyre terjed és a város hivatalnokai közül is több mint 30-an betegedtek meg. Október eleje óta 12 haláleset történt spanyol betegségből eredő tüdőlobban. A munkásbiztosító pénztár hivatalnokainak több mint a fele megbetegedett, a pénztár 300 újvidéki tagja közül naponta átlag 40 jelentkezik spanyol betegséggel.

Kaposvárról írják, hogy a járvány terjedése miatt az iskolákat további két hétig zárva tartják.

Máramarosszigetről jelentik: A város területén igen nagy mértékben lépett föl a spanyol betegség. A betegek száma meghaladja a 700-at és ezek közül 100-nak az állapota súlyosabb természetű. A polgármester 21-éig bezáratta az összes iskolákat, ezt a határidőt azonban való-színűen meg kell majd hosszabbítani.

Népszava 1918. október 13.