Előfizetés

3-as metró - Borul a közlekedés a Nyugati téren és a Népligetnél

A 3-as metró novemberben induló felújításának előkészítése miatt változik a forgalmi rend vasárnaptól a Nyugati téren és a Népligetnél - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán.

Vasárnaptól a Nyugati téren nem lehet balra kanyarodni a Bajcsy-Zsilinszky útról a Nagykörútra és a Nagykörútról a Bajcsy-Zsilinszky útra sem. A Nyugati téren azért vezetik be a korlátozást, mert a metrópótló autóbuszok nem a felüljárón, hanem azzal párhuzamosan, a Bajcsy-Zsilinszky úton közlekednek majd. 

Egy szakaszon a buszok az Üllői út helyett a Népligeten keresztül járnak, ezért az Üllői út és a Borbás Vince sétány találkozásánál új jelzőlámpás csomópontot építenek ki, a Hazslinszky Frigyes sétánynál pedig új gyalogátkelőhelyek épülnek. Mindezek a változások a metróvonal északi szakasza felújításának teljes ideje alatt, várhatóan egy évig érvényben lesznek.

A metrópótló buszok a megállókhoz legközelebbi, más buszok által használt megállókban állnak majd meg. Ezen a vasárnapon üzemkezdettől körülbelül reggel 8 óráig az 3-as metró egyáltalán nem jár majd, pótlóbusz viszi az utasokat a teljes vonalon. A 3-as metró északi szakaszának felújítási munkálatai november elején indulnak és várhatóan egy évig tartanak. Ebben az időszakban a 3-as metró a reggeli üzemkezdettől estig a Lehel térig közlekedik, esténként és hétvégén pedig a teljes vonalon pótlóbusz szállítja az utasokat. A metrófelújítás idején közúti forgalomkorlátozásokra is számítani kell az Árpád úton, a Váci út Árpád út és Lehel tér közötti szakaszán, a Lehel téren, és több helyen kanyarodási lehetőségek szűnnek meg. Az Árpád úton szakaszosan, a Váci út érintett szakaszán pedig végig buszsávokat jelölnek ki mindkét irányba, a gépkocsival közlekedők ezért az eddigi irányonként három sáv helyett csak kettőt vehetnek igénybe.

„Áder a Fidesz szolgája” - Bejelentett az MSZP

Publikálás dátuma
2017.10.11. 13:46
Tóth Bertalan FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Az MSZP folytatja szembesítő kampányát és részországgyűléseket is tart, de a választásokig nem kezdeményez a parlamentben vitanapot, nem vesz részt ötpárti egyeztetéseken, nem fordul a köztársasági elnökhöz és az Alkotmánybírósághoz (Ab) - jelentette be Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Tóth Bertalan azt mondta, az MSZP legfontosabb célja, hogy a Fideszt leváltsa 2018-ban, a szocialisták ezért indítottak a parlamentben és azon kívül is szembesítő kampányt. Hozzátette: azzal akarják szembesíteni a kormányt, hogy mit művelt az egészségügyben, az oktatásban, a szociális területen és hogyan működteti "az államilag szervezett maffiahálózatot".

A politikus közölte, a parlamenti műfajokon - napirend előtti felszólalásokon, interpellációkon, azonnali kérdéseken - túl a Parlament falain kívül részországgyűléseket szerveznek, ahova helyi civil szervezeteket, értelmiségieket is várnak. Az elsőt csütörtökön Egerben tartják, a nyugdíjasok helyzetével foglalkoznak - részletezte. Elmondta, az év végig lesz még ilyen tanácskozás Kazincbarcikán, Ajkán, Szegeden és Pécset, a munka világáról, az egészségügyről, a szociális ügyekről, a városfejlesztésről, az európai uniós ügyekről tanácskoznak.

Tóth Bertalan azt mondta, a nyugdíjasokkal kapcsolatos javaslataikat csütörtökön országgyűlési határozati javaslat formájában benyújtják az Országgyűlésnek. Ebben szerepel - folytatta - a többi között a minimálnyugdíj 50 ezer forintra emelése, a 13. havi nyugdíj biztosítása, a nyugdíj melletti munkavégzés korlátozásának feloldása. A frakcióvezető rögzítette: ezen kívül más parlamenti eszközzel nem kíván élni az MSZP-frakció. 

Tóth Bertalan a sajtótájékoztatón bejelentette:

- Innentől kezdve nem fordulnak az Ab-hez - mondta. Magyarázatként hozzátette: a testületet fideszes alkotmánybírókkal töltötték fel "a rendkívül rendszerellenes LMP" segítségével. Elmondta, 2015 tavasza óta 14 beadványt nyújtottak be az Ab-hez, egyikben sem született döntés. Az Alkotmánybíróság tudatosan húzza az időt - értékelt.

- Nem fordulnak a köztársasági elnökhöz sem, mert Áder János "a Fidesz szolgája", elnézi a korrupciós ügyeket, vállalhatatlan törvényeket ír alá. 

- Az MSZP az országgyűlési választásokig nem kíván parlamenti vitanapot kezdeményezni, mert a Fidesz degradálta ezt az intézményt és annak semmi értelme, hogy a demokratikus ellenzéki pártok egymással vitatkozzanak. 

- Az MSZP-frakció ötpárti egyeztetéseken sem kíván részt venni. A kormány által kezdeményezett ötpárti egyeztetéseket színjátéknak, az ellenzék által kezdeményezetteket pedig pótcselekvésnek tartja.

A szocialista politikus szerint arra kellene inkább törekednie a pártoknak, hogy olyan együttműködést hozzanak létre, amellyel le tudják váltani a Fideszt 2018-ban - hangoztatta.

Folynak a tárgyalások a baloldallal

Tóth Bertalan kapott kérdést a héten tartott MSZP-DK egyeztetésről. A frakcióvezető, aki az MSZP tárgyalódelegációjának tagja, azt mondta, nemcsak a DK-val tárgyalnak, hanem minden demokratikus ellenzéki párttal, ezért tárgyaltak már a Párbeszéddel is és találkozni fognak az Együtt-tel is. A választást az egyéni választókerületekben lehet megnyerni - hangsúlyozta, jelezve azt is, hogy a programokról is egyeztetnek. Megjegyezte, a listáról később egyeztetnek, de szerinte a győzelmet a közös lista szolgálja a leginkább.

Elhangzottak nevek is

A képviselő tegnap az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszélt arról, hogy a a tárgyalásokon már elhangzottak nevek is, de még nincsenek konkrétumok. Mint mondta: a programról is tárgyaltak, és ezt is egyeztetni akarják a DK-val, a közös pontokat szeretnék erősíteni. A következő tárgyaláson fajsúlyosan erről fognak beszélgetni. Az is az asztalon van, hogy egyes körzetekben közös civil jelöltet találjanak, a lényeg az, hogy olyan embert indítsanak, aki nyerni is tud - közölte a frakcióvezető. Az ellenzéki képvisel példaként említette Mellár Tamást, aki függetlenként elindulna Pécsen, akkor, ha minden párt támogatja.

Tóth Bertalan azt is elmondta, hogy egységes kommunikációra lesz szükség a kampányban az egyezség megszületése után. Október 23-án szeretnének közös tüntetést, pártokkal és civilekkel is. Aki akkor ott a színpadon lesz, az reményei szerint az összefogás részese - nyilatkozta az MSZP frakcióvezetőjét.

Tarlós: értelmetlen a mobilgátról szóló népszavazás kérdése

Publikálás dátuma
2017.10.11. 13:10
FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
A Fővárosi Választási Bizottság ügyetlen és szakszerűtlen érvelésének köszönhető, hogy a Kúria úgy döntött: lehet népszavazás a római-parti mobilgát ügyéről – jelentette ki Tarlós István e heti sajtótájékoztatóján. Bár a főpolgármester azt mondta, a Kúria döntésével "nincs különösebb baja", szerinte a népszavazási kérdés értelmetlen, majd azt is felvázolta, mi lett volna szerinte a helyes kérdés.

Tarlós a Budapestinfón felidézte az ellenzék által megfogalmazott kérdést: „Akarja-e, hogy az áprilisi határozatát a közgyűlés visszavonja?” A főpolgármester szerint a kérdésből semmi nem következik, hiszen az nem ad alternatívát, iránymutatást a jelenlegi tervekre, és egyébként is ahhoz, hogy a referendum érvényes legyen, körülbelül hétszázötvenezer embernek kell szavaznia, ami - mint mondja - kétséges, hogy összejön.

„Mért nem tudnak ezek az emberek őszinték lenni? Én mindig nyíltan vállaltam a véleményemet, még akkor is, mikor úgy tettek, mintha az én személyes mániám lenne a védvonal. Miért nem őszinték, miért nem úgy teszik fel a kérdést, hogy akarja-e, hogy a Nánási út–Királyok útján épüljön a védmű? Azért, mert ők maguk is sejtik, hogy erre nem kapnának pozitív választ – leszámítva a tiltakozó kemény magot – idézi a városvezetőt a Hír TV. Tarlós hozzátette: a következőkben meggondolják, mi a teendő a jövőben, de a Kúria döntését tudomásul vették.

Mint ismert, tegnap a Kúria megváltoztatta a Fővárosi Választási Bizottság döntését és hitelesítette a római-parti mobilgát megépítésével kapcsolatos népszavazási kérdést. A Kúria átküldi a döntését a választási irodának, nekik 5 napjuk van arra, hogy kiállítsanak számunkra egy mintaívet. Miután ezt megkaptuk, teljes gőzzel indul az aláírásgyűjtés - mondta a Népszavának Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke, aki Béres Andrással, a Párbeszéd elnökségi tagjával nyújtotta be a kérdést.

Azt akarják elérni, hogy a főváros helyezze hatályon kívül a mobilgát létesítéséről hozott áprilisi határozatát, mert véleményük szerint a gátat eggyel beljebb, a Királyok útja, Nánási út nyomvonalán kellene megépíteni. Tarlós István főpolgármester tegnap még úgy reagált a döntésre, hogy már nem bánja, ha népszavazás dönt a kérdésben, nem az eddig megjelent zagyvaságok. Hozzátette ugyanakkor: össze kell gyűjteni több mint százezer aláírást a kezdeményezőknek a népszavazás mellett. Az aláírások számából szerinte ki fog derülni, hogy hány embert érdekel ez a téma. Pataki azt reméli, hogy minél többet. „Január előtt mindenki azt mondta, lehetetlen egy fővárosi népszavazási kezdeményezéshez összegyűjteni 138 ezer aláírást, a NOlimpia kapcsán mégis sikerült kétszer ennyit is. Óvatos optimizmus van bennünk, hiszen az elmúlt hónapokban kiderült: érdekli az ügy a fővárosiakat” - fogalmazott az Együtt budapesti elnöke, hozzátéve: a Római-part kicsit a Városligetről és az Orczy-kertről is szól, valamint minden további olyan ügyről, amelyben egy szűk ingatlan tulajdonosi lobbi érdekében valamit elvenne a kormány Budapest lakóitól.

Lásd még: Népszavazás jöhet a Rómairól