Előfizetés

Tömeges leépítést jelentett be a brit óriásvállalat

Tömeges elbocsátásokat jelentett be kedden a BAE Systems, a legnagyobb brit hadiipari konglomerátum, elsősorban a Typhoon harci repülőgépek megrendelését övező bizonytalanságok miatt.

A cég a keddi közlemény szerint összesen 1910 alkalmazottat küld el nagy-britanniai gyártási és szolgáltatási központjaiból. A legtöbben, 1400-an a BAE repülőgépipari üzletágától és az ehhez kapcsolódó szolgáltatási részlegektől távoznak a következő három évben, de megszűnik 375 állás a haditengerészeti ágazatnál is.

A cég világszerte 83 ezer, Nagy-Britanniában 34 600 alkalmazottat foglalkoztat. A kedden bejelentett leépítés a brit üzemeket érinti. A BAE Systems a Londoni Értéktőzsdén közzétett tájékoztatásában hangsúlyozza, hogy Katar nemrégiben szándéknyilatkozatot írt alá 24 Typhoon megrendeléséről, és ha ebből tényleges vásárlási szerződés lesz, az még a következő évtized jelentős részében is biztosítja a géptípus gyártását és a gyártáshoz kötődő munkahelyeket. 

A cég szerint azonban a jövőbeni megrendelések időzítése "mindig bizonytalan", ezért a BAE a gyártás folyamatosságának fenntartása végett lassítja a Typhoon gépek összeszerelési ütemét. A BAE még harminc évvel ezelőtt nyerte el a brit hadiipar eddigi messze legnagyobb egyedi megrendelését, egy 20 milliárd fontos (hétezer milliárd forintos), egyebek mellett Tornado, Hawk és újabban Eurofighter Typhoon harci repülőgépekre szóló, összetett szaúd-arábiai szállítási és szolgáltatási szerződést. Ennek örve alatt a cég az utóbbi három évtizedben számos kapcsolódó megrendelést is kapott; a szerződésláncolat összértéke mára jóval meghaladja a 40 milliárd fontot.

A Typhoonok szaúdi megrendeléséről azonban egyelőre csak tárgyalások folynak, a brit kormány pedig nemrégiben bejelentette, hogy a brit királyi légierő (RAF) kötelékében repülő Tornado harci gépeket 2019-ben kivonja a hadrendből. Ezzel megszűnik a brit Tornado-flotta fenntartási tevékenysége is, amelyet szintén a BAE látott el.

A BAE Systems szaúdi fegyverüzleteit ráadásul folyamatos jogi támadások is érik.     A legutóbbi keresetet a fegyverkereskedelem ellen küzdő legnagyobb brit kampánycsoport, a Campaign Against the Arms Trade nyújtotta be, azon a címen, hogy a Nagy-Britannia alapvető emberi jogokat sértő módon exportál fejlett hadfelszerelést Szaúd-Arábiának.

A londoni felsőbíróság a nyáron - nem jogerősen - elvetette a keresetet, de a kampánycsoport fellebbezést terjesztett be, azzal az indokkal, hogy ha a felsőbírósági határozat érvényben marad, London szabadkezet kap "a Szaúd-Arábiához hasonló brutális, az emberi és a nemzetközi emberiességi jogokat sárba tipró diktatúrák" felfegyverzéséhez.

Terror Marseille-ben - Figyelték a késelő fivérét

Publikálás dátuma
2017.10.10. 11:53
A marseille-i késelés helyszíne FOTÓ: AFP
A merénylet előtti napon sűrű üzenetváltás zajlott Ahmed Hanadzsi, a tíz nappal ezelőtti marseille-i késelési merénylet elkövetője és fivére, a dzsihadista harcosként Szíriában is járt Anísz között, aki akkor már Olaszországban tartózkodott, problémamentesen átjutva a francia-olasz határon - írták az olasz újságok kedden. 

A 30 éves tunéziai Ahmed Hanadzsi október elsején a dél-franciaországi Marseille főpályaudvarnál késelt meg két nőt, "Allah akbar" felkiáltással. A férfit járőröző katonák lelőtték. Öt évvel fiatalabb testvérét, Anísz Amrit a terrorizmusellenes olasz nyomozó-igazgatóság (Digos) emberei szombaton vették őrizetbe az olaszországi Ferrara városában. A férfit kiadják Franciaországnak. 

Az olasz hatóságok rekonstrukciója szerint mindkét tunéziai testvér a merénylet előtti időszakban Franciaországban tartózkodott. A támadás előtti napokban azonban Anísz Amri elindult Olaszország felé, és szeptember 27-én átlépte a francia-olasz határt Ventimigliánál, azon a határátkelőn, ahol a 2015-ös párizsi terrortámadások óta kiemelt határellenőrzés van érvényben. 

Szeptember 30-án, a merénylet előtti napon, a két testvér sűrűn váltott sms-üzenetet egymással francia telefonkártyáikkal. Anísz Amri október 4-én aktivált egy olasz telefonkártyát az északnyugat-olaszországi Liguria tartományban, és innen kezdve a Digos követte a nyomát egészen Ferrarában végrehajtott őrizetbe vételéig. A hatóságok eredetileg a kapcsolatait akarták felderíteni. Őrizetbe azután vették, hogy egyik olaszországi tunéziai ismerősének azt mondta, megunta az életét. Ez a kijelentés esetleges terrorista merényletre utalhatott. 

A férfit Ferrarában egy tunéziai egyetemistával együtt vették őrizetbe, aki szállást adott neki. Anísz Amri 2014-ben a Szicília melletti Favignana szigetén kötött ki egy tunéziai csoportot szállító hajóval. Azonosítása után az olasz hatóságok kiutasították és visszaküldték Tunéziába, mivel hazájának hatósági jelzések szerint terroristagyanús személynek számított. Ezt követően Anísz Amri két évig Szíriában tartózkodott külföldi harcosként, majd innen Franciaországba tért vissza Európába. Az utóbbi években testvérével együtt Franciaország és Olaszország között mozgott. 

Ahmed Hanadzsi 2003-ban fiatalkorúként érkezett Európába, valószínűleg Olaszországon keresztül Franciaországig jutott el. 2008 és 2014 között a közép-olaszországi Aprilia városában egy olasz nővel élt házasságban. 2012-ben több hónapot olasz börtönben ült lopás és kábítószer-kereskedelem miatt. Az olasz hatóságok szerint a börtönben radikalizálódhatott, valamint testvére hatására. Harmadik fivérüket, Anur Hanadzsit szintén terroristagyanús személyként tartják számon. Korábbi hírek szerint Tunéziában őrizetbe vették, az olasz sajtó kedden viszont azt írta, hogy Svájcban tartózkodik.

Újra tárgyal a Hamász és a Fatah

A két palesztin szervezet, a radikális Hamász és a Fatah ma Kairóban kezdik meg a tárgyalásokat a megbékélésről. 

A Fatah részéről Madzsed Faradzs titkosszolgálati vezető, valamint a Gázai övezet Fatah-képviselője, Fadzsesz Abu Eita vesz részt a megbeszéléseken. A Hamász részéről pedig helyettes vezetője, Szalah al-Arurilesz jelen, valamint a regionális milíciát irányító Dzsahia Szinvar.

A Hamász 2007 óta uralja a Gázai övezetet, miután megnyerte a 2006-os parlamenti választást Mahmúd Abbász mérsékeltebb pártja ellen. A Fatah Ciszjordániát kormányozza. A két szervezet Egyiptom nyomására kezdte meg a tárgyalásokat az egységkormányról és a választások megrendezéséről.