Hitel nélkül keveset ér a csok

Publikálás dátuma
2017.10.10. 07:21
Otthon édes otthon - Sokaknak álom marad /Illusztráció/AFP
Minden harmadik jelzáloghitel mellé igényelnek valamilyen állami támogatást is: nagy szerepe van tehát a lakáscélú kölcsönök piacának erőteljes fellendülésében – derül ki a K&H Bank legfrissebb adataiból. Eszerint a várakozásoknál is jobban bővül a jelzálog-hitelezés az idén: év végéig 30 százalékkal is nőhet, és elérheti a 680-700 milliárd forintot - mondta Rajna Gábor, a K&H lakossági értékesítési igazgatója egy sajtóbeszélgetésen.

A K&H-nál 37 százalékkal nőtt az igénylések száma az év első hét hónapjában, a folyósított jelzáloghitelek összege 33 százalékkal, 57 milliárd forintra emelkedett. A kiemelkedő növekedésben fontos szerepet játszottak az állami támogatások: januártól július végéig a K&H-nál összesen 6,4 milliárd forint állami támogatást igényeltek a lakossági ügyfelek: ez 34 százalékos gyarapodást jelent. Ezen belül az igénylések 75 százaléka a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) célozta, amely például használt lakás vásárlásához adható. Az igénylők 13 százaléka a csok extrát kérte, amelynek keretében 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás és 10 millió forint kedvezményes hitel igénylehető.

Rajna Gábor szerint a csokot még többen igénylenék, ha az eljáráshoz szükséges dokumentációs folyamatot leegyszerűsítenék. Jelenleg ugyanis rengeteg papírt kell kitölteni és olyan szűkek a határidők, hogy sok ügyfél inkább nem igényli a csokot, mert lecsúszna a kiszemelt ingatlanról.

Az igényelt támogatások átlagos összege viszont nőtt, 2,3 millió forintról 2,8 millió forintra emelkedett. A többség – 62 százalék - használt lakás vásárlásához igényelte az állami támogatást, 28 százalék lakásépítés céljára, 5 százalék pedig új ingatlan vásárlásához.

A csok azonban nem elegendő az ingatlanvásárláshoz: ezt jól mutatja, hogy a támogatást kérők 77 százaléka hitelt is kért. Arányuk egyébként növekszik, tavaly ugyanis még csak a 73 százalékuk folyamodott kölcsönért. A támogatások mellé összesen 14,6 milliárd forintnyi hitelt igényeltek, ez átlagosan 8,3 millió forintot jelent kérelmenként.

Szerző

Zöld jelzés az életveszélyhez

Publikálás dátuma
2017.10.10. 07:20
Fotó: Shutterstock
December 1-jétől nem lesz kötelező a családi házak kéményeinek ellenőrzése, ha az országgyűlés elfogadja a törvénymódosítást, amiről Lázár János azt mondta: nincs ilyen.

Az állampolgárra tolja a felelősséget a kormány a tél kezdetétől, ha családi házban lakik és nem rendeli meg a kémény ellenőrzését. Legalábbis ha az országgyűlés elfogadja a belügyminiszter törvénymódosító javaslatát, amelynek már csak a végszavazása van hátra. Az igazságügyi bizottság tegnapi ülésén a kormánypárti többség lesöpörte az asztalról az ellenzéki képviselők által benyújtott négy javaslatot, amely visszavonta volna a kötelező kémény vizsgálat megszüntetéséről szóló módosítást.

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter múlt heti szokásos sajtótájékoztatóján még tagadta, hogy létezne ilyen módosító indítvány. Szerinte ő vetette fel, hogy az új építésű, használatbavételi engedéllyel rendelkező lakások és házak esetén nem kellene olyan gyakran ellenőrizni a korszerű technológiával épült fűtési, szellőző és kéményrendszert, mint a több évtizede épült ingatlanoknál. Tudomása szerint a Belügyminisztériumban csak arról gondolkodtak, hogy ezeknek az új ingatlanoknak az esetében nem évente, két évente lenne a kötelező vizsgálat, hanem hosszabb időközönként, ahogy azt a tanúsítvány, illetve a szabvány lehetővé teszi.

A jogszabálytervezet többszöri átolvasása után sem bukkant a kancelláriaminiszter által említett kitételre Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének (KOSZ) elnöke. A módosító indítvány nem tesz különbséget régi és új ingatlan között és az is egyértelmű, hogy ezután 2,5 millió háztulajdonosnak kell majd megrendelnie a kémény ellenőrzését. A szakember felhívta Lázár János figyelmét arra is, hogy nemrégen éppen ez a kormány törölte el a kémények kötelező műszaki vizsgálatát, vagyis enélkül is kiadható az ingatlan használatbavételi engedélye. Az sem világos, hogy meddig számít újnak egy családi ház és a fűtésrendszere - tette hozzá.

Hiába ment személyesen tavaly májusban a Miniszterelnökségre a szakszervezet elnöke, még a kéményseprési közszolgáltatást az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hatáskörébe utaló törvénymódosítás előtt, sem a miniszter, sem az illetékes államtitkára nem fogadta, így a szakma javaslatait sem tudta a kezükbe adni. Azóta többször elküldte ezeket a csúcsmisztériumba és a belügyi tárcához is, de egyetlen betű sem került be a törvényjavaslatba - állította a Népszavának Vámos Csaba.

Lázár János elismerte, hogy az országban rengeteg veszélyes kémény van, csak eddig ezt senki nem ellenőrizte. Ezzel szemben a Katasztrófavédelem nagyon komolyan veszi a vizsgálatot. Ha a hatósági figyelmeztetés ellenére az állampolgár nem szán esetenként néhány százezer forintot a hibák kijavítására, az az ő felelőssége, nem az államé. A csúcsminiszter úgy vélte, korábban, amikor még nem az OKF kezében volt a közszolgáltatás, a magánvállalkozások kéményseprői részben nem mentek be a lakásokba, ha bementek elnézték a súlyos hiányosságokat. Nem volt olyan pontos, precíz munka, mint amit most végeznek - tette hozzá a csúcsminiszter.

KÉMÉNYGOLYÓ - A rossz műszaki állapotú kéményekéleteket veszélyeztetnek - A szerző felvétele

KÉMÉNYGOLYÓ - A rossz műszaki állapotú kéményekéleteket veszélyeztetnek - A szerző felvétele

A tavaly év közepén életbe lépett változást megelőzően valóban sok vállalkozó arra ösztönözte a kéményseprőket, hogy a bevétel maximalizálására törekedjenek. Csakhogy nagyrészt ugyanezek a szakemberek végzik az OKF színeiben most a kémények ellenőrzését, vagyis róluk állított ki elégtelen bizonyítványt Lázár János. A KOSZ elnöke tiltakozott az általánosító kijelentés ellen is. Ha korábban sok volt a rablólovag a szakmában, most a hozzá nem értés a jellemző - jegyezte meg lapunknak Vámos Csaba.

Az érdekvédelmi szervezet elnöke szóvá tette, hiába javasolták a szakemberek, hogy milyen eszközöket kell beszerezni, az adófizetők pénzén a lakossági szolgáltatásban használhatatlan berendezésekre is költött az OKF. A csúcsminiszter pontosságról és precizitásról tett kijelentéséhez pedig hozzáfűzte, személyes tapasztalata, hogy a kizárólag lakossági szolgáltatásra jogosult katasztrófavédelmis kéményseprő vállalkozónál is ellenőrzött kéményt, majd letiltotta annak használatát. Vámos Csaba hangsúlyozta, az ő vizsgálatuk szerint indokolatlan volt a tiltás, ami 300-400 ezer forintos beruházást igényelt volna az ingatlan és a vállalkozás tulajdonosától. Az OKF ellenőre pedig, aki jegyzőkönyvet akart fölvenni az intézkedésről, saját bevallása szerint sem szakértelemmel, sem megfelelő eszközökkel nem rendelkezett a felülvizsgálathoz.

Milliós gázkészülékcsere
Milliós nagyságrendű költséggel számoljon, aki gázkonvektorát kazánra cserélné – véli Váradi Tamás, az Ariston Thermo Hungária Kft. vevőszolgálati vezetője. Ilyenkor feltétlenül épületgépész segítségét kell igénybe venni: előfordult például, hogy csak szigeteléssel még nőtt is a rezsi. A következő lépés a megfelelő, hiteles szakember kiválasztása. Erre például a gazigazolvany.hu oldalt ajánlják. Csak a gázterv elkészítése és engedélyeztetése 60-100 ezer forint. A kéményt is ellenőrizni kell: az esetleges bélelés költsége méterenként 15-20 ezer forint. Maga a kondenzációs kazán ára 200 és 500 ezer forint között mozog. Ehhez még hozzájönnek a radiátorok és a csövek, valamint a munkadíj. Egy ilyen beruházáshoz igénybe lehet venni a héten még nyitva álló Otthon Melege Program vissza nem térítendő támogatását, vagy a Magyar Fejlesztési Bank kamatmentes hitelét. Ha csak a kazánt cseréljük, szerényebb számlára számíthatunk. Ebben az esetben viszont inkább a család fogyasztási szokásaihoz alkalmazkodó „okoskészüléket” javasol a cég. A kissé drágább hőszivattyús rendszerek a havi rezsin akár 30 százalékkal is faragnak. A hazai gázkészülékek átlagéletkora meghaladja a 20 évet – jegyzik meg.
M. I.Szerző

Orbán szerint Navracsics téved

„Az Európai Bizottság a Soros-tervet hajtja végre. Azaz Navracsics Tibor téved" – nyilatkozta az Atv.hu-nak Orbán Viktor miniszterelnök. Pénteken Navracsics Tibor uniós biztos kijelentette: nem tud semmilyen Soros-tervről, az Európai Bizottság munkatervében sem szerepel Soros-terv. 

Szerző
Témák
Navracsics Orbán