Hosszú oldal - Fregoli

Csupa türelmetlen ember mögöttünk a sorban. Nyilván csakis olyanok jönnek vasárnap délután barkácsáruházba, akik elfelejtettek valamit – meg mi, akiknek soha semmikor nem alkalmas –, úgyhogy a lehető leghamarabb indulnának haza, folytatni a félbemaradt munkát.

A pénztáros unott arccal húzogatja a termékeket a szalagon, akár egy robot. Húz, pittyeg, húz, pittyeg. A radiátor nem fér a szalagra, így azt a férjem tartja. A kasszás fel sem néz, csak pakolja a cuccainkat gépiesen: glettelőgipsz, spakli, takarófólia.

„A fregoli is ide lesz?” – kérdezi nyersen, egyértelműen felénk bökve, mi pedig zavarodottan nézünk. Radiátor, mondom, törölközőszárító radiátor néven fut egész pontosan. Áthajol a pulton a vonalkód-leolvasóval, és pittyent egyet a címkén. Sípolás. A címke sérült, a gép nem tudja beolvasni.

A pénztáros felemeli a telefonkagylót, és olyan hangon, mintha álmában beszélne, beleszól: „Marika, kéne a fregoli kódja, a tizenhatezerkilencszázasé, mer’ ezen el van mosódva”. Eközben úgy néz rám, mintha reggel óta direkt acetonba mártogatnám a címkét. Várunk, amíg Marika megkeresi az árusoron a fregolit. Diszkréten odasúgom a pénztárosnak, hogy ez egy törölközőszárító radiátor, de ő fölényesen leint: majd a Marika mindjárt megmondja.

Marika hosszú percek után telefonál, elég hangosan méltatlankodhat, mert egészen kihallatszik a hangja a kagylóból. Nincs tizenhatezerkilencszázas fregoli. Hogyne lenne, hát itt az ár a címkén, csak nem tudom lehúzni se, beírni se, mer’ nincs kód, hőbörög a pénztáros, keresd tovább – és lecsapja a telefont. A sorban mocorgás támad. Néhányan kacagnak, persze csak elegánsan, a földet nézve. Mások átbattyognak másik pénztárhoz. Akik maradnak, nyilván azért teszik, hogy lássák a történet végét. Higgye el, hogy ez egy radiátor, próbálkozom újra. Ráadásul utolsó darab, nem tudunk visszamenni egy másikért, aminek nem sérült a címkéje. A kasszás olyan pillantást vet rám, mintha középső csoportos lennék, ő meg az óvónő. Jobbnak látom hát, ha csendben maradok.

Kisvártatva Marika érkezik műanyag cipőben és totális összeomlásban. „Nincs ilyen fregoli” – hebegi lesütött szemekkel. Marika az utolsó mentsvárunk, úgyhogy a férjem prezentálja neki a radiátort. Látom, hogy Marika is látja: ez egy törölközőszárító radiátor. A pénztáros puffog, hogy ebben a kurva áruházban annyi esze van mindenkinek, mint egy darab sajtnak. Marika első felindultságában nem bírja türtőztetni magát, és felnyög: de hát ez nem is fregoli! Felkiáltójellel, ráadásul. A sorban mögöttünk felhőtlen a hangulat, a többség immár leplezetlenül röhög.

Hát ezt mondom én is vagy húsz perce, sóhajtok teátrálisan, de a helyzet olyan szórakoztató, hogy nem bánom az elvesztegetett időt. A pénztáros feje egyre vörösebb, orrlyukai kitágultak, akár egy támadni készülő bikának. Gyilkos tekintettel sziszegi Marika felé: „És? Ezt is nekem kell kitalálnom?”

Marika elcsoszog a radiátorok felé, a pénztáros pedig tovább fortyog magában. Csak annyit értek belőle, hogy ostoba.

Szerző

Feröer ellen nem hibázhat a válogatott

Publikálás dátuma
2017.10.10. 07:57
Dzsudzsák eltiltása után visszatér a csapatba Fotó: Szalmás Péter
Ma este a Feröer-szigetek ellen az Üllői úton zárja a világbajnoki-selejtezők sorát a magyar labdarúgó-válogatott. A 10. fordulóban a csoportharmadik pozíció a tét.

A Feröer elleni találkozók foglalják keretbe a magyar szempontból feledhető kvalifikációs sorozatot.

Remélhetőleg csak a párosítás szintjén, az eredmények tekintetében nem, ugyanis mint ismert, alig egy éve, 2016 szeptemberében – közvetlenül a Magyarország számára sikeresként elkönyvelt Európa-bajnoki szereplés után – kijózanító pofonként hatott a miniállam csapata elleni, idegenbeli gól nélküli döntetlen. Miközben ma este az automatikus oroszországi szereplésről a játéknapot hárompontnyi előnnyel váró Svájc és Portugália egymás között dönt Lisszabonban, addig Budapesten a harmadik hely a tét azt követően, hogy a nemzeti tizenegy a kilencedik körben, több egyéni hiba után szombaton sima, 5-2-es vereséget szenvedett Bázelben, Feröer pedig hazai pályán gól nélküli döntetlent játszott Lettországgal.

„A Svájc elleni mérkőzést annyival lezárnám, hogy a nagy különbségű vereség természetesen megérintette a csapatot – mondta tegnap az MTK Budapest stadionjában tartott sajtótájékoztatón Dzsudzsák Balázs, aki Svájcban eltiltása miatt nem léphetett pályára, ma viszont visszatérhet. – Közhely, de csakis a győzelem elfogadható Feröer ellen. A szurkolóink Bázelben és a korábbi selejtezők alkalmával is remek hangulatot varázsoltak a stadionba, ezért reméljük, zárásként egy sikerrel valamit visszaadhatunk nekik."

A közönségen valószínűleg ezúttal sem múlik majd semmi, hiszen az már korábban eldőlt, hogy a mérkőzést telt ház előtt rendezik a Groupama Arénában.

A vendégcsapat egyébként óriási esélyt szalasztott el azzal, hogy előzőleg képtelen volt legyőzni a letteket, így ugyanis Bernd Storck szövetségi kapitány együttese megőrizte pontelőnyét. A Népszava ezzel kapcsolatos kérdésére is válaszoló Storck szerint ennek ugyanakkor nincs jelentősége, hiszen a válogatott kizárólag győzelemmel kalkulál kedd este.

„Csakis saját magunkra szabad koncentrálnunk, nem érdekel minket senki más, aki alattunk áll a tabellán. Változatlanul az a célom, hogy a csapatot fejlesszem, a játékosaim pedig pontosan tudják, hogy mi a feladat Feröer ellen. Nem szabad, hogy olyan hibák, amelyek Svájcban előfordultak, most elrontsák a játékunkat, ugyanazt a teljesítményt kell nyújtanunk, amit egy hónapja, Lettország és Portugália ellen tudtunk hazai pályán. Szeretnénk jó mérkőzéssel búcsúzni a szurkolóinktól” – mondta el a német szakember.

Feröer kizárólag győzelem esetén zárhat harmadikként, minden más eredmény Magyarországnak kedvezne.

A B csoport mai programja:

Magyarország–Feröer-szigetek 20.45 (tv.: M4 Sport)

Portugália–Svájc 20.45 (tv.: Sport1)

Lettország–Andorra 20.45

Szerző

Tour Valverde nélkül

Publikálás dátuma
2017.10.10. 07:55
Fotó: AFP/Philippe Lopez

Alejandro Valverde úgy érzi, nem lenne az esélyesek között, ezért kihagyja a jövő évi Tour de France országúti kerékpáros-körversenyt. "A csapat új igazolásával és Quintanával a sorainkban nem akarok versenyezni a Touron” – jelentette ki a spanyol kerekes, aki arra utalt, hogy a Movistar leigazolta a négyszeres Tour-bajnok Chris Froome első számú segítőjét, Mikel Landát a Skytól. Valverde szerint honfitársának megszerzésével a kapitány Nairo Quintanának nélküle is meglesz a támasza a hegyekben. A 37 éves versenyző azt is kijelentette, hogy számára a Giro d'Italia, a Vuelta a Espana és a világbajnokság lesz a legfőbb verseny 2018-ban. A 2009-es Vuelta bajnoka tavaly fantasztikusan kezdte az évet, harmadik lett pályafutása első Giróján, majd több klasszikus egynapos viadalon győzött, de júliusban bukott a Tour első szakaszán, amelyen súlyos térdsérülést szenvedett, így számára be is fejődött az idei szezon.

Szerző