Iskolát bombáztak - Sok gyerek meghalt Szíriában

Legalább 27 ember, köztük számos nő és gyerek meghalt egy rakétatámadásban és egy légicsapásban a kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartományban - jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet pénteken.

A civil szervezet jelentése szerint legalább 14 ember vesztette életét feltehetőleg orosz harci repülőgépek légicsapásában a tartomány keleti részében található Majadín várostól délre, miközben Makkan és Diban települések között megpróbáltak átkelni az Eufráteszen.

Az OSDH másik beszámolója szerint további 13 ember lelte halálát az azonos nevű tartományi székhelynek a kormányerők ellenőrzése alatt álló egyik területén egy rakétatámadásban. Az incidensről beszámolt a DeirEzzor 24 nevű helyi megfigyelőcsoport is, amely szerint legalább 15 ember, köztük több gyerek halt meg a támadásban, amely egy iskola épületét érte. A DeirEzzor 24 az Iszlám Állam terrorszervezetet vádolta a támadás elkövetésével.

Deir-ez-Zór tartományban július eleje óta mintegy 30 ezren váltak földönfutóvá a térségben folyó harcok miatt - közölte kedden az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának egyik damaszkuszi szóvivője. A tartományi székhelyen szeptember elején indítottak támadást az orosz légierő támogatta szíriai kormányerők és a velük szövetséges milíciák az Iszlám Állam ellen, míg szeptember 9-én a tartomány keleti felében a Washington vezette nemzetközi koalíció légierejének támogatását élvező Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ellenzéki ernyőszervezet kezdett hadműveletbe.

A Nemzetközi Vöröskereszt Bizottságának csütörtöki közlése szerint az egyebek között Deir-ez-Zór tartomány környékén felállított menekülttáborokba több mint ezren érkeznek naponta.

Szerző

Lemondott az ET Parlamenti Közgyűlésének elnöke

Publikálás dátuma
2017.10.06. 17:19
Pedro Agramunt FOTÓ: ADEM ALTAN / AFP
Lemondott az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöki tisztségéről Pedro Agramunt - közölte a közgyűlés pénteken.

Agramunt levélben nyújtotta be lemondását a strasbourgi Európa Tanács illetékes igazgatóságának, miután a közgyűlés bizalmatlansági szavazást kérte ellene. A közgyűlés elnöksége áprilisi ülésén határozott úgy, hogy megvonja bizalmát Pedro Agramunttól, ugyanis az elnök korábban az orosz kormány által biztosított repülőgépen Szíriába utazott, ahol találkozott és megbeszéléseket folytatott Bassár el-Aszad elnökkel, továbbá azért, mert érintett lehet abban, hogy Azerbajdzsán 2 millió eurót fizetett a testület egyes tagjainak azért, hogy jelentésükben kedvezőbb képet fessenek az országban fogva tartott politikai foglyok helyzetéről.

Szerző

Mindenképpen összeül a katalán parlament

Publikálás dátuma
2017.10.06. 16:12
A katalán parlament elnöke, Carme Forcadell. FOTÓ: AFP / BURAK AKBULUT / ANADOLU AGENCIÁJA
A katalán parlament a spanyol alkotmánybírósági felfüggesztő döntésével dacolva a jövő héten összeül és megvitatja a múlt vasárnap tartott függetlenségi népszavazás kimenetelét - mondta pénteken a BBC rádiónak Raül Romeva, a katalán kormány külügyi tanácsosa.

Romeva a brit közszolgálati rádiónak adott rövid nyilatkozatában kijelentette: hétfőn a terveknek megfelelően megtartják a parlamenti vitát a függetlenné válásról, mert "fontos kérdésről van szó".

A spanyol alkotmánybíróság csütörtökön felfüggesztette a katalán parlament hétfőre összehívott rendkívüli ülését, amelynek napirendjén a katalán függetlenségi népszavazás eredményének értékelése szerepel.

A bírói testületnél a katalán szocialista párt (PSC) támadta meg a parlamenti ülést összehívó határozatot, arra hivatkozva, hogy a népszavazás törvénysértő volt.

A felfüggesztő határozat azt jelenti, hogy a spanyol alkotmánybíróság a beadványt eljárásba vette, ítéletének meghozatalára öt hónapja van, de addig törvényesen nem lehet megtartani a katalán parlament hétfőre kitűzött ülését.

A katalán parlament vezetése a bíróság döntése után péntek délután dönt arról, hogy a jövő hét melyik napján milyen napirendi pontokat vitassanak meg.

Puigdemont a BBC televíziónak adott rövid interjúban a hét elején kijelentette: kormánya vagy ennek a hétnek a végén, vagy a következő hét elején jelenti be Katalónia függetlenné válását Spanyolországtól.

Arra a kérdésre, hogy mit tenne, ha Spanyolország beavatkozna és közvetlen irányítása alá vonná Katalóniát, Puigdemont csak annyit mondott, hogy az olyan hiba lenne, amely mindent megváltoztat.

Puigdemont a szerdán sugárzott BBC-interjúban visszautasította az Európai Bizottság elnökének nem sokkal korábbi nyilatkozatát, amely szerint a katalán függetlenségről múlt vasárnap tartott népszavazás utáni helyzetet Madridnak a spanyol alkotmányos renddel összhangban kell kezelnie.

Jean-Claude Juncker a referendumra reagáló nyilatkozatában kijelentette azt is, hogy a spanyol alkotmány alapján a katalán népszavazás jogszerűtlen volt, ha viszont a spanyol alkotmánnyal összeegyeztethető módon zajlott volna le, akkor Katalónia kikerült volna az Európai Unióból.

Szerző