Előfizetés

Molnár Gyula: mindenki ellenünk volt

Biró Marianna
Publikálás dátuma
2017.10.02. 22:03
Molnár Gyula Botka Lászlóval FOTÓ: Népszava
Nem tehetünk mást, tudomásul vesszük Botka László döntését, s megpróbáljuk más úton, más módon elérni a kormányváltást, mert a cél továbbra is az – állítja az MSZP elnöke.

- Botka visszalépett, az MSZP pedig elbukott?

- Elmondtam: az MSZP és Botka László számára ez egyaránt kudarc, a pártnak fájdalmas veszteség. Elbuktunk egy menetet, de a harcot meg fogjuk nyerni. Muszáj új kezdetként tekintenünk erre, megköszönve Botka László minden eddigi erőfeszítését, sajnálva a visszalépését, de tovább kell lépnünk, közösségként együtt kell mozognunk, még ha nincs is sok terünk erre.

- Ez mit jelent: azokkal is együtt fognak működni, akik – mint arra Botka utalt – párton belül kivették a részüket ebből a bukásból, buktatásból?

- Hogy Botka László kire gondolt, azt tőle kell megkérdezni, én továbbra is állítom, hogy az MSZP-n belül senki sem akarta a bukását, ahogyan a pártét sem akarja.

- Azt is állítja, hogy nincsenek politikai maffiózók az MSZP-ben?

- A belső politikai vitákat nem lehet vádaskodással, s ilyen teóriákkal megoldani. A vádaskodás nem vezet sehova. Ha konkrét gyanú felmerül, azt megvizsgáljuk, s meghozzuk a megfelelő döntéseket.

- Nem indult vizsgálat Molnár Zsoltnak a Tarjányi-Lattmann botrányban való szerepét illetően.

- Molnár Zsolt álltja, hogy ő mindent tisztázott ezzel kapcsolatban.

- Molnár Zsolt lapunknak azt nyilatkozta, hogy továbbra is együtt kíván működni Tarjányi Péterrel, aki Botka bukását kívánta, és azt is, hogy ő adott engedélyt Lattmann Tamásnak, hogy nyilatkozzon.

- Molnár Zsolt azt állítja, hogy nem volt alakítója ezeknek az eseményeknek, az MSZP országos elnökségének többsége pedig elfogadta a magyarázatát. Az elnökségnek viszonylag korlátozottak a jogkörei ebben az ügyben. Nekem sem volt több lehetőségem.

- Ezek szerint önöknél nem jár bizalomvesztéssel, vagy kizárással, ha valakinek ilyen típusú mozgása merül fel?

- Az MSZP országos elnökségének döntésére lett volna szükség ebben az esetben, ám szavazásra sem tudtunk bocsátani ilyen kérdéseket, mert akkora támogatottsága sem volt. Azt viszont nagyon sajnálnám, ha bárki ennek a műbalhénak tudná be Botka László távozását.

- Akkor ön minek tudja be?

- Annak, hogy Botka László hónapok óta körkörös védekezésre szorult, ahelyett hogy a saját politikáját vihette és képviselhette volna, folyamatosan meg kellett küzdenie a Fidesz ármánykodásával, a kormánymédia pitiáner támadásaival, de az úgynevezett demokratikus ellenzék ellenérdekeltségével is. Mindenki ellenünk volt, a DK és az LMP múlt heti elutasítása miatt pedig Botka László úgy látta: az általa célként kitűzött demokratikus összefogásra többé nincs esély. Nem tehetünk mást, tudomásul vesszük ezt, s megpróbáljuk más úton, más módon elérni a kormányváltást, mert a cél továbbra is az.

- Biztos ez? Már csak azért is kérdezem, mert Botka mindig azt mondta: Gyurcsány Ferenccel erre nincs esély, de most hogy jelöltjük már nincs, várhatóan kiegyeznek majd a DK-val.

- Botka László is meg akart egyezni a DK-val, az MSZP is, én is – már pártelnökké választásomkor is ezt mondtam. Mindenki tudja, hogy minél szélesebb körű ellenzéki együttműködés kell. Eddig Gyurcsány Ferenc és pártja zárkózott el ettől, most, hogy ilyen helyzetbe kerültünk, elvesztettük Orbán Viktor potenciális kihívóját, tőlük és a velük való tárgyalásoktól is várjuk a megoldási javaslatokat. Mert a feltételezést is visszautasítom, hogy az MSZP számára ne a jövő évi választáson való győzelem lenne a cél.

Ujhelyi: ebben így nem veszek részt

Biró Marianna
Publikálás dátuma
2017.10.02. 21:45
FOTÓ: Vajda József
A következő időszakban vállalhatatlannak látok bárminemű szerepvállalást a döntéshozatalban – mondta lapunknak Ujhelyi István, miután lemondott az MSZP alelnöki posztjáról. Az európai parlamenti képviselő nem látja az elszántságot a megtisztulásra.

- Konkrétan kiktől kellene megtisztítani az MSZP-t?

- A kérdés helyesen úgy szól, hogy kiktől kellene megtisztítani az egész ellenzéki mozgalmat. Mert a helyzet felelősei nem csak az MSZP-ben keresendők, bár nem tagadom, hogy jelenleg komoly gondot látok párton belül is. Az biztos, hogy a Botka László és Molnár Zsolt közötti, nyári feszültségkitörésben Botka László volt az, aki a párt egységét tartotta szem előtt. Ehhez képest most ő nincs már nekünk, ő már nem a kormányfő-jelöltünk. Eközben a vélt vagy valós vádak alól nem tisztázta magát, akinek kellett volna, így a párt sem tisztulhatott meg. Vasárnap éjjel hoztam meg a döntést, hogy ha a hétfő reggeli országos elnökségi ülésen nem látom az elszántságot arra, hogy ez megtörténjen, akkor felállok.

- A párt elnökségében nincsen meg tehát az elszántság az árulók kivetésére?

- Néhányakban van elszántság, de sokan még most is félnek a konfliktusoktól. Ez az, ami tarthatatlanná vált, s ez az, amiért felelősen csak azt a döntést hozhattam, hogy ebben így nem veszek részt. Már a múlt héten kaptam egy súlyos jelzést: akkor, amikor kiderült, Szanyi Tibor meghívására és szervezésében a párt vezetői közül többen Brüsszelben jártak, és még arról is elfelejtettek szólni, hogy ott vannak. Ez teljességgel nélkülözi a politikai kohézió szándékát. A következő időszakban így vállalhatatlannak látok bárminemű szerepvállalást a döntéshozatalban. Ezzel együtt továbbra is és mindig a baloldali, demokratikus politikai erő sikeréért dolgozom.

- Ez azt jelenti, hogy egy tisztújító kongresszuson indulna vezetői tisztségért?

- A következő időszakban nincs ilyen kongresszus. A decemberi pártkongresszuson a választási listaállítás és az esetleges miniszterelnök-jelöltállítás szerepel majd az MSZP napirendjén, nem tisztújítás. Az biztos, hogy nagyon nehéz döntések előtt áll a pártelnökség, így az elnök maga is, aki az országos választási bizottság vezetője is lett a miniszterelnök-jelölt visszalépésével. Ilyen akár az is, hogy lesz-e miniszterelnök-jelöltje a pártnak.

- Ha nem állít az MSZP saját jelöltet, az nem azt jelenti, hogy lemondott a kormányváltásról?

- Az MSZP volt az egyetlen demokratikus politikai erő az elmúlt időszakban, amely őszintén és komolyan hitt a kormányváltásban, s ehhez alkotott programot, választott jelöltet. Őszintén remélem, hogy végre megrázza magát a párt, kiveti magából az aknát elhelyezőket, s folytatja, amit Botka László elkezdett, még ha ehhez már nem is lesz a szegedi polgármesterünk a kormányfő-jelöltünk.

Eggyel több lett a mentőállomás Budapesten

Publikálás dátuma
2017.10.02. 21:11
FOTÓ: Tóth Gergő
A főváros 15. mentőállomását avatták hétfőn délelőtt Budapest VIII. kerületében.

Az adományokból vásárolt és felújított Orczy úti ingatlanban eredetileg a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány mentőszolgálata működött, most ezt az épületet átadták üzemeltetésre az Országos Mentőszolgálatnak. A Józsefvárosi Mentőállomáson 24 órás eset kocsit és mentőmotort is szolgálatba állítanak a gyermek-rohamautó mellé. Ezzel jelentően javulhat a nyolcadik kerületben a bajba jutottak ellátása, rövidebb idő alatt érhet ki hozzájuk a mentő.