Megvan, mikor küldene a SpaceX embert a Marsra

Publikálás dátuma
2017.10.03. 07:17
FOTÓ: PETER PARKS / AFP

Elon Musk bejelentette: rakétával szállítana embereket nagyvárosok között, így például egy New York-London távolság - ami jelenleg 7 órát vesz igénybe - mindössze 29 perc alatt teljesíthető. Az ausztráliai Nemzetközi Űrhajózási Kongresszuson az is elhangzott: 2024-től kezdve embereket küldene a Marsra - írja a tisztajovo.hu. A SpaceX mind a két célt egy típusú rakétával érné el, a 106 méter magas, 9 méter széles BFR-rel. A BFR, azaz a Big Fucking Rocket építését már jövőre elkezdik, és szinte mindenre ezt fogják majd használni a SpaceX-nél.

Szerző

Három amerikai tudós kapja az orvosi Nobel-díjat

Publikálás dátuma
2017.10.02. 13:53
FOTÓ: JONATHAN NACKSTRAND / AFP
A cirkadián ritmust, azaz a ,,napi biológiai órát" szabályozó molekuláris mechanizmus működésének kutatásáért ítélték a rangos elismerést három amerikai kutatónak.

Jeffrey C. Hallnak, Michael Rosbachnak és Michael W. Youngnak ítélték az idei orvosi Nobel-díjat. A Nobel-bizottság indoklásában elmondta, a cirkadián ritmussal, azaz a belső biológiai órával kapcsolatos felfedezéseik rávilágítanak arra, hogy a növények, az állatok és az emberek biológiai ritmusa miként alkalmazkodik a Föld forgásához.

Mit is jelent a belső óra fogalma? Minden élőlény életritmusa a Föld forgásához igazodik. Ezeket az élettani tulajdonságokat az élőlény saját belső időmérő rendszere vezérli, de egyes külső, szinkronizáló stimulusok segítenek beállítani. A legfontosabb közülük a napfény. A tudósok úgy vélték, az egész mechanizmus megértéséhez a legegyszerűbb állatok szokásait kell górcső alá venniük. Ezért elsősorban a légyalkatúakkal foglalkoztak. Első lépésként sikerült izolálniuk a rovarok azon génállományát, amely a mindennapi ritmust szabályozza. Ennek során egy proteint találtak, amelyek az éjszaka folyamán felhalmozódnak, nappal azonban ismét eltűnnek. Később pedig a vizsgálatok előrehaladtával a mechanizmus újabb komponenseire is rátaláltak. „Ma már tudjuk, hogy a biológiai óra több különféle sejtben is ugyanazon alapelv alapján működik, az embernél is” - derül ki a Nobel-bizottság sajtóközleményéből.

A belső óránk alapvető jelentőségű az életünk során. Magatartásunkat is meghatározza. Ez felel például azért, hogy éjjel fáradtak vagyunk, felelős az alvási ingerért is. Befolyásolja továbbá a hormonok működését, az alvást, a testhőmérsékletet, az anyagcserét. A belső óra működésének változásai leginkább akkor válnak egyértelművé számunkra, amikor egy utazást követően más időzónába kerülünk, s felborul addigi életritmusunk. A környezet és a belső ritmus már nem illeszkedik egymáshoz, ez pedig jetlagot (gyors időzóna-átlépés) idéz elő.

Amennyiben a belső óránk, életstílusunk miatt, rendszeresen nem kerül szinkronba - például a különböző műszakban dolgozókat fenyegeti ez a veszély -, akkor fogékonyabban leszünk különféle betegségekre.

Göran Hansson, a Nobel-bizottság orvosi részlegének titkára elmondta, rendkívül nehéz eldönteni, ki kapja az elismerést. A döntéshozatalnál a világ 50 professzora gyűlik össze a Karolinska Intézetben, hogy kifejtse véleményét. A vita során derül ki, hogy az adott évben ki szolgált rá legjobban az elismerésre. Szinte rögtön az ülés után jelentik be a győztes nevét, így akadályozzák meg azt, hogy neve kiszivárogjon a hivatalos bejelentés előtt.

A díjért járó összeget idén emelték fel, 9 millió svéd koronára. 2001-től még 10 millió svéd korona járt az elismerésért, ezt azonban 2012-ben 8 millióra csökkentették.

Témák
Nobel-díj
Frissítve: 2017.10.02. 15:35

Kreatívan a jövő tudásáért - Ilyen volt a Kutatók éjszakája (Fotógaléria)

Publikálás dátuma
2017.10.01. 20:30
Fotók: Molnár Ádám
Van de Graaff-generátor, városismerettel vegyített irodalmi rejtvények, "szabaduló szobák" - az óbudai Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban is helyet kapott a program-sorozat. A képre kattintva galéria nyílik!

Színes szürreális, neoprimitív papírszobrok között gyerekhad szorgoskodik a hatalmas aulában. Emitt bábukon gyakorolják az újraélesztést, amott LEGÓ-ból készült robotokat mozgatnak távirányítóval. Egy „hurkolt” sínen sebességmérést végeznek egy áramszedős matchboxszal. Történik mindez az óbudai Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban (AKG), a Kutatók Éjszakája program keretében.

„Négy évvel ezelőtt kapcsolódtunk be a programsorozatba - mondja Marsi Zoltán természetismeret-tanár, az események koordinátora. – Elsősorban a kisebbeket, az általános iskolásokat próbáljuk megcélozni, de egy egyetemistának vagy felnőttnek is tudunk olyasmit mutatni, amit szívesen kipróbál. A természettudományokból indultunk ki, de ma már minden munkaközösség képviselteti magát. A közel negyven foglalkozást, amelyek betöltik az épületet az aulától a harmadik emeletig, egy-egy pedagógus kolléga irányítja, de inkább csak a háttérből, a gyakorlati lebonyolítást rábíztuk saját diákjainkra. Évről évre többen jelentkeznek, tavaly a „kívülről” érkezettek száma mintegy 1000-1200 volt.

A programban csupa olyan tudomány, gyakorlati foglalkozás szerepel, amelyek az AKG-ben részei a tananyagnak. „Csakis aktuális, a mindennapokban használható tudásba adunk betekintést. Az iskolának is fontos koncepciója, hogy mindinkább gyakorlati, projekt-irányba vigyük az oktatást.”

Marsi Zoltán eredetileg biológiai-kémia szakos tanár, de végzett természetvédelmi ökológus, valamint egészségfejlesztési mentortanár is. „Ezek teljesen 21. századi foglalkozások” – mondja, aki úgy véli, a természetvédelem területén jócskán van még tennivaló az oktatásban. Az AKG-ban minden évben tartanak egy ötnapos ökológiai megközelítésű természettudományi terepgyakorlatot, amelyen a diákok rendes osztályzatot kapnak munkájukért.

Még a látogató/újságíró is beleszédül abba a sokféle programba, amit az AKG-ben kínálnak. Az egyik teremben egy magas, szakállas, fiatal tanárnak is beillő diák „villámokat szór” egy Van de Graaff-generátor fényes ezüstgömbjével. Egy másikban irodalmi rejtvényeket adnak fel városismerettel vegyítve. Megismerkedhetünk az egyre szélesebb körben népszerű gyógy- és fűszernövényekkel, továbbá ásványokkal és rejtélyes fosszíliákkal is. Az érzékelés termében anyagfelismerésben vetélkedhetnek szaglás, tapintás, hallás és látás alapján. Felállítottak „szabaduló szobákat”: az egyikben középkori környezetből kell kimenekülni, míg a másikban meg kell találni és semlegesíteni az emberiséget fenyegető vírust. A "Segítség! Hol vagyok?" játékban a Google Maps fotói alapján kell felismerni egy virtuális utazás helyszínét. A tippelésben előnyben vannak a nyelveket beszélők, mivel többször feltűnnek a képeken feliratok is. Lent az aulában három diák Alexander Graham Bellt, Albert Einsteint és Semmelweis Ignácot személyesíti meg, őket munkásságukról lehet faggatni.

Mi a korrupció?
A „Demokrácia-játékban” minden úgy zajlik, mint más dobókockás-táblás játékban, egy-egy mezőre érve azonban állampolgári és közéleti ismereteikről adnak számot a játékosok. Épp a „többpártrendszer” a kérdés. „A másik oldal jelenléte a politikában, amely alternatívákat kínál a kormányzó párttal szemben” – mondja is a választ egy lány. A „hatalommal való visszaélés” fogalma a következő. Némi tétovázás figyelhető meg a válaszadó fiúnál, aki először a munkáltató és a munkavállaló közti viszonyt említi, majd félve kimondja a szót: „korrupció”. Végül valaki segíti neki: „Olyan törvényeket hoz a kormányzó párt, amelyek neki kedveznek..."