Új, Garancsi-közeli Mol-székház

Publikálás dátuma
2017.10.03. 07:25
Garancsi István FOTÓ: Népszava
A Kopaszi-gáton húz fel új, 28 emeletes székházat a Mol. A tervet üdvözölte a BudaPartot fejlesztő Property Market, amelynek többsége a Market Zrt., kisebbsége a katari hátterű Constellationé. A Market többségi áttételes tulajdonosa a kormányfőhöz és a Molhoz is több szállal kötődő Garancsi István.
Garancsi István FOTÓ: Népszava

Garancsi István FOTÓ: Népszava

Úgy tudjuk, a Mol a BudaPart főterén lévő telket szintén Garancsiéktól vette. A 120 méter magas épületet, amit 2021-ben adnának át, a Mol saját beruházásban képzelte el. A teveket a brit Foster + Partners és a magyar FintaStúdió készíti. A kivitelezésre szakértők szintén a Garancsi-féle Marketet tartják a legesélyesebbnek. A toronyházban 2500 munkahelyet alakítanak ki. A teljes bruttó terület megközelíti a 83 ezer négyzetmétert. Árról nincs hír, de Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató a Mol-dolgozóknak állítólag azt ígérte: nem lesznek szűkmarkúak.

Ehhez képest a belső tájékoztatón ismereteink szerint az is elhangzott, hogy kevés lesz a gépkocsiparkoló: Hernádi Zsolt javaslata szerint, aki csak teheti, érkezzen kerékpárral. Az építkezést a Mol azzal indokolta, hogy munkatársai jelenleg öt kerületben és 11 épületben tevékenykednek.

Petz Raymund, a GKI ügyvezetője megkeresésünkre a közölt adatok alapján négyzetméterenként egymilliós - összesen tehát közel százmilliárdos - árat becsült. Szakértők szerint a Mol Október huszonharmadika utcai, ikonikus székháza évtizedek óta megérett a kiköltözésre.

Az 1970-ben épült, a 90-es évekig a Mol-előd OKGT központjaként üzemelő épület az Építészfórum szerint még a hetvenes évek szocialista lendületében épült; valódi építészeti igényesség nem érzékelhető sem a homlokzat megjelenésében, sem a térkapcsolatok kialakításában. A Mol székháza, amelyben még igazi Kádár-kori hangulatot árasztó páternoszter is üzemel, semmiképp sem illik egy évi több ezermilliárdos forgalmú, a világ közel félszáz államában jelen lévő cégcsoporthoz.

Szerző

Csökkent az EU-ban a munkanélküliség

Augusztusban 9,1 százalék volt a munkanélküliségi ráta az euróövezetben: ez 2009 februárja óta a legalacsonyabb érték - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn közzétett adataiból.

Egy évvel korábban még 9,9 százalékon állt a munkanélküliségi ráta. Az Európai Unió 28 tagállamában szintén csökkent a munkanélküliségi ráta: az idén augusztusban 7,6 százalék, míg tavaly ugyanekkor 8,5 százalék volt. A legalacsonyabb munkanélküliségi rátát - 2,9 százalékot - a Cseh Köztársaságban, a legmagasabbat - 21,2 százalékot - Görögországban regisztrálták. Magyarország júliusi adatokkal szerepel a statisztikában: hazánkban 4,3 százalékos munkanélküliséget mértek.

Szerző

Összefognak az albán pékek ellen

Publikálás dátuma
2017.10.03. 07:24
Illusztráció: Shutterstock
A kenyérrel kapcsolatos fogyasztói tudatosság emelése, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv további fejlesztése és ismertté tétele segítheti, hogy vásárlók inkább a magyar sütőipari cégektől vegyék a minőségi péktermékeket és ne az albán pékektől - összegezhető a Pékszövetség, a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tegnapi egyeztetésének eredménye.

Közös közleményük szerint mindannyian egyetértettek abban, hogy fel kell hívni a vásárlók figyelmét arra, hogy a tisztességtelen vállalkozások, köztük az albán pékségek is azzal bújnak ki az idén nyáron életbe lépett új beltartalmi és minőségi előírások alól, hogy más néven - például kenyér helyett buciként - forgalmazzák termékeiket. Ezzel pedig nemcsak versenyelőnybe kerülnek, hanem sok esetben a fogyasztókat is megtévesztik - tették hozzá.

Szerző