Előfizetés

Hadházy: a kórházak nem tudják biztosítani a gyógyszereket

D. A.
Publikálás dátuma
2017.10.02. 19:58
FOTÓ: Népszava
Egy sokízületi-gyulladásban szenvedő beteg panasza nyomán Hadházy Ákos, az LMP társelnöke hétfőn arról beszélt, hogy az állami bürokrácia hibái miatt a kórházak nem tudják biztosítani az úgynevezett tételes finanszírozási körbe tartozó gyógyszereket.

A politikustól segítséget kérő beteg arról számolt be, hogy az általa használt biológiai terápiából az ellátás akadozik, ő már nem is kapta meg a szokásos időben a havi adagját. A politikus szerint most a kórházak csak egy hónapra tudják, hogy ezekből a gyógyszerekből mennyit fognak kapni. Korábban egy évre előre tudtak tervezni. (Ezt a politikus parlamenti interpellációjára választ adó Rétvári Bence sem cáfolta.)

Hadházy Ákos szerint ez a tervezhetetlenség tarthatatlan a beteg biztonság szempontjából is, hiszen nem helyettesíthető gyógyszerekről van szó. Lapunk kérdésére a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) azonban nem tudott a gyógyszerhiányról. Mint írták: „a finanszírozó a korábban lefolytatott közbeszerzési eljárásai alapján, jelenleg is rendelkezik valamennyi készítményre vonatkozóan szerződéssel.

A gyógyszerellátás folyamatossága biztosított, az intézmények rendelkezésére áll az a gyógyszerkeret, amely alapján a kórházak maguk tudják megrendelni a készítményeket a szállítóktól, a betegellátási igények függvényében. Az orvosok és valamennyi szereplő áldozatos munkájának köszönhetően a kezelésekben nem volt fennakadás. Ha bármilyen fennakadás történt volna a rendszerben, arról a betegek és a kórházak is értesítették volna a NEAK vagy a minisztérium munkatársait.”

Válaszukban elismerték, hogy a korábban közbeszerzési eljárás eredményeként tételes gyógyszerekre vonatkozóan megkötött szerződések hatálya 2017. október 31-gyel lejár, ám a folyamatos betegellátás érdekében, a 2018-2019-es finanszírozási évre szóló gyógyszerellátást biztosító közbeszerzési eljárásokat már megkezdte, s ezek eredményes lezárása után értesítik a kórházakat, hogy november elseje után melyik intézmény mennyi orvosságot hívhat le a betegeinek.

Szabotálták a fideszesek Pintérék meghallgatását

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2017.10.02. 19:22
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülésén az Országházban n
Hiába hallgatta volna meg a parlament költségvetési bizottsága a letelepedési kötvényekről Varga Mihályt, Pintér Sándort és az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) két vezetőjét is, a fideszesek hetedszer is elszabotálták ezt. Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselője lapunknak leszögezte: nyolcadszor is próbálkozik.

A nemzetgazdasági miniszter, a belügyminiszter és Balogh László, az ÁKK Igazgatóságának elnöke, valamint Barcza György, az ÁKK vezérigazgatója eredetileg a hétfői ülésen 11 órára kiírt, majd délre, még később fél 1-re tolódott és még ehhez képest is 10 percet csúszó ülésen tartott volna beszámolót a programról. Szűcs Lajos, a bizottság fideszes alelnöke viszont azt indítványozta, hogy ezt a napirendi pontot ne tárgyalják. A kormánypárti képviselő cinikus indoklással állt elő: 14 perc múlva kezdődik a plenáris ülés, és nincs házelnöki engedély arra, hogy ezalatt ülésezhessenek. Mesterházy Attila, a bizottság MSZP-s elnöke viszont arra hívta fel a fideszes alelnök figyelmét, hogy a meghívót már pénteken megkapták, az ülés későbbre tolását is a kormánypártiak kezdeményezték.

Hasznosnak egyébként is nehezen lehet nevezni az összejövetelt, hiszen az oktatási rendszert érintő szocialista, illetve a betöltetlen háziorvosi praxisok pályázati keretének megemeléséről szóló indítványt sem tárgyalták a politikusok.

Közben az igazságügyi bizottság ülésén a kormánypárt megint lesöpörte az asztalról a Jobbik Alaptörvény-módosító indítványát, amely a migráció minden formáját kizárta volna. A radikális párt javaslata nemcsak a szegény, hanem a gazdag, 300 ezer euróért letelepedési jogot vásárló menekültek bevándorlását is megakadályozta volna. A múlt évről szóló zárszámadás ugyanakkor igen visszafogottan foglalkozik az egyik legnagyobb botránynak számító letelepedési kötvényes üzlettel, a Nemzetgazdasági Minisztérium által összeállított beszámolóra hivatkozva az mfor.hu azt írta: a tavalyi, negyedéves gyakorisággal kibocsátott papírok állománya 2016 végén 403 millió euró volt.

A kormány idén március végén visszavonta ezt a lehetőséget, bár Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója a Népszava hétfői számában úgy fogalmazott: a választások után újra kinyithat a kötvénybolt. Az ötlet gazdája egyébként Rogán Antal propagandaminiszter volt.

Kósa Lajos miniszter lett
Letette miniszteri esküjét Kósa Lajos, akit Áder János köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszternek nevezte ki. A kinevezés október 2-tól hatályos. Az elnöklő Latorcai János bejelentette, hogy Gulyás Gergely – miután a Fidesz frakcióvezetőjének választották – hétfőn lemondott az Országgyűlés alelnöki és a törvényalkotási bizottsági elnöki tisztségéről. A képviselők a parlament törvényalkotási bizottságának elnökévé választották a fideszes Hende Csabát.„Mikor száll le a döglött lóról a Fidesz-KDNP?”

Publikálás dátuma
2017.10.02. 18:42
FOTÓ: Molnár Ádám
Sallai R. Benedek (LMP) a paksi atomerőmű-beruházással kapcsolatban azt kérdezte az Országgyűlés hétfői ülésén, hogy "mikor száll le a Fidesz-KDNP erről döglött lóról"? Fenntarthatatlannak nevezte a kormány energiapolitikáját. Több szakértőt idézett, akik nem értenek egyet a beruházással.

Szerinte csak azok támogatják a kormányt, akiket megfizetnek. Az ellenzéki politikus azt mondta, ez a beruházás fideszes építőbarátoknak, a miniszterelnök rokonságába tartozó családoknak és orosz oligarcháknak hoz pusztán pozitívumot.

Süli János a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezésért felelős tárca nélküli miniszter közölte: a projekt "köszöni szépen jól van", és kinevezésekor nem gondolta, hogy döglött lovon fog lovagolni.

Rámutatott, hogy a beruházás megfelel az uniós versenyjogi szabályoknak, azt megtérülőnek és biztonságosnak találta az Európai Unió. Hozzátette: ha az ötös blokk elkészül, akkor sem fedezik a szükséges importmennyiséget, vagyis nem azon kellene vitatkozni, hogy megépítik-e a két blokkot, hanem azon, hogy a későbbiekben mit építenek. Sallai R. Benedek a választ nem fogadta el, a parlament 108 igen, 7 nem szavazattal és 14 tartózkodás mellett elfogadta.