Előfizetés

„Mikor száll le a döglött lóról a Fidesz-KDNP?”

Publikálás dátuma
2017.10.02. 18:42
FOTÓ: Molnár Ádám
Sallai R. Benedek (LMP) a paksi atomerőmű-beruházással kapcsolatban azt kérdezte az Országgyűlés hétfői ülésén, hogy "mikor száll le a Fidesz-KDNP erről döglött lóról"? Fenntarthatatlannak nevezte a kormány energiapolitikáját. Több szakértőt idézett, akik nem értenek egyet a beruházással.

Szerinte csak azok támogatják a kormányt, akiket megfizetnek. Az ellenzéki politikus azt mondta, ez a beruházás fideszes építőbarátoknak, a miniszterelnök rokonságába tartozó családoknak és orosz oligarcháknak hoz pusztán pozitívumot.

Süli János a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezésért felelős tárca nélküli miniszter közölte: a projekt "köszöni szépen jól van", és kinevezésekor nem gondolta, hogy döglött lovon fog lovagolni.

Rámutatott, hogy a beruházás megfelel az uniós versenyjogi szabályoknak, azt megtérülőnek és biztonságosnak találta az Európai Unió. Hozzátette: ha az ötös blokk elkészül, akkor sem fedezik a szükséges importmennyiséget, vagyis nem azon kellene vitatkozni, hogy megépítik-e a két blokkot, hanem azon, hogy a későbbiekben mit építenek. Sallai R. Benedek a választ nem fogadta el, a parlament 108 igen, 7 nem szavazattal és 14 tartózkodás mellett elfogadta.

Kósa letette miniszteri esküjét

Publikálás dátuma
2017.10.02. 18:36
MTI Fotó: Illyés Tibor
Letette miniszteri esküjét Kósa Lajos, akit Áder János köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszternek nevezte ki.

A kinevezés október 2-tól hatályos. Az elnöklő Latorcai János bejelentette, hogy Gulyás Gergely - miután a Fidesz frakcióvezetőjének választották - hétfőn lemondott az Országgyűlés alelnöki és a törvényalkotási bizottsági elnöki tisztségéről.

Kövér László házelnök azt kezdeményezte, hogy a parlament Hende Csabát válassza meg az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnökének. A képviselők 150 igen, 2 nem szavazattal választották meg erre a tisztségre a fideszes politikust, majd külön szavaztak arról, hogy a törvényalkotási bizottság elnökévé választják. Ezt 152 igen, egy nem szavazattal támogatta a parlament.

Kósa Lajos Trócsányi Lászlóval MTI Fotó: Illyés Tibor

Kósa Lajos Trócsányi Lászlóval MTI Fotó: Illyés Tibor

Az Országgyűlés 158 igen szavazattal támogatta, hogy a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke Kósa Lajos helyett Németh Szilárd (Fidesz) legyen. A költségvetési bizottság alelnöke Schmuck Erzsébet (LMP) helyett az LMP-frakcióba nemrégiben belépett Demeter Márta lett.

Fodor Gábor: Sorosnak nem terve, csak véleménye van

Publikálás dátuma
2017.10.02. 18:17
FOTÓ: Tóth Gergő
Soros-terv nincs, liberális megoldás viszont van a bevándorlással kapcsolatosan - szögezte le hétfői sajtótájékoztatóján Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke. 

A politikus kijelentette: fantomokkal riogat a kormány, Soros Györgynek ugyanis nem terve, csupán véleménye van, amelynek lényegi mondanivalója megegyezik az Orbán Viktor miniszterelnök által mondottakkal. Kifejtette: Soros György a kvótakérdéssel kapcsolatban hasonló állásponton van, mint a magyar kormány, de azt is vallja, hogy a problémát ott kell megoldani, ahol keletkezik. Hozzátette: a liberális álláspont is ezt tartalmazza, emellett az emberiesség és a törvényesség mentén közelítenének a problémához. 

Fodor Gábor kérdésre elmondta: sajnálja Botka László lemondását a miniszterelnök-jelöltségről, mert mint mondta, ő nemcsak az MSZP, hanem a demokrata ellenzék jelöltje is volt. Emlékeztetett: Botka László, Hiller István szocialista választmányi elnök és Molnár Gyula MSZP-elnök aláírásával egy hete kaptak levelet a szocialistáktól a választási együttműködéssel kapcsolatban, amelyet a Liberálisok továbbra is tárgyalási alapnak tekintenek, így azt a szocialistáknak kell eldönteniük, hogyan tovább. Leszögezte: kiállnak az együttműködés szükségessége mellett.