Előfizetés

Gyurcsányék hátat fordítottak, hiába engedne az MSZP

Biró Marianna
Publikálás dátuma
2017.10.01. 23:06

Hiába vált engedékenyebbé az MSZP, a DK egy huszárvágással hátat fordított a demokratikus ellenzék egységes választási fellépésének, a közös listának, és a közös jelölteknek.

A szocialisták álláspontja nem változott, továbbra is ellenzéki összefogást, közös listát és közös egyéni jelölteket javasolnak. Az MSZP szerint a Demokratikus Koalíció (DK) éveken át másról sem beszélt, mint az összefogás szükségességéről, ennek ellenére Gyurcsány Ferenc most hátat fordított az ellenzéki tárgyalásoknak. Így reagáltak szombat délután a DK közleményére, amely szerint ők már nem tudják követni az MSZP álláspontjának változásait a demokratikus ellenzék választási együttműködésével kapcsolatban, ezért a párt elnökségi döntése alapján koordinált egyéni jelöltállítást javasolnak és önálló listát állítanak a 2018-as választásra. Azt is írták: az MSZP stratégiája és az elmúlt kilenc hónapban követett politikája lehetetlenné teszi a közös listás indulást.

A DK bejelentésének időzítése különös, hiszen Botka László tavaly december óta mindvégig a közös lista és a közös jelöltek szükségességéről beszélt, s noha az MSZP miniszterelnök-jelöltje hajthatatlan maradt abban, hogy nem szeretne egy listán szerepelni Gyurcsánnyal, a szocialisták álláspontja épp puhulni látszott e kérdésben. A DK döntése ráadásul némileg ellentmond Gyurcsány napokban tett kijelentésének, miszerint a demokratikus ellenzéki pártok akár az összes választókerületet elveszíthetik, ha külön-külön indulnak a Fidesz ellen. Az MSZP azt már januárban egyértelművé tette: a koordinált indulás a jelenlegi választási rendszerben nem lehet működőképes, vélhetően ezért tett az elmúlt napokban lépéseket a DK felé Molnár Gyula. A pártelnök lényegében azt jelentette be: az MSZP nyitott minden tárgyalásra, akár olyanra is, amely Gyurcsány választási listán való szerepléséről szól.

Mindeközben furcsa mozgások indultak be a demokratikus ellenzéki oldalon. A hét elején Lattmann Tamás nemzetközi jogász azzal állt elő, valójában ő lett volna a közös ellenzéki kormányfő-jelölt. Majd a Tarjányi Péter által meghirdetett, és Lattmann, továbbá Bodnár Zoltán jogász-bankár nevével fémjelzett Magyar Progresszív Mozgalom bemutatkozó sajtótájékoztatóján csütörtökön már arra a bejelentésre jutottak: el kell távolítani az MSZP valódi miniszterelnök-jelöltjét, Botka Lászlót.

Lapunk is megírta, hogy a furcsa egybeesések, s a hétvégén kongresszusát tartó – azon miniszterelnök-jelöltjének Szél Bernadettet választó – LMP vélt stratégiája miatt Török Gábor politikai elemző arra a következtetésre jutott: jelenleg az LMP megemelése, s az MSZP "kinyírása" zajlik. "Az LMP-n kívüli szereplők mozgását nem befolyásoljuk, semmilyen ráhatásunk nincs erre. Tudatosan járjuk a saját utunkat, miniszterelnök-jelöltet állítottunk, próbáljuk hatékonyabbá tenni a kommunikációnkat és van egy kitűzött célunk: le kell váltani az Orbán-kormányt" – reagálta a Népszavának Kanász Nagy Máté Török teóriájára. „Nincs olyan célzott politikánk, hogy kimondottan egy párt szavazóira mennénk rá. Az a fontos, hogy minél több szavazó jöjjön hozzánk, ha a szocialista párttól, akkor onnan, mi nekik is örülünk” – fogalmazott az LMP szóvivője.

Mindeközben a Publicus Intézet friss – a Vasárnapi Hírek megrendelésére készült – felmérése szerint a Fidesz támogatottsága egy százalékpontot növekedve 25 százalékon állt szeptemberben, a Jobbik is hozott egy százalékpontot, ezzel 11 százalékon áll, az MSZP pedig 12 százalékos támogatottságra számíthat. A Publicus szerint az LMP tábora változatlanul 3 százalék, a DK 4 százalékon áll, az Együtt nem értei el az 1 százalékot, és ez most sem sikerült a Párbeszédnek, valamint az MLP-nek sem. A Kétfarkú Kutya Párt változatlanul 1 százalékon áll, a Momentum Mozgalom támogatottsága pedig április óta 2 százalék. A bizonytalanok aránya 40 százalék.

"Ezt ne írják az én számlámra"

Biztonságpolitikai kérdésekben továbbra is együttműködik Tarjányi Péterrel, ám a Botka Lászlót érintő kijelentéseivel nem ért egyet – mondta lapunknak Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke.

- Egyetért Tarjányi Péterrel abban, hogy Botka László megbukott?

- Egyáltalán nem. Botka László az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Továbbra is abban hiszek, és azt támogatom, hogy Botka László vezetésével a legteljesebb körű összefogás győzze le a Fideszt, s buktassa meg a Nemzeti Együttműködés Rendszerét (NER). Fogalmam sem volt arról, hogy Tarjányi Péternek ez az álláspontja, s ilyen bejelenteni valója lesz, ebben nem értek vele egyet.

- De Tarjányi a tanácsadója. Továbbra is együttműködik majd vele?

- Biztonságpolitikai kérdésekben természetesen, de a közös munka az MSZP-n belüli személyi kérdéseket eddig sem, ezután sem érintette. Tisztelem Tarjányi Péter szaktudását, ahogyan Lattmann Tamást nemzetközi jogászként, Bodnár Zoltán bankszakemberként is elismerem, és amennyiben az általuk alapított civil mozgalom célja a NER megbuktatása, akkor azt is támogatni tudom – ahogyan minden más civil kezdeményezést. Ugyanakkor, ahogyan más civileket, úgy ezt a mozgalmat és annak tagjait sem tartom felhatalmazottnak arra, hogy személyi kérdésekbe beleszóljanak, döntéseket hozzanak.

- Ha már felhatalmazást említ: ön mire hatalmazta fel Lattmann Tamást?

- Semmilyen felhatalmazást nem adtam neki. Ez egy félreértés, amit egyébként már ő maga is tisztázott. Engem a hét elején Lattmann Tamás azzal hívott fel, hogy újságírók keresték meg azzal a dezinformációval, miszerint Botka László miniszteri bársonyszéket ajánlott neki, Tarjányinak és Bodnárnak. Megkérdezte, hogy ezt tisztázhatja-e nyilvánosan, mire mondtam, hogy természetesen cáfolni kell, hiszen nem igaz. A miniszterelnök-jelölti felkéréssel kapcsolatos igazságot pedig a Lattmann Tamással és Tarjányi Péterrel folytatott egyeztetésekről Hiller István választmányi elnök mondta el részletesen: tárgyalások voltak, összellenzéki megállapodás és hivatalos felkérés nem. De mindez attól fogva tárgytalanná vált, hogy 2016 decemberében Botka László bejelentkezett.

- Kicsit több mint egy hónapja azt mondta: kifejezetten szakpolitikai kérdésekkel és programalkotással kíván foglalkozni, ehhez képest ismét belekeveredett egy, az MSZP körüli kavarásba.

- Nem belekeveredtem, hanem belekevertek. Ezt ne írják az én számlámra. Teljességgel visszakövethető: tartom magam a korábban mondottakhoz, s minden nyilvános megszólalásom kizárólag szakpolitikai, nemzetbiztonsági kérdésekben történt. Abban pedig biztos vagyok, hogy éppen ezek miatt, a kormányoldalnak fájó ügyek miatt kívülről próbálhatják kelteni a feszültséget a sajtóban, és bomlasztani a közösséget.

Bokros pártjában lesz képviselőjelölt a volt fideszes

Publikálás dátuma
2017.10.01. 22:46
FOTÓ: Tóth Gergő
Bokros Lajos pártja, a Modern Magyarország Mozgalom párt (MoMa) Baranyában mind a négy választókerületben állít képviselőjelöltet a 2018 tavaszi országgyűlési választásokra – adta hírül a Szabadpécs portál. 

Egyikük az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját, politikai lépéseit az utóbbi időben számtalanszor kritizáló, korábban konzervatívnak számító pécsi közgazdászprofesszor, a KSH volt elnöke, Mellár Tamás lesz. 

Mellár 1989-ben lett a Magyar Demokrata Fórum (MDF) tagja, 1996 és 1998 között az országos választmány tagja volt, a pártból később kilépett. A 2006-os magyarországi önkormányzati választásokon a Fidesz jelöltjeként bejutott a pécsi közgyűlésbe, de egy évvel később azonban lemondott mandátumáról.

Schilling Árpád üzent a Hír TV kérdése elől menekülő Erdő Péternek

Schiling Árpád rendező Facebook-bejegyzésben szólította fel Erdő Péter esztergom-budapesti érseket: „adjon ki egy hivatalos nyilatkozatot, amelyben kijelenti, hogy a Magyar Katolikus Egyház a jövőben semmiféle együttérzést nem vállal az elesettekkel, a nyomorgókkal, az elhagyottakkal”.

A Krétakör színház Jászai Mari-díjas alapítója azért szólította meg az egyházi vezetőt, mert egy konferencián nem reagált az elismert menekült státussal rendelkezők pihenése ellen tiltakozó Őcsényen történtekre. Mint lapunk már beszámolt róla, Erdő Péter a felelősségvállalásról beszélt az emberiség és a föld jövőjéért a Teremtés hetét lezáró budapesti konferencián, ám amikor a Hír TV riportere az Őcsényben történtekről kérdezte, a bíboros egy "nem tudom" kíséretében nemes egyszerűséggel elment a kamera elől.

Schilling Árpád azt írta a bejegyzésben:  "ha már úgysem érdeklődik az ilyen esetek iránt, ha már laza vállrándítással utasítja el, hogy a kiszolgáltatottak védelmében kiálljon, akkor legyen annyira bátor, hogy ezt egyházvezetői minőségében, hivatalosan is megteszi. Legyen végre egyértelmű, hogy a magyar katolikusok nem óhajtanak sem könyörületesek, sem emberségesek lenni: a hazánkban jogosultan tartózkodó idegeneket érseki áldással gyűlölik. Ámen!" - üzente Erdő Péternek a rendező.

Emlékezetes, hogy a Tolna megyei Őcsényben menekült gyermekek táboroztatása ellen tiltakoztak a lakosok. A helyiek annyira felháborodtak, hogy a menekülteket elszállásoló panzió tulajdonosa kocsijának kerekeit is kiszurkálták. Az elszabadult indulatok miatt lemondott Fülöp János, a falu polgármestere. Orbán Viktor ezután támogatásáról biztosította a helybélieket. Közölte: „semmi kivetnivalót” nem talál ebben. Okfejtése szerint „a magyar ember szereti a gyerekeket”, szívesen segíti az elesetteket, de „annyit hazudoztak migránsügyben”, hogy nem hiszi el, tényleg csak gyerekek fognak jönni.