Előfizetés

Nem ad ki adatokat a Google a magyar hatóságoknak

Publikálás dátuma
2017.09.30. 07:40
Forrás: Google

Világszerte nő a kormányzati érdeklődés az állampolgárok internetes tevékenysége iránt - derült ki a Google friss átláthatósági jelentéséből. Legalábbis a céghez érkező adatkérések száma folyamatosan emelkedő tendenciát mutat. Az idei év első felében (január és június között) összesen 48 941 megkeresést kapott a Google kormányzati szervektől, ezek 83 345 felhasználói profilt érintettek (a tavalyi év ugyanezen időszakában 44 ezer megkeresés érkezett).

A kérések nagy részét (65 százalékát) teljesítették, mintegy 54 ezer felhasználói oldalról adtak ki adatokat. Erre csak akkor van lehetőség, ha az adatigénylő szervek valamilyen jogi felhatalmazással (bírósági végzés, kutatási parancs) rendelkeznek. A legaktívabbnak az Egyesült Államok (USA) kormánya bizonyult ezen a téren, mintegy 17 ezer megkereséssel, ugyanakkor a beérkező kérések többségét az USA-n kívülről kapta a cég. Németországból 7781, Franciaországból 5661 megkeresés érkezett, ezek többségét teljesítették is.

A magyar hatóságok 126 fiókot érintően 81 kérelmet nyújtottak be a Google-nek - ezek közül azonban egyet sem tartott teljesíthetőnek a techvállalat. Tavaly ugyanebben az időszakban 166 kérelmet nyújtott be a magyar kormány, ezek 218 felhasználói fiókot érintettek. Ez majdnem duplája a mostaninak, de a Google akkor sem találta kellően megalapozottnak egyik megkeresést sem. Sőt, a Magyarországra vonatkozó táblázat szerint eddig még egyszer sem adtak ki információt a magyar hatóságoknak.

A Google a lehető legjobban védi a felhasználók adatait, azok kiadására vonatkozó szabályok különösen szigorúak. Ugyanakkor előfordul, hogy a kormányzati szervek nemcsak legális úton próbálnak hozzáférni információkhoz: a Google egy korábbi kutatása szerint a világ nagyobb hírszolgálatainak több mint nyolcvan százalékát érte már államilag szponzorált hacker támadás.

A "nem hivatalos" megfigyelések ellen több szolgáltató vezetett be biztonsági intézkedéseket. A Facebook például, ha erős a gyanúja annak, hogy a felhasználó internetes tevékenységét valamilyen kormányzati szerv figyeli vagy támadja, figyelmeztető üzenet is küld.

Törökországban nem lankad a tisztogatás

Publikálás dátuma
2017.09.30. 07:37
Fotó: AFP/Sergey Guneev/Sputnik

Még mindig vannak „puccsisták” szabadlábon Törökországban, annak ellenére, hogy a tavaly júliusi államcsínykísérlet óta gyakorlatilag folyamatosan zajlik a tisztogatás. Pénteken 117 katonatiszt ellen adott ki letartóztatási parancsot a török ügyészség, akik ellen az a vád, hogy kapcsolatban állnak az Ankara által a puccskísérlet felelősének tartott, az Egyesült Államokban élő hitszónokkal, Fethullah Gülennel. A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó források szerint a most megvádolt tisztek letartóztatása érdekében péntek reggel tartott razziát a nyugat-törökországi Izmir tartomány rendőrsége.

Humanitárius rémálom Mianmarban

Publikálás dátuma
2017.09.30. 07:36
Fotó: AFP/Safvan Allahverdi

Legkevesebb 60 ember vesztette életét Banglades partjainak közelében, amikor egy Mianmarból menekülő rohingyákat szállító lélekvesztő hajótörést szenvedett, közölte a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM). Az első hírek 12 halálesetről szóltak a csütörtök esti hajótörés kapcsán, de pénteken az IOM szóvivője közölte, 23 holttestet megtaláltak, 40 személy holléte még nem ismert, becslésük szerint minimum 60 halottal kell számolni. A túlélők elmondták, a bárkán 80-an utaztak köztük 50 gyerek, egész éjszakát a nyílt vízen töltötték étel és ital nélkül, amikor a partoktól nem messze, viharba kerültek.

A muszlim rohingya kisebbség mianmari üldöztetéséről csütörtökön tárgyalt az ENSZ Közgyűlése. António Guterres főtitkár humanitárius és emberi jogi rémálomnak nevezte tömeges menekülésüket. Az utóbbi néhány hétben ugyanis több mint félmillióan menekültek a szomszédos Bangladesbe, miután nyár végén a nyugat-mianmari Arakán szövetségi államban – rohingya szélsőségesek összehangolt támadásait követően – a mianmari hadsereg etnikai tisztogatásba kezdett.