Előfizetés

Soros nevetni fog!

Publikálás dátuma
2017.09.29. 14:00
Fotó: Tóth Gergő

Már csak a magyar kormányon múlik, mikor írják alá a CEU további budapesti működését garantáló egyezményt -  értesült a Népszava saját forrásból csakúgy, mint a hvg.hu. Akárcsak a  A Soros György által alapított Közép-európai Egyetemnek formálisan lesz egy amerikai "anyaintézménye", a New York államban lévő Bard College, így teljesül a direkt az intézmény ellehetetlenítése kedvéért módosított magyar felsőoktatási törvény vonatkozó előírása. Az egyetlen nyitott kérdés az egyezmény bejelentése és az aláírás időpontja. A törvény erre az év végéig ad lehetőséget. Lapunk kormányzati forrásból úgy tudja, hogy a megállapodás előtt tornyosuló utolsó akadály az éppen most kezdődött Soros-ellenes kampány. Amíg az tart, nyilván nem lehet beismerni, hogy nem sikerült elüldözni Magyarországról a CEU-t.

Mindazonáltal, ahogyan a parlament villámgyorsan elfogadta a lex CEU-t, úgy nyilván a New York állammal kötendő szerződést is egy nap alatt ratifikálni lehet - ha van hozzá kormányzati szándék. Az idő tehát nem sürget. Még van három hónap, hogy kifusson a "nemzeti konzultáció", közzé lehessen tenni annak előre megjósolható "eredményeit", kiaknázni az ebben rejlő kampánylehetőséget, majd mindennek végeztével úgy tenni, mintha az Egyesült Államok behódolt volna a magyar követelésnek.

A valóság ezzel szemben az, hogy az amerikai diplomácia erőteljesen és egyértelműen a magyar kormány értésére adta: szó sem lehet a CEU bezárásáról. Erről ráadásul nem is a külügyminisztériumban, hanem a Fehér Házban döntöttek. Soros György bár politikailag nem ért egyet Donald Trumppal, az elnökhöz hasonlóan a New York-i üzleti életből kinőtt milliárdos. Régi ismerősök, és az is összeköti őket, hogy Soros több mint negyedmilliárd dolláros kölcsönt nyújtott Trump vejének, Jared Kushnernek, annak Cadre nevű ingatlanfejlesztő vállalkozásához. A magyar kormány tehát finoman szólva naiv volt, amikor azt hitte, hogy Trump elnökké választásával Orbán Viktor szabad kezet kap a Sorossal való leszámoláshoz.

A CEU továbbra sem nyilatkozik az ügyben. Megkeresésünkre mindössze annyit közöltek, bár nem vesznek részt a tárgyalásokon, úgy tudják, a megbeszélések konstruktív légkörben zajlanak. "Bízunk abban, hogy sikerül olyan megállapodásra jutni, amely biztosítja, hogy az egyetem Budapesten maradhasson, mely 26 éve a CEU otthona" - írták. 

Őcsényi falugyűlés - Orbán szerint semmi kivetnivaló nincs a történtekben

A miniszterelnök szerint semmi kivetnivaló nincs abban, hogy Őcsényben tiltakoznak a '"migráns" gyerekek táboroztatása ellen. 

A tallinni uniós csúcsra érkező Orbán Viktor magyar újságíróknak nyilatkozva arra kérdésre, hogy mit gondol arról, hogy Tolna megyei Őcsényben a helyiek tiltakoztak migráns gyermekek táboroztatása ellen, kijelentette: "semmi kivetnivalót" nem talált benne.  Nem akarnak az emberek migránsokat befogadni, "nem akarnak az országba és nem akarnak a falujukba". "Annyit hazudtak már nekik migránsügyben, hogy nem hiszik el, hogy csak gyerekek fognak jönni" - közölte.

("Annyit hazudtak már nekik migránsügyben" - tökéletesen egyet tudunk érteni a miniszterelnökkel. A szerk.)  

Balog miniszter az üldözött keresztények menedékévé tenné Magyarországot

Publikálás dátuma
2017.09.29. 13:32
AFP fotó
Magyarország az üldözött keresztények menedéke szeretne lenni - az MTI tudósítása szerint ezt jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Szent István-bazilikában, ahol azt a 72 közel-keleti keresztény fiatalt köszöntötte, aki a magyar állam ösztöndíjasaiként szeptemberben kezdte meg tanulmányaikat különböző magyar egyetemeken.

Balog Zoltán hangsúlyozta: az ösztöndíjasok olyan országokból érkeztek, ahol a kereszténység napi megélése hátrányok elszenvedésével és veszélyekkel jár. Megfogalmazása szerint amennyire csak lehet, fel akarjuk erősíteni a migránsok az üldözöttek hangját, és ismertté akarjuk tenni az őket érő atrocitásokat. Informálta hallgatóságát arról is: az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkárság tavalyi létrehozása óta a kormány hatmillió euróval támogatta a közel-keleti és afrikai keresztény közösségeket. 

Az ösztöndíjasok többsége Egyiptomból, Irakból, Szíriából, Libanonból és Nigériából érkezett.