2019-ig átalakul a hulladékgazdálkodási rendszer

A tervek szerint 2019-ig, mintegy 100 milliárd forint felhasználásával, egységes, európai színvonalú hulladékgazdálkodási rendszer jön létre Magyarországon - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Szabó Zsolt a City Hungary tanácsadó társaság által rendezett városfejlesztési tanácskozás alkalmából hangsúlyozta: a 2016-ban indult fejlesztés keretében 22 kiemelt hulladékgazdálkodást végző közszolgáltatót hoznak létre, ami biztosítja az egységes szakmai színvonalat. Ez a többi között azért is fontos, mert az Európai Unió 2020-ra a szelektíven gyűjtött hulladék 50 százalékos újrahasznosítását írja elő, ez az arány az azt követő években 65, majd 75 százalékra nő - tette hozzá a politikus.

Szerző

Ölhetnek a netről rendelt gyógyszerek

Publikálás dátuma
2017.09.27. 14:38
Illusztráció/AFP
Potencia-növelőket, ópiát tartalmú fájdalomcsillapítókat, epilepszia-elleni szereket, mentális betegségek megelőzésére használatos készítményeket is foglaltak le a hazai hatóságok a hamis termékek elleni nemzetközi akcióval szeptember elején. A legtöbb "mérget" az online áruházakban vásárolják a magyarok. A lakosság 4-6 százaléka rendelt már gyógyszert web-oldalról.

Sikerrel zárult a hamis gyógyszerek forgalmazása és az engedély nélküli internetes patikák felszámolása ellen indított eddigi legnagyobb nemzetközi razzia, a 2017. szeptember12 és19 között között lezajlott X. PANGEA akció. A mintegy 123 ország 200 hatóságának közreműködésével végrehajtott akció eredményeképpen 51 millió dollár (kb. 12,8 milliárd forint) értékű, összesen 25 millió hamis tablettát foglaltak le. 1058 esetben indult nyomozás, 3584 weboldalt, valamint 3000 online hirdetést töröltettek a hatóságok.

Magyarországon a hamis termékek felkutatására indított kampány koordinálását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) végezte. Az adóhivatali nyomozók a munkába bevonták a rendőrséget, valamint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI) is.

A legtöbb hamisított termékhez továbbra is az online felületeken, illetve postai csomagokkal jutnak hozzá a fogyasztók. Ezekkel a szerekkel az a legnagyobb probléma, hogy miután nem tudni: ki, hol, miből rakta össze, megbetegíthetnek, súlyos mellékhatásokat okozhatnak. Zacher Gábor toxikológus szerint: könnyen előfordulhat, hogy a haver ajánlotta szer segítségével szerzett nagyobb muszkli, minimális potenciát eredményez.

A tavalyi Pangea akcióban lefoglalt hamis termékek összértéke nem változott, ám a számuk megduplázódott, vagyis a fogyasztók olcsóbban juthatnak hozzá a hamis gyógyszerekhez – mondta el az akcióról szóló tájékoztatón Dr. Ilku Lívia, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője. Hozzátette: a lefoglalt gyógyszerek legnagyobb része fájdalomcsillapítókból, epilepszia-elleni szerekből, potencianövelő tablettákból állt, de nagy mennyiségben kerültek elő étrendkiegészítők is, 125 millió forint értékben  hamis fogászati készülék és tiltott sebészeti eszközöket is lefoglaltak.

Az egyhetes akció során 715 ezer olyan csomagot vizsgáltak át a hatóságok, amelyek illegálisan működő oldalakhoz kötődnek. Ezeknek csaknem a felét (470 ezer darabot) lefoglalták.

Az ORFK Bűnügyi főigazgatóságának kiemelt főreferense, Csákó Ibolya beszélt arról, hogy több megye rendőreinek összehangolt munkájával a rendőrség 170 fajta, összesen 30 ezer tabletta, és 54 millió forint lefoglalásával járult hozzá az akcióhoz. Előfordult, hogy mobilokat, illetve azok tartozékait forgalmazó üzletből kerültek elő hamis potencia-növelő szerek.

Az akció egy hete alatt az Országos Gyógyszerészeti és Élelemezés-egészségügyi Intézetbe (OGYÉI) több mint 200 minta és több tízezer gyógyszer érkezett. Pozsgay Csilla főigazgató elmondta: a hamis termékek bevizsgálásán túl, az intézet határozottan fellépett a hamis termékeket kínáló weblapok ellen, s ebben az Interpol is segítette a munkájukat. A gyógyszerhatóság weboldalán folyamatosan publikálja a hamis nem engedélyezett termékek listáját, és azokat a weboldalakat, amelyek letiltását már kezdeményezte.

Szerző

Simicska Lajos: a hatalom a nyílt, leplezetlen erőszak útjára lépett

Publikálás dátuma
2017.09.27. 14:14
Már 2016-ban sem bántak kesztyűs kézzel a Simicska-érdekeltségű plakátokkal - Népszava fotó
A vállakozó, üzletember, a 2014-es választásokig Orbán Viktor bizalmasa és barátja, majd a 2015 február 6-i emlékezetes "G-nap" után már ellensége, közleményt adott ki a plakátügy kapcsán.

A HírTv portálján megjelent szöveg: 

Mint ismeretes, a hatalom az érdekeivel ellentétes politikai vélemények közterületi megjelenésének megakadályozása végett, az elmúlt hónapokban – jogalkotásnak csúfolt folyamatban – egy abszurd szabályrendszert alkotott, amely meggyőződésem szerint súlyosan alkotmánysértő. Miután mindez kevésnek bizonyult, a tegnapi napon, mindezt félretolva, a hatalom a nyílt, leplezetlen erőszak útjára lépett.  ( lásd: A kormányhivatal leszedette a Jobbik plakátjait - a szerk.) A kialakult helyzetre figyelemmel, minden további anyagi és személyes kockázatvállalást, mind a magam, mind a társaságaim vezetői részéről lehetetlennek tartok. Ezért a mai napon a jelzett körülmények fennálltáig közterületi cégeim vezetőit arra kértem, hogy politikai és közéleti tárgyú hirdetés közzétételére vonatkozó megrendelést ne vegyenek fel, illetve ne teljesítsenek.

dr. Simicska Lajos
Budapest, 2017. szeptember 27.

Szerző