Előfizetés

Feltámadt a Francia Kommunista Párt

Várkonyi Tibor
Publikálás dátuma
2017.09.27. 07:36
Pierre Laurent, a PCF főtitkára a L'Humanité által szervezett ünnepségen Fotó: AFP/Michel Stoupak

Hosszú politikai szunnyadás után ismét fölbukkant a színen a francia baloldali mozgalom legendás csoportja, a kommunista párt. Lapja, a L’Humanité egyetlen pillanatra sem tűnt el, sőt, a közelmúltban kisebb szenzációt keltve közölte hasábjain a bejelentést: a kommunista párt visszatér.

A jelenlegi főtitkár, Pierre Laurent támadó hangvételű szónoklatában azt fejtette ki, hogy totális harcot hirdet a „semmirekellő, parazita, macronista köztársaság ellen, amely kilencvenkilenc százalékban herdálja el a monarchiák vagyonát”. „Elnök úr, ön félrevezeti a franciákat azzal a meséjével, hogy a korszerűséget képviseli. Forradalomról prédikál, holott restaurál” – hangzott Laurent dörgedelmes ítélete.

Az FKP – az Olasz Kommunista Párt mellett – Nyugat-Európa baloldali mozgalmának fontos tagja, egy jónevű és nagytekintélyű alakulat volt. Hajdani vezetői, Maurice Thorez, Jacques Duclos, Waldeck Rochet és társaik világpolitikai tényezők voltak, a szovjet sztálinizmus hívei, akik a liberális társadalom teljes felszámolására készültek.

A második világháborút követő Negyedik Köztársaságban ellenzéki potentátok voltak, és azok is maradtak jó ideig a De Gaulle tábornok létrehozta Ötödik Köztársaságban is. Amint az első nem gaulle-ista – de elvben nem is igazán szociáldemokrata Francois Mitterrand – került csaknem másfél évtizedre az Élysée-palotába, a legenda kezdett szertefoszlani. Fizikailag is kihalt a „Politbüro”, az új figurák halvány másai lettek az elődöknek, majd amidőn a Mitterrand-t követő Szocialista Párt a szürke Hollande-dal úgyszintén elhervadt, úgy tűnt, befellegezett a francia baloldalnak is. Az FKP tömegbefolyásának tekintélyes részét elveszítette, vagy félmillió tagja, „futottak még” mozgalommá silányodott, a színen megmaradt, de többnyire inkább jelképesen, a hiteles baloldali ellenzék igazi tekintélye nélkül.

Ebben a helyzetben kisebb meglepetést keltett, hogy az újjászületési bejelentés nemhogy nem sikkadt el, hanem ellenkezőleg: a sajtó egyik komoly visszhangot kiváltó slágertémája lett. A Le Figaro, a Le Monde és a rangos hetilapok mélyrehatóan elemezik a lehetséges következményeket, számolnak azzal, hogy egy ideig „téma marad”. A magát centristának valló Emmanuel Macron győzelme egy ideig azt a látszatot keltette, mintha a félévtizedes elnöki rezsim sok változatosságra nem teremtene alkalmat, de a friss fordulatok, mintha kissé módosítottak volna ezen az állapoton. Így feltételezhető, hogy Laurent pártfőtitkár ambiciózus közlése nem rögtönzés volt, hanem számbavette, hogy alkalmasint teremhet babér baloldali akciók számára is.

Nem túl biztatók a lehetőségei, a francia ellenzék állapota ugyanis nem sokkal ígéretesebb a magyarénál. Hasonlóképpen mozaikszerűen szétesett, egymással vetélkedő csoportok, a kiegyezési szándék csekély esélye nélkül. Öt esztendő kormányzati lehetőség nagy idő, tömérdek alkalmat adhat rögtönzött koalíciók szövetkezésére. Ha Macron hirtelen nagy bajban volna, kínálkozhatnának esélyek az átmeneti alkukra.

A francia baloldalon ugyanakkor hevesebbek az az indulatok, nagyobbak az ideológiai különbségek, és komolyabb megfontolások ütköznek egymással. A kommunista hagyomány számottevőbb, az Humanité által szervezett ünnepségen közzétett fotók azt tanúsították, hogy a szolidaritás tradíciói eléggé szilárdak maradtak, a jobboldalnak ezt nem sikerült szétdúlnia.

A sokféle csoportból összeállt konkurencia, a tömörülés, amelynek tagjai „engedetleneknek” nevezik magukat, ugyancsak nem hagyományok nélkül leltek egymásra, még ha történelmi gyökereik igencsak szerteágazók is. Trockisták, terroristák, néha anarchisták is, akik kevésbé fegyelmezettek, mint az úgynevezett marxizmus-leninizmusból sarjadt sztálinista kommunisták. Mi több, az úgynevezett „engedetlenek” élén olyan vezéregyéniség áll Jean-Luc Mélenchon személyében, aki sok harci próbát kiállt, és csapata sokszínűbb, mint a monolitikus kommunistáké. A Le Monde-ban a francia politikai paletta nagy ismerője, Gérard Courtois azt írta Mélenchonról, hogy ő a „hűség embere”, a forradalmi hagyományú párizsi Bastille térről mozgósítja sokszínű táborát, ahonnan az idei elnökválasztáson az „engedetlenek” zászlaja alól sikerült mozgósítania a szavazók közel húsz százalékát. Majdnem annyit, amennyivel a második fordulóban Macron kihívója lehetett volna. Courtois szerint ez az ízig-vérig profi politikus nem percember, hanem „ezermester gondolkodó”, aki, ha egyetértésre lépne az újjászületés előtt álló kommunista vezetőkkel, közösen megteremthetnék az új francia baloldal esélyeit.

A tét nem csekély tehát, mindössze élni kellene a kínálkozó alkalommal. Olyankor, amikor a francia szélsőjobboldal épp botladozik.

Macron bejelentette az EU reformjára vonatkozó terveit
A francia elnök kedd délután bejelentette az „57 miliárdos tervet", amelytől a párizsi vezetés azt várja, hogy felpörög, és modernebb lesz a francia gazdaság. E szerint az elkövetkező öt évben jelentő összegeket költenek majd egyebek között oktatásra, környezetvédelemre, de a digitális szektorban is jelentős befektetések várhatók.

Pirulagyártó bencések

Publikálás dátuma
2017.09.27. 07:17

A pannonhalmi szerzetesek szőlőnövény-kivonataiból állítanának elő étrend-kiegészítőket. A készítmények többféle betegség megelőzésére és kezelésére is hatásosak lehetnek.

Új típusú, gyógynövényeket és szőlőmagolajat egyaránt tartalmazó étrendkiegészítő termékcsaládot fejleszt ki a Pannonhalmi Főapátság levéltárában található receptek felhasználásával a Széchenyi egyetem mosonmagyaróvári kara, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet és a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. A termékcsaládot 856,5 millió forintból fejlesztenék ki, amelyhez 510 millió EU-s támogatást ítéltek meg. A projekt négy évig tart. Az új készítményektől azt remélik, hogy a szőlőmagolaj és a gyógynövények külön-külön többnyire ismert gyógyhatásai együttesen fokozott védelmet nyújtanak az agyi katasztrófák és az infarktus ellen, illetve bizonyos rákos megbetegedések, valamint a kiválasztási szervrendszerek kórjaival, s az allergiával szemben is védelmet nyújtanak.

Pottyondy Ákos, a pannonhalmi bencés gyógynövénykert vezetője – aki doktori értekezését a pannonhalmi világörökségi terület tájhasznosítási lehetőségeiről írta - szerint levéltárukban különböző olyan receptúrákra leltek, melyek szőlőmagolajat, s egyéb gyógynövénykivonatot tartalmaznak. Miután a szőlőmag iparszerű kinyerésének technológiával a középkorban nem rendelkeztek, a receptek későbbi korokból, az 1700-as és az 1800-as évekből származnak, mondta el a szakember. A receptek kiválasztásában,értelmezésében, értékelésében a biológus végzettségű apátsági perjel, Hortobágyi Cirill is közreműködik, akinek nagy szerepe volt a pannonhalmi teák, gyógylikőrök létrehozásában.

Pottyondy Ákostól megtudtuk, hogy az étrend-kiegészítő egyik alapanyaga az apátsági pincészet törkölyéből kinyert szőlőmag lesz. A borászatukban keletkező nagy mennyiségű törkölyt eddig leginkább virágföldek készítésére használták fel, a mostani projekt keretében viszont mindenekelőtt az új szer gyártásához alkalmazzák majd.

A kutatás-fejlesztési együttműködésre alakult konzorciumban a termék előállításának tudományos hátterét a győri Széchenyi István Egyetem Mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara adja. Hanczné Lakatos Erika docens, a kar általános dékánhelyettese, egyben az élelmiszertudományi tanszék vezetője érdeklődésünkre elmondta: azt vizsgálják, hogy a szőlőmagolajjal milyen reakcióba lépnek a gyógynövények, melyeket a kutató a konzorciumi szerződésre való hivatkozással nem nevezett meg. Az egyetem laborvizsgálatok alapján igazolja majd azt is, hogy a feltüntetett hatóanyagokat az előírt mennyiségben tartalmazzák-e a készítmények, s vizsgálják azok mikrobiológiai, kémiai-fizikai stabilitását A gyógynövényeket termelő cégnek pedig segítenek abban, mikor, milyen talajba ültessék a növényeket, s miképp takarítsák be a termést.

A felhasználásra szánt gyógynövények kisparcellás termesztéstechnológiai kísérleteit a konzorcium vezetője, a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt, végzi. Szajkó Lóránt vezérigazgató elmondta: a biozöldség-termesztésben szerzett tapasztalataikra alapozva vállalkoztak a termesztésre. Először azt tesztelik, hogy az adott földterületen hogyan teremnek meg a különböző gyógynövények. Az optimális feltételek kialakítása után állítják majd elő az új készítményekhez szükséges növényeket és megtanulják a hatóanyag kivonásának technológiáját.

A szőlőmagolaj
A jelentősebb hazai bortermelők által előállított szőlőmagolajat önmagában, gyógynövény-kivonatok nélkül jelenleg is használják előnyös élettani hatásaik miatt. Több szakcikk is foglalkozik a terméknek tulajdonított hatásokkal. Valamelyest gyengíti ezeknek a tanulmányoknak a hitelességét, hogy többnyire egy-egy borász kérésére, megrendelésére készültek, és az ő konkrét szőlőmagolajukból sajtolt olajra vonatkoznak.
Az egyetemi szakemberek által jegyzett tanulmányokban az szerepel, hogy a szőlőmag és szőlőhéj kivonat, antioxidáns tulajdonságai messze felülmúlják az E és C-vitamin ez irányú hatásait. Szívbarát és rákellenes hatásokat tulajdonítanak neki, s szerepet játszanak az agysejtek védelmében is.

Pirulagyártó bencések

Publikálás dátuma
2017.09.27. 07:17

A pannonhalmi szerzetesek szőlőnövény-kivonataiból állítanának elő étrend-kiegészítőket. A készítmények többféle betegség megelőzésére és kezelésére is hatásosak lehetnek.

Új típusú, gyógynövényeket és szőlőmagolajat egyaránt tartalmazó étrendkiegészítő termékcsaládot fejleszt ki a Pannonhalmi Főapátság levéltárában található receptek felhasználásával a Széchenyi egyetem mosonmagyaróvári kara, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet és a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. A termékcsaládot 856,5 millió forintból fejlesztenék ki, amelyhez 510 millió EU-s támogatást ítéltek meg. A projekt négy évig tart. Az új készítményektől azt remélik, hogy a szőlőmagolaj és a gyógynövények külön-külön többnyire ismert gyógyhatásai együttesen fokozott védelmet nyújtanak az agyi katasztrófák és az infarktus ellen, illetve bizonyos rákos megbetegedések, valamint a kiválasztási szervrendszerek kórjaival, s az allergiával szemben is védelmet nyújtanak.

Pottyondy Ákos, a pannonhalmi bencés gyógynövénykert vezetője – aki doktori értekezését a pannonhalmi világörökségi terület tájhasznosítási lehetőségeiről írta - szerint levéltárukban különböző olyan receptúrákra leltek, melyek szőlőmagolajat, s egyéb gyógynövénykivonatot tartalmaznak. Miután a szőlőmag iparszerű kinyerésének technológiával a középkorban nem rendelkeztek, a receptek későbbi korokból, az 1700-as és az 1800-as évekből származnak, mondta el a szakember. A receptek kiválasztásában,értelmezésében, értékelésében a biológus végzettségű apátsági perjel, Hortobágyi Cirill is közreműködik, akinek nagy szerepe volt a pannonhalmi teák, gyógylikőrök létrehozásában.

Pottyondy Ákostól megtudtuk, hogy az étrend-kiegészítő egyik alapanyaga az apátsági pincészet törkölyéből kinyert szőlőmag lesz. A borászatukban keletkező nagy mennyiségű törkölyt eddig leginkább virágföldek készítésére használták fel, a mostani projekt keretében viszont mindenekelőtt az új szer gyártásához alkalmazzák majd.

A kutatás-fejlesztési együttműködésre alakult konzorciumban a termék előállításának tudományos hátterét a győri Széchenyi István Egyetem Mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara adja. Hanczné Lakatos Erika docens, a kar általános dékánhelyettese, egyben az élelmiszertudományi tanszék vezetője érdeklődésünkre elmondta: azt vizsgálják, hogy a szőlőmagolajjal milyen reakcióba lépnek a gyógynövények, melyeket a kutató a konzorciumi szerződésre való hivatkozással nem nevezett meg. Az egyetem laborvizsgálatok alapján igazolja majd azt is, hogy a feltüntetett hatóanyagokat az előírt mennyiségben tartalmazzák-e a készítmények, s vizsgálják azok mikrobiológiai, kémiai-fizikai stabilitását A gyógynövényeket termelő cégnek pedig segítenek abban, mikor, milyen talajba ültessék a növényeket, s miképp takarítsák be a termést.

A felhasználásra szánt gyógynövények kisparcellás termesztéstechnológiai kísérleteit a konzorcium vezetője, a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt, végzi. Szajkó Lóránt vezérigazgató elmondta: a biozöldség-termesztésben szerzett tapasztalataikra alapozva vállalkoztak a termesztésre. Először azt tesztelik, hogy az adott földterületen hogyan teremnek meg a különböző gyógynövények. Az optimális feltételek kialakítása után állítják majd elő az új készítményekhez szükséges növényeket és megtanulják a hatóanyag kivonásának technológiáját.

A szőlőmagolaj
A jelentősebb hazai bortermelők által előállított szőlőmagolajat önmagában, gyógynövény-kivonatok nélkül jelenleg is használják előnyös élettani hatásaik miatt. Több szakcikk is foglalkozik a terméknek tulajdonított hatásokkal. Valamelyest gyengíti ezeknek a tanulmányoknak a hitelességét, hogy többnyire egy-egy borász kérésére, megrendelésére készültek, és az ő konkrét szőlőmagolajukból sajtolt olajra vonatkoznak.
Az egyetemi szakemberek által jegyzett tanulmányokban az szerepel, hogy a szőlőmag és szőlőhéj kivonat, antioxidáns tulajdonságai messze felülmúlják az E és C-vitamin ez irányú hatásait. Szívbarát és rákellenes hatásokat tulajdonítanak neki, s szerepet játszanak az agysejtek védelmében is.