Előfizetés

Perelik a kormányt Paks 2 miatt

H.M.
Publikálás dátuma
2017.09.27. 07:22
Fotó: Molnár Ádám

Nem tudja dokumentumokkal igazolni az Orbán-kabinet, hogy miért csak az orosz Roszatomra lehetett bízni (az évekig előkészített nemzetközi tender elhagyásával) a paksi bővítési beruházást – derült ki annak a pernek a tegnapi tárgyalásán, amelyet az Energiaklub indított a Miniszterelnökség ellen a szükséges papírok megismerhetősége érdekében. Mint a szervezet emlékeztet rá, az Európai Bizottság a korábbi kötelességszegési eljárásában – amely épp a tender elmaradása miatt indult - a magyar kormány arra hivatkozott, hogy csak és kizárólag a Roszatom alkalmas Paks 2 megépítésére, vagyis olyan technológiai kizárólagosság állt fönn, amely indokolttá tette a potenciális pályázók megversenyeztetésének kikerülését. Az indokokat az Energiaklub korábban háromszor is próbálkozott megtudni közérdekű adatigénylés keretében. Mindháromszor sikertelenül, a Miniszterelnökség ugyanis cinikusan kikerülte a tényleges válaszadást.

A per első tárgyalása a Fővárosi Törvényszék előtt a döntés elhalasztásával zárult. Az Energiaklub azzal érvelt, hogy a kormányzat az atomerőmű-beruházás előkészítése során rendre úgy nyilatkozott: a legjobb ajánlatot fogják kiválasztani az új paksi blokkok megépítésére egy nemzetközi tender alapján. Egészen 2014. januárjáig ez volt a hivatalos álláspont, amikor Moszkvában Orbán Viktor hirtelen paktumot kötött Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Paks 2 megépítésére. Vagyis a látszat szerint az ország legnagyobb beruházási projektjét az alternatívák felmérése nélkül kapta meg a Roszatom.

A Miniszterelnökség a tárgyalás előtt egy órával ellenkérelmet nyújtott be, amelyben ismertetik az Aszódi Attila paksi bővítésért felelős államtitkár blogjára felkerült indoklást - ez lenne az állítólagos megalapozása a bő három évvel ezelőtti paksi paktumnak. Aszódi az írásban azt fejtegeti, hogy az előzetesen felállított műszaki feltételeknek csak az orosz VVER 1200-as reaktor felelt meg. Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője ugyanakkor lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a kormány még a saját maga által – a Roszatom kedvezményezése érdekében – felállított kritériumokat is megszegte, hiszen működő referenciával rendelkező reaktorok közül kívánt választani, ennek alapján pedig az oroszokat ki kellett volna zárni, mivel a döntés idején a VVER 1200-as típusból még egyetlen egység sem működött.

Pirulagyártó bencések

Publikálás dátuma
2017.09.27. 07:17

A pannonhalmi szerzetesek szőlőnövény-kivonataiból állítanának elő étrend-kiegészítőket. A készítmények többféle betegség megelőzésére és kezelésére is hatásosak lehetnek.

Új típusú, gyógynövényeket és szőlőmagolajat egyaránt tartalmazó étrendkiegészítő termékcsaládot fejleszt ki a Pannonhalmi Főapátság levéltárában található receptek felhasználásával a Széchenyi egyetem mosonmagyaróvári kara, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet és a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. A termékcsaládot 856,5 millió forintból fejlesztenék ki, amelyhez 510 millió EU-s támogatást ítéltek meg. A projekt négy évig tart. Az új készítményektől azt remélik, hogy a szőlőmagolaj és a gyógynövények külön-külön többnyire ismert gyógyhatásai együttesen fokozott védelmet nyújtanak az agyi katasztrófák és az infarktus ellen, illetve bizonyos rákos megbetegedések, valamint a kiválasztási szervrendszerek kórjaival, s az allergiával szemben is védelmet nyújtanak.

Pottyondy Ákos, a pannonhalmi bencés gyógynövénykert vezetője – aki doktori értekezését a pannonhalmi világörökségi terület tájhasznosítási lehetőségeiről írta - szerint levéltárukban különböző olyan receptúrákra leltek, melyek szőlőmagolajat, s egyéb gyógynövénykivonatot tartalmaznak. Miután a szőlőmag iparszerű kinyerésének technológiával a középkorban nem rendelkeztek, a receptek későbbi korokból, az 1700-as és az 1800-as évekből származnak, mondta el a szakember. A receptek kiválasztásában,értelmezésében, értékelésében a biológus végzettségű apátsági perjel, Hortobágyi Cirill is közreműködik, akinek nagy szerepe volt a pannonhalmi teák, gyógylikőrök létrehozásában.

Pottyondy Ákostól megtudtuk, hogy az étrend-kiegészítő egyik alapanyaga az apátsági pincészet törkölyéből kinyert szőlőmag lesz. A borászatukban keletkező nagy mennyiségű törkölyt eddig leginkább virágföldek készítésére használták fel, a mostani projekt keretében viszont mindenekelőtt az új szer gyártásához alkalmazzák majd.

A kutatás-fejlesztési együttműködésre alakult konzorciumban a termék előállításának tudományos hátterét a győri Széchenyi István Egyetem Mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara adja. Hanczné Lakatos Erika docens, a kar általános dékánhelyettese, egyben az élelmiszertudományi tanszék vezetője érdeklődésünkre elmondta: azt vizsgálják, hogy a szőlőmagolajjal milyen reakcióba lépnek a gyógynövények, melyeket a kutató a konzorciumi szerződésre való hivatkozással nem nevezett meg. Az egyetem laborvizsgálatok alapján igazolja majd azt is, hogy a feltüntetett hatóanyagokat az előírt mennyiségben tartalmazzák-e a készítmények, s vizsgálják azok mikrobiológiai, kémiai-fizikai stabilitását A gyógynövényeket termelő cégnek pedig segítenek abban, mikor, milyen talajba ültessék a növényeket, s miképp takarítsák be a termést.

A felhasználásra szánt gyógynövények kisparcellás termesztéstechnológiai kísérleteit a konzorcium vezetője, a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt, végzi. Szajkó Lóránt vezérigazgató elmondta: a biozöldség-termesztésben szerzett tapasztalataikra alapozva vállalkoztak a termesztésre. Először azt tesztelik, hogy az adott földterületen hogyan teremnek meg a különböző gyógynövények. Az optimális feltételek kialakítása után állítják majd elő az új készítményekhez szükséges növényeket és megtanulják a hatóanyag kivonásának technológiáját.

A szőlőmagolaj
A jelentősebb hazai bortermelők által előállított szőlőmagolajat önmagában, gyógynövény-kivonatok nélkül jelenleg is használják előnyös élettani hatásaik miatt. Több szakcikk is foglalkozik a terméknek tulajdonított hatásokkal. Valamelyest gyengíti ezeknek a tanulmányoknak a hitelességét, hogy többnyire egy-egy borász kérésére, megrendelésére készültek, és az ő konkrét szőlőmagolajukból sajtolt olajra vonatkoznak.
Az egyetemi szakemberek által jegyzett tanulmányokban az szerepel, hogy a szőlőmag és szőlőhéj kivonat, antioxidáns tulajdonságai messze felülmúlják az E és C-vitamin ez irányú hatásait. Szívbarát és rákellenes hatásokat tulajdonítanak neki, s szerepet játszanak az agysejtek védelmében is.

Alapítványi díjak az 1945-nek

A fennállásának 15. évfordulóját ünneplő Mensch Nemzetközi Alapítvány díjátadással és beszélgetéssel egybekötött adománygyűjtő vetítést szervez ma este 6 órakor az Uránia dísztermében. Török Ferenc 1945 című díjnyertes alkotását láthatja a közönség. A vetítés előtt Mensch-díjjal tüntetik ki a rendezőt, Szántó T. Gábort, a film alapjául szolgáló elbeszélés szerzőjét, és Rudolf Pétert, a főszereplőt.

Az alapítvány a jótékony célú esemény bevételét (a jegyek 2000 forintba kerülnek) nehéz körülmények között élő magyar holokauszttúlélők helyzetének javítására fordítja.

A szervezet olyan toleráns társadalmi értékrend kialakításához szeretne hozzájárulni, amely értékeli, tiszteletben tartja a kisebbségek és felekezetek jogait, elítéli a sovinizmus, a rasszizmus és a gyűlöletkeltés valamennyi megnyilvánulását. A Tolna megyei Bonyhádon, az 1794-ben épült régi zsinagógában az alapítvány Tolerancia-központot nyitott, egyebek mellett multikulturális gyerektáborokat, koncerteket, kiállításokat szervezett.