Előfizetés

Hadiipari együttműködéséről egyeztettek Budapesten

Publikálás dátuma
2017.09.26. 15:23
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Magyarország és Svédország hadiipari együttműködésének erősítéséről egyeztettek kedden Budapesten.

Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter és Simicskó István honvédelmi miniszter kedden folytatott megbeszélést a Honvédelmi Minisztériumban. Közös sajtótájékoztatójukon Simicskó István kiemelte: svéd kollégáját tájékoztatta, hogy milyen elemekből áll a Zrínyi 2026 elnevezésű honvédelmi és hadiipari fejlesztési program, s megvitatták, hogy a Magyar Honvédség modernizációjában milyen módon vehetne részt a magyar mellett a svéd hadiipar is. Emellett a Gripen-flotta helyzetéről és jövőjéről is tárgyaltak.

A svéd miniszter büszkeségét fejezte ki, hogy Magyarország volt az első olyan ország amellyel a Gripen-vadászgépek beszerzését illetően megállapodást kötöttek. Hozzátette: most is megállapodtak abban, hogy a Gripen-fegyverrendszerek tekintetében is elmélyítsék a két ország közötti együttműködést.

Zuglói rendőrök mentették meg Pumuklit - Videó

Publikálás dátuma
2017.09.26. 14:50
Forrás: police.hu
A járőrök szeptember 25-én a reggeli órákban a zuglói önkormányzat munkatársaival közösen jelentek meg egy Budapest XIV., Fogarasi úti társasház lakásánál - informál a történtekről honlapján a rendőrség. 

Korábban ugyanis bejelentés érkezett, hogy egy keverék kiskutyát a gazdái rossz körülmények között tartanak, étel és ital nélkül napokig magára hagyják.  A rendőrök megállapították, hogy az ingatlan tulajdonosa az intézkedés előtt elszállította a kiskutyát, akit azonban az adatgyűjtés eredményeként sikerült egy másik címen felkutatni, majd az állatorvossal és az önkormányzat kollégáival biztonságos helyre szállítani.

"Orbán menekül a nyugdíjasok kérdései elől"

Publikálás dátuma
2017.09.26. 14:39
Illusztráció/AFP fotó
Orbán Viktor a mai napig nem válaszolt öt nyugdíjas szervezet több mint fél éve írt levelére, amelyben az időskori nyomorban élők megsegítését, a nyugdíjminimum emelését kérték. Mivel Orbán Viktor a kampányszerű osztogatáson és manipulatív telefonos kampányokon túl nem tud felmutatni érdemi kormányzati lépéseket, inkább gyáván hallgat. Az LMP nyugdíjas minimumprogramot terjeszt az Országgyűlés elé - írja közleményében Schmuck Erzsébet, a párt frakcióvezető-helyettese.

Az öt nyugdíjas szervezet több mint fél éve írt levelet a miniszterelnöknek, jelezve, hogy kritikus az idősek helyzete, sokan nyomorognak, ezért sürgős változtatásokra van szükség, és drasztikusan meg kell emelni a nyugdíjminimumot. Most újabb levelet írtak, de hiába. Érthető, hogy Orbán Viktor menekül a kínos kérdések elől, hisz az elmúlt években nem volt érdemi kormányzás ezen a téren sem. A kormány kilencedik éve tartja befagyasztva a nyugdíjminimumot, több százezer embert fosztott meg nyugdíjuktól, elvette a közszférában dolgozó nyugdíjasok nyugdíját, idén pedig még a nyugdíjemelést is visszatartja politikai számításból.

Az LMP az időskori nyomor felszámolására nyugdíjas minimumprogramot terjeszt az Országgyűlés elé, ami tartalmazza az ellátáshoz való jog alkotmányos garanciáját, a nyugdíjminimum 50 ezer forintra emelését, az igazságos nyugdíjemelést és a munkát korlátozó szabályok eltörlését.