Előfizetés

Angela Merkel megváltoztatta profilképét

Publikálás dátuma
2017.09.26. 15:01
Ez a fotó az "újraélesztés" héten készült a kancellárról - Forrás: Angela Merkel/ Facebook
Angela Merkel, aki az Euronews tudósítása szerint társakat keres negyedik kormányzati ciklusához, megváltoztatta a profilképét a Facebook közösségi portálon: mosolygósra, és bizalmat, optimizmust sugárzóra. 

Ami pedig a "társkeresést illeti",  a kancellár nem zárja ki a koalíciót a Szociáldemokrata Párttal (SPD) sem, jóllehet eddigi partnere rossz szereplése után nem akarja folytatni a közös kormányzást. Természetesen tárgyalásokat kezdeményezünk az FDP-vel és a Zöldekkel is, de az SPD-t sem zárjuk ki, mivel fontosnak tartom, hogy Németországnak stabil és jó kormánya legyen. Hallottam az SPD véleményét, ennek ellenére kapcsolatban kell maradnunk – magyarázta Angela Merkel.

- A következő kormány iránytűjének Európa felé kell mutatnia, nem pedig a populizmus felé. Nagyon világosak vagyunk ebben. Ez a feladatunk a választás után – mondta a Zöldek társ-listavezetője, Cem Özdemir.

A németek többsége jónak tartaná az úgynevezett Jamaica-koalíciót
Ez azt jelentené, hogy az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség, a liberális FDP és a Zöldek közös kormánya vezetné az országot. A DeutschlandTrend nevű kutatássorozatnak a vasárnapi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után egy nappal felvett adatai alapján a németek 59 százaléka támogatja, hogy az SPD a nagykoalíció folytatása helyett ellenzékbe vonul, míg 33 százalék nem tartja helyesnek a szociáldemokraták döntését. A többség - 59 százalék - arra számít, hogy az SPD kitart az elhatározása mellett, és a németek alig egyharmada, 30 százaléka számít arra, hogy a párt végül mégis ismét koalícióra lép a CDU/CSU-val. Angela Merkel támogatottsága továbbra is magas, 58 százalék üdvözli, hogy a következő ciklusban is ő lesz a kancellár. (MTI)

Megdöbbentek az európai jelentéstevők a menekültek helyzetén

Az Európa Tanács kínzásellenes bizottsága (CPT) kedden közzétett jelentésében aggodalmát fejezte ki az égei-tengeri görög szigeteken menedékkérők számára létesített regisztrációs pontokon (hot spotok) elhelyezettek helyzete miatt. Kiemelték, hogy különösen aggályos a felnőtt kísérő nélkül érkezett gyermekek ellátása.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) szakértői csoportja a jelentésben bírálta a bevándorlók elhelyezésének elégtelenségét Athénban és Szalonikiben is, továbbá intézkedéseket sürgetett a rendőrök rossz bánásmódja ellen, amelyet gyakran jelentkező problémaként említett. A jelentés kiemelte a túlzsúfoltságot, az elégtelen egészségügyi alapellátást, a kiszolgáltatott csoportoknak nyújtott nem megfelelő segítségnyújtást és a jogi tanácsadás hiányosságait; mindez véleményük szerint rendkívül feszült helyzetet teremtett.

A jelentéstevők "megdöbbenésüket" fejezték ki a bevándorlók elhelyezéséért felelős rendőrségi központok "többségében tapasztalt", nem megfelelő lakhatósági és elhelyezési feltételek miatt.  Kiemelték az athén-pireuszi agglomerációhoz tartozó Drapetszonát, amelynek rendőrkapitányságán szerintük embertelen és megalázó körülmények uralkodnak, amelyek közegészségügyi kockázatot is jelentenek. A bizottság határozott fellépésre szólította fel a görög hatóságokat a rendőri bántalmazás problémájának kezelésére. Véleményük szerint az eddigi intézkedések hatástalanok a gyakorlatban.

Az Európa Tanács kínzásellenes bizottsága elismerte ugyan a görög hatóságok azon törekvéseit, hogy további szálláshelyeket biztosítsanak a rászorulóknak, de rendkívül aggályosnak nevezték a gyermekek fogva tartását hosszú ideig, rossz életkörülmények között. Véleményük szerint mihamarabb felül kell vizsgálni a felnőtt kísérő nélkül érkezett kiskorúak "oltalmazó őrizetét" érintő intézkedéseket.

Itt a jövő? - Helikopter-forma dróntaxit teszteltek

Publikálás dátuma
2017.09.26. 13:42
Fotó: Handout / WAM / AFP
Először teszteltek önvezető légitaxit Dubajban, egyelőre utasokat nem szállított - informál az MTI. A kétüléses, helikopterre hasonlító drón biztonsági berendezéseihez ejtőernyők és kilenc, egymástól független akkumulátor-rendszer is tartozik - idézte a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál a dubaji út- és közlekedésügyi hivatalt (RTA).

A német központú Volocopter gyártásában készült prototípus 30 percig képes repülni, maximális sebessége óránként 100 kilométer. Az RTA tervei szerint a légitaxi a város metrót, villamost és buszt magában foglaló tömegközlekedési hálózatának lesz a része. Az utasok telefonos alkalmazással foglalhatnak maguknak dróntaxit, érkezését, helyét és útvonalát is ezen követhetik majd nyomon. A hivatal becslései szerint a tesztek még öt évet vesznek igénybe, míg az úttörő közlekedési eszköz biztonsági berendezéseivel és törvényi szabályozásával elkészülnek.