Előfizetés

Pénzt tesz a CEU-ba Soros

A hollandiai bejegyzésű Stichting CEU Fundation Holland 1,2 milliárd forintra emelte a CEU Oktatási-Szolgáltató Nonprofit Kft. törzstőkéjét. A feltőkésített magyar kft 97,6 százalékban a rotterdami alapítvány tulajdona, az amerikai The Central European University 2,4 százalékot birtokol – írta a hvg.hu. Nemcsak az 1,1 milliárdos törzstőke-emelés gazdagította a Soros György egyeteméhez kapcsolódó kft-t, hanem további 3,8 milliárd forint is, ami a tőketartalékba került.  

Azeri-pénzek - Az Europolhoz fordul Molnár Zsolt

Publikálás dátuma
2017.09.25. 19:12
Fotó: Molnár Ádám

„Forró krumpliként dobálják a botrányos ügyet, aminek sem az európai, sem a magyarországi szála nem maradhat felderíthetetlenül” - fogalmazott Molnár Zsolt, amikor bejelentette: mivel elég vontatottan halad Magyarországon a botrányos azeri-ügy kivizsgálása, az Europoltól, vagyis az Európai Rendőrségi Hivataltól kér segítséget a tisztánlátás érdekében.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke felidézte: az egy örmény katonát álmában megölő azeri baltás gyilkost 2012-ben adta ki a magyar kormány hazájának, ahol lényegében nemzeti hősként ünnepelték. A sajtóhírek szerint pedig ebben az időszakban Azerbajdzsánból 7 millió dollár érkezett – több más ország mellett – egy magyar offshore számlára is. 

Molnár arra kíváncsi, van-e a kettő között összefüggés, ennek érdekében már több illetékeshez is fordult, megkérdezte a szakhatóságokat is, érdemi válaszokat azonban nem kapott. A szocialista politikus emellett az Európai Bankhatóságot is megkereste, hiszen nekik is van lehetőségük arra, hogy vizsgálódjanak, javaslatokat tegyenek. Molnár szerint látható, hogy a hazai hatóságok szabotálják az ügy felderítését, példaként Szoboszlai-Nagy Richárdot, a legfőbb ügyészség főosztályvezetőjét említette, aki azért nem foglalkozik az azeri pénzekkel, mert nem olvas újságot. Pedig - tette egyértelművé Molnár - a magyar hatóságoknak és különböző szerveknek igenis lenne lehetősége vizsgálódni.

Az ellenzéki politikus arról is beszélt, hogy figyelemmel a magyar közélet tájékoztatásának ellentmondásaira nyilvános vitára hívja a belügyminisztert, a tájékoztatásért felelős minisztert, a legfőbb ügyészség képviselőjét, a Magyar Nemzeti Bank elnökét és a NAV-ot felügyelő nemzetgazdasági minisztert, Varga Mihályt is.

Barátok közt - Áder kinevezte Kósát (fotó)

Publikálás dátuma
2017.09.25. 16:00
MTI Fotó: Bruzák Noémi
 

MTI: Áder János köztársasági elnök október 2-i hatállyal a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszterré nevezi ki Kósa Lajos fideszes politikust a Sándor-palotában 2017. szeptember 25-én. Háttérben Haszonicsné Ádám Mária, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) főigazgatója.