Előfizetés

Paks 2 - Felelőtlenül olcsó kiberbiztonság

H.M.
Publikálás dátuma
2017.09.25. 20:18
Paks - blokkvezénylő Fotó: Molnár Ádám
Miért egy olyan cégre bízta a Paks II. projekttársaság a tervezett új atomerőművi blokkok informatikai védelmét, amely egy ennél lényegesen egyszerűbb feladattal, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) e-jegy-rendszerének megalkotásával sem tudott megbirkózni - tette fel a kellemetlen kérdést Süli János paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszternek hétfőn a parlamentben Demeter Márta LMP-s politikus.

Ahogyan az a Közérdekvédelmi Központ adatigénylése nyomán kiderült, a T-Systems nevű céget azzal bízta meg az MVM Paks II. Zrt., hogy nyolcmillió forintért készítsen tanulmányt a paksi erőmű kiberbiztonsági követelményeiről. A megbízást elnyerő cég korábban azzal került be a hírekbe, hogy a BKK számára fejlesztett e-jegy-rendszerét egy 18 éves diák feltörte – 50 forintért sikerült bérletet vennie -, és háromezer felhasználó adatai is kiszivárogtak (az utóbbi melléfogás egy másik T-Systems-projektben, a Mol-Bubi közbringarendszernél is megtörtént, mindkét esetet vizsgálja az adatvédelmi hatóság).

Demeter Márta ugyanakkor nem csak arra kérdezett rá, hogy az említett fiaskók ellenére hogy lehetett az ország legnagyobb biztonsági kockázatú beruházásánál helyzetbe hozni a nem teljesen makulátlan referenciájú céget. A képviselő a kérdésében arra is célzott, hogy mióta a T-Systems anyavállalata, a Magyar Telekom jó szolgálatot tett a kormánynak – vagyis közreműködött abban, hogy az ország második legnagyobb hírportálja, a Lázár János hotelbotrányát feltáró Origo előbb megváljon a szerkesztőség kulcsembereitől, majd új, kormányközeli kézbe kerülhessen – a T-csoport cégei látványosan sikeressé váltak különféle állami tendereken.

A kérdésre – az éles helyzetektől egyelőre óvott Süli helyett - Aszódi Attila, a „Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár” válaszolt. Aszódi szerint a T-Systems 2016-ban 73 milliárdos árbevételt realizált – ezzel az államtitkár voltaképpen megerősítette a Demeter kérdésében foglalt állítást, hogy a cégnél a kormányzati megrendeléseknek is köszönhetően fut a szekér. (Épp a napokban nyertek el egy újabb, 3 milliárd forintos megbízást a kormányzati szervek országos videokonferencia-rendszerének programozására.) Az államtitkár kifejtette, hogy az atomerőművek fizikai védelmi tervének része az informatikai védelem, amelynek tenderére 5 pályázót hívtak meg, ezek közül 2 adott be ajánlatot, és ők az olcsóbbat választották. A pályázatokat a Paks II Zrt. szakmai zsűrije bírálta el – hogy milyen referenciák alapján, illetve hogy szerepet játszottak-e a döntésben a közelmúlt rosszul sikerült projektjei, arról Aszódi nem ejtett szót.

Engedélyezték Vajna terjeszkedését

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tudomásul vette az AValue Befektetési Kft. Lapcom Kiadó Zrt. feletti irányításszerzését, amelynek keretében az AValue a Lapcom részvényeinek 100 százalékát szerzi meg - közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Ezzel hivatalosan is Andy Vajnáé lett a Bors, a Kisalföld és a Délmagyarország is. A vásárláshoz a Médiatanács már július 25-én hozzájárult.

A GVH közölte: az AValue Befektetési Kft. a Vajna-csoport tagja, amely a televíziós és a rádiós médiaszolgáltatási és hirdetési piacokon, míg a Lapcom-csoport a nyomtatott sajtó piacán van jelen. A tranzakcióban részes felek piaci tevékenységei között érdemi horizontális átfedést, vagy versenyprobléma lehetőségét felvető kapcsolódást nem azonosított a versenyhatóság sem az országos, sem a regionális hirdetési piacokon.

A felek által benyújtott űrlap megfelelt a törvényi követelményeknek, a káros versenyhatások lehetősége is elvethető volt, így versenyfelügyeleti eljárás indítására okot adó körülmény nem vetődött fel - áll a versenyhatóság közleményében. A GVH felidézte azt is, hogy a bejelentő AValue Befektetési Kft. előzetes szakhatósági hozzájárulást kért - a médiatörvény rendelkezései szerint - a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól (NMHH), az NMHH Médiatanácsa 2017. július 25-én adta meg hozzájárulását a tranzakcióhoz.

Az Avalue Befektetési Kft., amely az AV Investments leányvállalata, a Radio Bridge Media Holdings Ltd.-től vásárolta meg a Lapcom Zrt. részvényeit. A kiadó termékei közé tartozik egyebek mellett a Bors című országos napilap, a Délmagyarország című Csongrád megyei és a Kisalföld című Győr-Moson-Sopron megyei napilapok.Eljárás indult a Balatontouristot megszerző céggel szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a Balatontouristot megszerző BLT Group Zrt.-vel szemben az összefonódás idő előtti végrehajtásának gyanúja miatt - közölte a GVH.

A közlemény szerint a BLT Group Zrt. irányítást szerzett a Balatontourist-csoportba tartozó több vállalkozás felett, az így létrejött összefonódás vizsgálatára a GVH versenyfelügyeleti eljárást indított. 

Az eljárásban felmerült információk alapján feltételezhető, hogy a BLT Group Zrt. már a GVH összefonódással kapcsolatos döntése előtt megszerezte az irányítási jogokat, így megsértette a versenytörvényben szabályozott, a bejelentés-köteles összefonódásokra vonatkozó végrehajtási tilalmat.


A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint az eljárás lefolytatására biztosított időtartam hat hónap, amely egy alkalommal két hónappal hosszabbítható meg - tájékoztatott a GVH.

A Konzum Nyrt. résztulajdonában álló BLT Group Zrt. április közepén jelentette be, hogy felvásárolta a legnagyobb balatoni turisztikai vállalatot. A Balatontourist saját üzemeltetésben, illetve franchise rendszerben 106 hektáron 12 tóparti kempinget működtet a Balaton körül. A társaság saját tevékenységéből származó árbevétele 2016-ban meghaladta az 1,7 milliárd forintot.