Gyönyörű - Hamarosan kész a Sugovica partján álló bajai hajómalom (fotó)

Publikálás dátuma
2017.09.22. 17:37

 A képen a rövidesen elkészülő bajai hajómalom látható a Sugovicán Bajánál 2017. szeptember 22-én. A hajómalom faborításához a bajai erdőgazdaságból kapott vörös fűzfát használták fel. A felépítmény fenyőből készült, míg az alsó részek borításához a zalai dombokról származó, magas gyantatartalmú, víztaszító vörös fenyőt használtak. A fotókat Sóki Tamás (MTI) készítette.

Szerző

Sztárparádéval indít a 65. San Sebastián-i Filmfesztivál - Fotók

Publikálás dátuma
2017.09.22. 16:46
JAVIER BARDEM
Rendkívüli sztárparádé várható a vörös szőnyegen a 65. San Sebastián-i Filmfesztivál péntek esti nyitógáláján - informál az MTI. Az észak-spanyolországi tengerparti városban olyan hírességek megjelenésére számíthat a nagyközönség, mint például Arnold Schwarzenegger, Glenn Close, Penélope Cruz, Javier Bardem, James Franco és Alicia Vikander.
PÉNELOPÉ CRUZ

PÉNELOPÉ CRUZ

Az ünnepélyes megnyitó keretében adják át az első elismerést: Aki Kaurismäki finn rendező A remény másik oldala című filmjéért veheti át a Fipresci-díjat, amelyet a filmkritikusok nemzetközi szövetsége ítél oda mindig az év legjobbnak tartott filmjének.

JAMES FRANCO

JAMES FRANCO

A szeptember 30-ig tartó fesztivál nyitófilmje péntek este Wim Wenders Submergence című alkotása lesz. A romantikus dráma 17 másik filmmel együtt van versenyben a legjobb alkotásnak járó Arany Kagyló-díjért.

JAVIER BARDEM

JAVIER BARDEM

Ebben az évben Magyarország is érdekelt a fesztiválon: Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas Testről és lélekről című drámája a közönségdíjért versenyez. A filmes seregszemle hivatalos versenyprogramjának zsűrijét John Malkovich amerikai színész vezeti. 

JOHN MALKOVICH

JOHN MALKOVICH

A díjeső egész héten folytatódik: a fesztivál életműdíjának számító Donostia-díjat idén Monica Bellucci olasz színésznő, Agnes Varda belga filmrendező és Ricardo Darín argentin színész veheti át művészeti pályafutása elismeréseként.

MONICA BELUCCI

MONICA BELUCCI

A fesztivál keretében rendezett külön ünnepségen tüntetik ki Antonio Banderas világhírű spanyol filmsztárt a Spanyol Nemzeti Filmdíjjal.

ANTONIO BANDERAS

ANTONIO BANDERAS

A San Sebastián-i filmfesztivál a cannes-i, a velencei és a berlini szemlével együtt Európa négy legjelentősebb nemzetközi filmfesztiválja közé tartozik.

ALICIA VIKANDER

ALICIA VIKANDER

Szerző

Elhunyt az amerikai színész, futballsztár

Publikálás dátuma
2017.09.22. 15:25
Bernie Casey a Black Gunn című filmben 1972-ben FOTÓ: Archives du 7eme Art / Photo12
Elhunyt 78 évesen Los Angelesben Bernie Casey egykori amerikaifutball-sztár, aki első fekete színészként alakította James Bond CIA-s kollégáját, Felix Leitert - írta pénteken a BBC News.

A színész a Soha ne mondd, hogy soha című James Bond-epizódban játszotta Leitert Sean Connery oldalán. Állítólag maga a Bondot alakító Connery ajánlotta, mert úgy vélte, egy fekete színész miatt a közönségben jobban megmarad Leiter alakja. Két évtizeddel később, a Casino Royalban és a Quantum csendjében is fekete színész, Jeffrey Wright kapta a CIA-ügynök szerepét.

Casey pályafutása alatt játszott a Marsbéli krónikák, a Kémek, mint mi, az Aranyláncok, a Puszta kézzel és a Vadkanok című filmben is. 1939-ben született Nyugat-Virginiában. 1961 és 1966 között hat szezonon keresztül volt a San Francisco 49ers amerikaifutball-csapat játékosa. Harmincévesen azonban felhagyott a sporttal a színészet kedvéért, és 1969-ben A hét mesterlövész telibe talál című vígjátékban debütált a filmvásznon.

A futballistából lett filmszínész költőként és festőművészként is nevet szerzett magának. Casey kedden egy Los Angeles-i kórházban hunyt el rövid betegség után. Jeffrey Wright a Twitteren "régi vágású, igazi reneszánsz emberként" emlékezett Bernie Casey-re.

Szerző