Előfizetés

DK: „máris tömik a fideszesek a zsebüket”

A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólítja fel a kormányt és az Országgyűlés tagjait, nyilatkozzanak arról, hogy nekik vagy családtagjainak van-e érdekeltségük a paksi erőmű bővítésében.

Varju László, a DK alelnöke csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: még el sem kezdődött az építkezés, de "a hírek szerint máris tömik a fideszesek a zsebüket". A független képviselő példaként azt említette, hogy Trócsányi László igazságügyi miniszter ügyvédi irodája óránként 140 ezer forintos jövedelemhez juthat a beruházáson keresztül. Azt követelte, hogy az ügyvédi iroda, valamint a Századvég hozza nyilvánosságra a paksi bővítéshez kapcsolódó elszámolásait és teljesítési igazolásait.

Amíg pedig a fideszesek "zsebre teszik a luxusfizetéseiket, hagyják, hogy az oroszok egyéb területeken  garázdálkodjanak", a Magyar Nemzet ugyanis azt írta, hogy a Roszatomnak adhatják bérbe a pécs-pogányi repteret - hívta fel a figyelmet Varju László.

Távozik az Origo tartalomigazgatója

Csütörtökön közös megegyezéssel megszűnt György Bence tartalomigazgatói megbízatása a New Wave Media Group Zrt.-nél - tájékoztatott a társaság.

A távozó vezető tartalmi munkáját az eddigi hírfőszerkesztő, Gábor László mint a médiacsoporthoz tartozó Origo portál főszerkesztője veszi át - írták. 

Emlékeztettek: György Bence másfél éven át vezette a tartalmi részleget, és "Magyarország egyik legsikeresebb online médiahálózatává tette a cégcsoportot".

Lapunk júniusban számolt be arról, hogy a Matolcsy Ádám vezette Magyar Stratégiai Zrt. vette meg a New Wave Media Group Zrt.-t. Lásd még: Matolcsy fia vette meg az Origót

Hadházy: uzsorakamattal ad hitelt a Garancsi-féle lízingcég

Publikálás dátuma
2017.09.21. 16:00
FOTÓ: Vajda József/Népszava
Az LMP szerint a mozgáskorlátozottak autóvásárlásához adott állami támogatás jelentős része egy Garancsi István érdekeltségébe tartozó lízingcéghez folyhat át, amely "uzsorakamattal" ad hitelt - mondta Hadházy Ákos, az LMP társelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus szerint az állam "elméletileg" támogatja a mozgáskorlátozottak gépkocsivásárlását, új autó esetén 1 millió, használt esetén 600 ezer forinttal, azonban az erről szóló kormányrendelet, az interneten fellelhető adatok és mozgáskorlátozottak beszámolói alapján ezt a támogatást csak akkor kaphatják meg az érintettek, ha egy bizonyos lízingcéggel kölcsönszerződést kötnek.    

Hadházy Ákos szerint "nem meglepő módon" ez a cég, a Duna Lízing, egy "kormányközeli vállalkozó", Garancsi István érdekeltségébe tartozik. Az LMP társelnöke hangsúlyozta: a kölcsönszerződés megkötése kötelező, még akkor is, ha rendelkezésre áll a szükséges teljes összeg a kocsi megvásárlásához, így használt autó esetén 300 ezer forintot, új kocsi esetén pedig 25 ezer forintot mindenképpen fel kell venni. Hozzátette: a kölcsön teljes hiteldíjmutatója új autó vásárlása esetén 17,5 százalék, ami autólízingnél akár "uzsorakamatnak" is nevezhető, hiszen piaci szolgáltatóknál ez jelenleg 0-5 százalék között mozog.

Eszerint - folytatta - 2,5-3 millió forint hitel felvétele esetén 3 év alatt 800-900 ezer forinttal többet kell fizetni a Duna Lízingnek, mintha egy másik piaci szolgáltatónál kötöttek volna szerződést, így az állami támogatás jelentős része "egyszerűen átfolyik" a Garancsi István érdekeltségébe tartozó cégbe. Az állam el akarja tántorítani a mozgáskorlátozottakat az olcsóbb használt gépkocsi vásárlástól, és a lízing, illetve a Suzuki típusú autók felé akarja terelni őket, hiszen a program szerint az új autók közül csak Suzukit lehet vásárolni.    

Kiemelte: a mozgáskorlátozottak beszámolói szerint a hitel ügyintézése nehéz, és a legtöbb használtautó kereskedő nem is hajlandó részt venni a konstrukcióban. Az LMP társelnöke Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztertől arra vár választ, hogy a programban miért kötelező hitelt felvenniük a mozgáskorlátozottaknak az autóvásárláshoz, és ezt miért csak egyetlen pénzintézetnél tehetik meg. Hozzátette: az LMP követeli, hogy hozzák nyilvánosságra a kiválasztási eljárás részteleit, és azt is, hogy minek alapján határozták meg a 17,5 százalékos kamatot.    

Hadházy Ákos sajtótájékoztatóján arról is beszámolt, hogy újabb fejlemények vannak az általa korábban kifogásolt lélegeztetőgépekkel kapcsolatos közbeszerzés ügyében, amelyben az állam 8-900 ezer forint helyett kétszeres áron akart ilyen eszközöket venni. Hozzátette: a Közbeszerzési Döntőbizottság korábban megsemmisítette az eljárást és büntetést szabott ki, Lázár János pedig azt nyilatkozta, hogy "valamijét le kell vágni" annak, aki részt vett ebben az eljárásban. Ugyanakkor - folytatta az LMP-s képviselő - a jelek szerint nem Lázár Jánosnak lett igaza, mert megindult a fellebbviteli eljárás, és az állam az egyik legelitebb budapesti ügyvédi irodát kérte fel a képviseletre.

Vagyis az állam pereli a magyar államot azért, hogy az állam majdnem kétszer annyiért vásárolhasson lélegeztetőgépeket - összegezte véleményét Hadházy Ákos.