Kastélyok - Trükköztek a beszámolókkal

Publikálás dátuma
2017.09.20. 13:24
Forrás: Google Street View
A Gödöllői Királyi Kastély NKft. és a Helikon Kastélymúzeum NKft. belső szabályozottsága és a pénzügyi-számviteli feladatok ellátása is összességében megfelelt az előírásoknak, a tervezési, beszámolási, adatszolgáltatási feladatok ellátása szabályszerű volt, ám a vagyongazdálkodás nem felelt meg az előírásoknak - állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

Az ÁSZ a gödöllői királyi kastély, illetve a keszthelyi kastélymúzeum 2012. január 1. és 2015. december 31. közötti időszakra vonatkozó ellenőrzéséről megállapította, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Miniszterelnökség szabályszerűen gyakorolta a tulajdonosi jogokat.

A Gödöllői Királyi Kastély NKft. és a Helikon Kastélymúzeum NKft. belső szabályozottsága és a pénzügyi-számviteli feladatok ellátása is összességében megfelelt az előírásoknak. A tervezési, beszámolási, adatszolgáltatási feladatok ellátása szabályszerű volt, ám a vagyongazdálkodás nem felelt meg az előírásoknak, mert a társaságok 2012-2015. évi beszámolói a vagyon összetétele tekintetében nem a valós helyzetet tükrözték - áll a számvevőszék jelentésében.

Az ÁSZ közleménye felidézi, hogy az állami tulajdonú gazdálkodó szervezetek a nemzeti vagyon részét képezik, ellenőrzésük kiemelten fontos a nemzeti vagyon megőrzése, megóvása érdekében. Az Állami Számvevőszék ellenőrzésével hozzájárul a közpénzek szabályos, átlátható, elszámoltatható és eredményes felhasználásához. 

A Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. kezelésében lévő gödöllői Grassalkovich-kastély Magyarország egyik leglátogatottabb műemléke. A társaság közhasznú tevékenysége keretében a kulturális szolgáltatás, a kulturális örökség védelme, a helyi közművelődési tevékenység támogatása, valamint a nemzeti emlékhelyek védelme területeken látott el közfeladatokat. 

Az ellenőrzött időszakban a magyar állam tulajdoni részaránya 84,17 százalékot, Gödöllő Város Önkormányzata tulajdoni részaránya 15,82 százalékot, a MaHill Mérnöki Iroda Kft. tulajdoni részaránya 0,01 százalékot tett ki. A társasági részesedés felett a tulajdonosi jogokat és kötelezettségeket 2012. január 1. és 2014. szeptember 11. között az MNV Zrt., 2014. szeptember 12. és 2015. december 31. között a Miniszterelnökség gyakorolta.

Az ellenőrzés megállapította, hogy a társasági részesedés és a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. kezelésében lévő nemzeti vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlás szabályszerű volt. A Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. ellenőrzésével kapcsolatban a számvevőszék emlékeztetett, hogy a társaság a magyar állam tulajdonában lévő keszthelyi Festetics-kastély műemlékegyüttes vagyonkezelését végzi, amely a balatoni régió meghatározó idegenforgalmi kulturális központja. A kastélyhoz tartozó park és pálmaház révén védett természeti értéket tart fenn, gondoz, gyarapít és mutat be. Múzeumi tevékenysége mellett az intézmény közfeladatai közé tartozik a műemlékvédelem, a közösségi kulturális hagyományok, értékek ápolása, megőrzése, a könyvtár, levéltár működtetése, a tudományos tevékenység, a kutatás, nevelés és oktatás, ismeretterjesztés, a kulturális tevékenység és a helyi természetvédelem. 

A társasági részesedés feletti tulajdonosi jogokat 2012. január 1-je és 2014. szeptember 11. között az MNV Zrt., ezt követően a Miniszterelnökség gyakorolta, az ellenőrzés megállapítása szerint szabályszerűen. A gödöllői kastély esetében az ÁSZ a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójának egy, a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjének öt javaslatot fogalmazott meg. A keszthelyi kastélymúzeum ellenőrzését illetően az MNV vezérigazgatójának egy, a Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjének hat javaslatot fogalmazott meg az ÁSZ. A címzetteknek 30 napon belül kell intézkedési tervet készíteniük a számvevőszéki megállapításokról.

Szerző

A nyugdíjasoknak segítene az LMP

Ötpontos javaslatcsomagot terjeszt az Országgyűlés elé az LMP a nyugdíjasok helyzetének javítása érdekében - számolt be szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a párt frakcióvezető-helyettese. 

Schmuck Erzsébet kifejtette: előterjesztésük tartalmazza a nyugdíj, mint tulajdonjog alkotmányos védelmét, a méltányos nyugdíjemelést, amely lehetővé teszi, hogy az idősek is részesüljenek a gazdasági növekedésből, de az öregségi minimáljáradék ötvenezer forintra emelését is a jelenlegi 28 ezer 500 forintról. Ugyancsak része a javaslatnak a korkedvezményes nyugdíjba vonulás rendszerének helyreállítása, valamint a közszférában dolgozókat, a megváltozott munkaképességűeket és a rokkantnyugdíjasokat érintő "kényszernyugdíjaztatás" eltörlése. Schmuck Erzsébet szerint a kormány látszatmegoldásokkal szúrja ki a több mint 2,6 millió idős szemét, akik közül 1,2 millió járadéka a 100 ezer forintot sem éri el.

Szerző
Témák
LMP nyugdíjasok

„A Soros-hadjárat része” - A lex CEU-ról vitázott a Ház

Publikálás dátuma
2017.09.20. 12:39
FOTÓ: Népszava
A Magyarország kormánya és Maryland állam között a felsőoktatás területén történő együttműködésről szóló megállapodás kihirdetésének megvitatásával kezdte szerdán a munkáját az Országgyűlés. Az ellenzék "kényszermegállapodásról" beszélt, szerintük a "Soros-hadjárat" részeként üldözik a Közép-európai Egyetemet (CEU-t). Palkovics László, az Emmi oktatási államtitkára ehhez képest úgy látta, hogy ha a McDaniel College nevű felsőoktatási intézmény képes betartani az Orbán-kormány által között törvényt, akkor a többi is.

Palkovics László közölte, a törvénymódosítás négy ország hat felsőoktatási intézményét érinti. Három intézménynek (Boston University, Central European University, McDaniel College) az Egyesült Államokban van a székhelye, a jogszabály vonatkozik még egy kínai, egy thaiföldi és egy malajziai egyetemre is - tette hozzá. Az államtitkár a módosítást azzal is indokolta, hogy az uniós egyetemek ugyanolyan szabályok szerint működnek, mint a magyarok, és ezeknek az országoknak a kormányaival folyamatos, intenzív a magyar kormány viszonya. 

Palkovics László közölte, a törvényjavaslat célja a megállapodás kihirdetése; a dokumentum lefekteti a McDaniel College amerikai jogállását és magyarországi működésének feltételeit. Szó van benne az intézmény jogi státuszáról, tevékenységéről, a felek által alkalmazott jogszabályokról - magyarázta. Hozzátette: a magyar fél vállalta, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a megállapodás hatályba lépéséhez szükséges belső jogi eljárásokat november 15-ig lefolytatja, magyar részről a végrehajtásért az Emmi a felelős.

Legény Zsolt, az MSZP vezérszónoka szerint egy "kényszermegállapodásról" van szó, amelyre csak azért volt szükség, mert a Fidesz a "Soros-hadjárat" részeként elhatározta, hogy ellehetetleníti, megszünteti vagy legalábbis kiűzi az országból az üzletember által alapított Közép-Európai Egyetemet. Szerinte a CEU elleni támadás ügyében Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban el is ismerte, hogy a CEU háborítatlanul működhetne tovább, ha Soros György nem akarna milliószámra menekülteket hozni Magyarországra. A Fidesz "CEU elleni támadása" és a felsőoktatási törvény módosítása sajnos másik öt intézmény működését is érintette, köztük a javaslatban szereplő McDaniel College-ot, amely így "ártatlan elszenvedője lett egy gyáva és szégyenteljes akciónak, amely újabb sötét fejezetet jelent Orbán Viktor illiberális rezsimjének fejlődésében". Ezek az intézmények az oktatási törvény módosítása előtt is törvényesen működtek, így nincs szükség semmilyen nemzetközi megállapodásra, ezért az MSZP nem támogatja a törvényjavaslatot.

 Az MSZP-s képviselő által elmondottakat erősítette L. Simon László, a Fidesz vezérszónoka is, amikor elkezdett sorosozni. Szerinte a milliárdos által finanszírozott szervezetek munkatársai és az ellenzéki pártok idén tavasszal hetekig azzal kampányoltak, hogy az oktatási törvény módosítása által szabott feltételeket lehetetlen teljesíteni, de a példa azt mutatja, hogy tévedtek. "Aki akar, az meg tud felelni a feltételeknek, ez nem egy lehetetlen dolog" - mondta, majd hozzátette: ahogy Marylanddel sikerült megállapodni, úgy reményeik szerint sikerül majd egyezményt kötni Massachusettsszel és New Yorkkal is. 

Ikotity István, az LMP vezérszónoka azt mondta: ez a megállapodás és törvényjavaslat annak a színjátéknak a része, amely a külföldi egyetemek működését alakító új szabályokba csomagolva valójában a CEU ellehetetlenítéséről szól. Szerinte ezek a megállapodások a "lex CEU" "járulékos költségei", csak annak eszközei, hogy a kormány kiüldözhesse az országból a CEU-t. "Inkább bevállalják, hogy a kínos helyzetbe hozzák magukat Amerikában az ehhez hasonló megállapodásokért kuncsorogva, csak bezárassanak egy egyetemet politikai érdekből" - fogalmazott. Úgy vélte: a kormány ezzel lejáratja magát a teljes amerikai adminisztráció előtt, miközben semmi szükség nem volt ezeknek az új feltételeknek az előírására, hiszen a "kamudiplomát" adó egyetemeket ellenőrzéssel ki lehetett volna szűrni. Szerinte a CEU-ügy kapcsán bebizonyosodott, hogy a Fidesznek, ha a hatalma megtartásáról van szó, semmi sem drága, képes feláldozni Magyarország nemzetközi megítélését is. Azt mondta, semmilyen konkrét előrelépés nem látszik a CEU ügyében, ezért arra kérte az államtitkárt, hogy adjon számot, van-e előrelépés.        

Szabó Szabolcs, az Együtt független képviselője azt mondta: a probléma nem a megállapodással van, hanem az előzményekkel, a felsőoktatási törvény módosításával, amitől nehéz eltekinteni. Szerinte már a törvény beterjesztésekor jól látható volt, hogy egy intézményre "lőnek", a CEU-ra. A képviselő arra várt választ, hogy nemzetközi jogi szempontból rendben van-e, hogy egy levelezés alapján kötöttek megállapodást, ugyanis két kormány megállapodásakor jegyzéket váltanak.

    

Orbán nem enged a lex CEU-ból
A napokban írta meg lapunk, hogy Orbán Viktor levette a napirendről a lex CEU módosítását a "Soros-terv" ellenes konzultáció miatt. A kormányfő azután döntött így, hogy Merkel kijelentette: októberben "előveszik" Magyarországot az uniós csúcson.
Most "ezerrel" támadják a "Soros-tervet",  azaz a felülről nyitott uniós kvótát. Ebben a helyzetben Orbán Viktor nem tehet gesztust Soros György egyetemének – mondta egy kormány közeli forrás az atv.hu-nak. Ez viszont csak azt jelenti, hogy "egyelőre" nincs napirenden a szabályozás módosítása, a határidők meghosszabbítása, "mert néppárti-német részről, de Brüsszelből is nagy a kormányon a nyomás.

 

Szerző
Frissítve: 2017.09.20. 14:22