Előfizetés

Döntetlennel záró magyarok

Publikálás dátuma
2017.09.18. 07:57
Fotó: AFP/Bartek Langer

Döntetlent játszottak a magyar érdekeltségű csapatok a német labdarúgó-bajnokság negyedik fordulójában: az RB Leipzig Gulácsi Péterrel a kapuban otthon 2-2-vel zárt a Borussia Mönchengladbach ellen. A Hertha BSC Dárdai Pál vezetőedzővel a kispadon 1-1-re végzett a Hoffenheim vendégeként. A házigazdáknál Szalai Ádám nem volt tagja a keretnek, a válogatott támadó még nem épült fel combsérüléséből.

Súlyos sérülést szenvedett Christian Gentner, a VfB Stuttgart csapatkapitánya, amikor ütközött Koen Casteelsszel, a Wolfsburg kapusával. A hálóőr felhúzott térdével "beleszállt" a 32 éves futballista arcába. Gentnernek eltört az orra, az állkapcsa és két csontja a szemgödre körül, a futballistát műteni kell. Hannes Wolf, a stuttgartiak vezetőedzője a találkozó után sportszerűen úgy nyilatkozott, hogy szerinte véletlen baleset történt, ezért azzal is egyetért, hogy a játékvezető nem állította ki a súlyos sérülést okozó wolfsburgi kapust.

Magyar szerző ősbemutatója New Yorkban

Szeptember 21-én New Yorkban lesz az ősbemutatója Tallér Edina Kaliforniai álom című szocioburleszkjének - írja a librarius.hu. Egy New Yorkban élő magyar rendezőt, Zsedely Tímeát ihletett meg Tallér Edina 2016-ban megjelent drámája. "Olyan „női” hang, amely elsősorban nem azért fontos, mert genderkérdést érint, hanem azért, mert szókimondó, kritikus és mindkét nem számára tanulságos. Szabad, társadalmilag elfogulatlan, de szenvedélyes, nyelvileg bátor, üzenetében provokatív, jellemrajzaiban pengeélességű." - mondta a darabról Zsedely Tímea rendező.

Tíz év alatt jelentős visszaesés a kultúrafogyasztásban

Egy évtized alatt jócskán visszacsúsztunk az Eurostat kultúrafogyasztási listáján - vette észre a hvg.hu. A magyarok alig több, mint egyharmada, pontosan 34,8 százaléka ment el múzeumba, művészeti galériába, vagy egy történelmi jelentőségű épülethez, derült ki a felmérésből. Azt vizsgálták, a 16 évnél idősebbek közül mennyien mentek el ilyen helyre legalább egyszer 12 hónap alatt: most az Európai Unió 19. helyén állunk, míg 2006-ban még a 14. hely volt a miénk. Az EU-átlag most 43 százalékos.

Még nagyobb a visszaesés, ha tíz év távlatát tekintjük, 2006-ban még 41,1 százalékos volt a magyar mutató. A mienknél nagyobb csökkenést csak Spanyolországban, Szlovákiában, valamint Németországban mértek. Habár a műemlékek látogatása nem feltétlenül gazdasági kérdés, az adatokat mégis a magánszemélyek kultúrára költött forintjaival szokás mérni. Ezért sem lényegtelen, hogy az EU húsz országában is több időt és pénzt szánnak most már az emberek kultúrára, mint a világgazdasági válság előtti utolsó évben. A legnagyobb arányban a svédek, a dánok és a finnek foglalkoznak a kultúrával, a legrosszabbul pedig a románok, a görögök és a bolgárok állnak.