Könnygázt kellett bevetni a "terrorista" pedagógusok perén

Könnygázzal oszlatta szét a török rendőrség egy ankarai bíróság előtt az éhségsztrájkjáról elhíresült két "terrorista" pedagógus, Nuriye Gülmen és Semih Özakca csütörtökön kezdődő pere ellen tiltakozókat - számolt be róla az Ihlas török hírügynökség.

A több száz fős tömegben jelen volt a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) és a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) néhány ellenzéki képviselője, valamint ügyvédek, illetve civil szervezetek aktivistái. A hatóságok azért avatkoztak közbe, mert a jelenlévők nem álltak el nyilvános felszólalási szándékuktól. Az összetűzésben 24 embert őrizetbe vett a rendőrség.

Gülmen, aki egyetemi tanár, valamint a korábban általános iskolában dolgozó Özakca idén márciusban kezdett éhségsztrájkba, miután a tavalyi puccskísérletet követően bevezetett rendkívüli állapotra hivatkozva elbocsátották őket munkahelyükről. Májusban a hatóságok előzetes letartóztatásba helyezték őket, de éhségsztrájkjuk azóta is tart. Hónapok óta nagyon gyengék.

Az Evrensel ellenzéki napilap jelentése szerint a csendőrség "személyzethiányra és a provokáció lehetőségére" hivatkozva nem biztosította a két vádlott részvételét az első tárgyaláson. Baris Yarkadas CHP-képviselő csütörtöki Twitter-üzeneteiben arra hívta fel a figyelmet, hogy Gülmen és Özakca jelenléte nélkül a csütörtöki tárgyalás nem kezdődhetne el. A vádlottak védőügyvédjeit a per kezdete előtt két nappal, kedden őrizetbe vették.

Süleyman Soylu török belügyminiszter májusban közölte: Gülmen és Özakca állami alkalmazottakként a terrorszervezetnek nyilvánított, baloldali Forradalmi Népi Felszabadítási Párt-Front (DHKP-C) tagja, ami miatt már korábban is többször ültek börtönben. A két pedagógusra a mostani vádirat értelmében egyenként 20 év börtönbüntetés vár.

Ankara a tavalyi puccskísérletért az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi hálózatot teszi felelőssé, de a megtorlás nem közvetlenül csak a puccsistákat sújtja, hanem a gülenista mozgalom feltételezett támogatóit, illetve más, az állam biztonságát fenyegető terrorszervezetek, köztük a DHKP-C tagjait és szimpatizánsait is. Törökországban közel 14 hónapja rendkívüli állapot van érvényben. Ez idő alatt több mint 111 ezer állami alkalmazottat menesztettek és legalább 38 ezret felfüggesztettek állásából.

Szerző

Orosz repülőket lőttek ki az Iszlám Államra

Hét manőverező repülőgépet lőtt ki az orosz hadiflotta két tengeralattjárója az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet Deir-ez-Zór elővárosaiban lévő objektumaira - közölte szerdán az moszkvai katonai tárca.

A közlemény szerint az összes célpontot - az IÁ harcálláspontjait, kommunikációs központjait és lőszerraktárait - sikerült megsemmisíteni Deir-ez-Zórnak a terroristák ellenőrzése alatt álló városrészében. A Kalibr típusú manőverező repülőgépeket a Földközi-tenger keleti medencéjéből, víz alól indították el a Velikij Novorod és a Kolpino tengeralattjáróról, a céltól 500-670 kilométernyi távolságról. A két, Projekt 636.6 osztályú, dízel-elektromos tengeralattjáró augusztus 28-án érkezett a Földközi-tengerre. Ebből az osztályból legutóbb a Krasznodár május végén és június végén mért csapást a terroristákra.

Szerző

Trump a frászt hozza saját pártjára

Publikálás dátuma
2017.09.14. 16:14
FOTÓ: CHRIS KLEPONIS / CHRIS KLEPONIS - POOL VIA CNP / DPA

Donald Trump ismét sokkolót húzott. Ezúttal azonban nem a liberális ellenzéket vagy az Amerikára dermedten figyelő külvilágot lepte meg, hanem saját táborát. Miután nyolc hónapja nem tudta átverni programjának sarkalatos pontjait a konzervatív többségű Kongresszuson, taktikát váltott, és egymás után több kulcsfontosságú kérdésben a Demokrata Párttal kötött alkut.

Trump szerdán vacsorán látta vendégül a Szenátus kisebbségi vezetőjét, Chuck Schumert és a Képviselőház demokrata párti képviselőcsoportját vezető Nancy Pelosit. A kínai fogásokból álló menü végére az elnök és ellenzéke megállapodott abban, hogy együttműködnek a szüleik által illegálisan az Egyesült Államokba hozott gyermekek, a mostanra már részben a húszas éveiket taposó "álmodók" sorsának rendezéséről. A 7-800 ezerre becsült gyermek és fiatal felnőtt amerikai iskolákba, egyetemekre jár, zömük angolul beszél, és mostanra már sokan dolgoznak az eddig automatikusan megújított engedély alapján. Trump augusztusban visszavonta Barack Obama elnök vonatkozó rendeletét, és hat hónapot adott a törvényhozásnak a végleges szabályozás kidolgozására. Az elnök a kampány során a lehető legradikálisabb megoldásokat helyezte kilátásba a bevándorlás visszaszorítására. Azt ígérte, hogy győzelme esetén kiutasítják az országból az összes illegális bevándorlót, és átjárhatatlan falat építenek a mexikói határra. Most ellenben kiderült, hogy a demokrata párti politikusoknak nem kell támogatniuk a fal tervét ahhoz, hogy a bevándorlás ügyében az elnökkel közösen foghassák ollóba a jobboldalt.

A republikánusok egy része nem rejtette véka alá felháborodását. Steve King iowai képviselő azt írta ki az internetre, hogy "Hihetetlen! Trump támogatói bázisa felrobbant, romokban hever, javíthatatlan és jóvátehetetlenül kiábrándult. Nincsenek többé hihető ígéretek." Az ismét Steve Bannon által vezetett Breitbart nemes egyszerűséggel "Amnesztia Donnak" nevezte Trumpot. A Fehér Házból nemrég eltávolított főtanácsadó pár napja még az ígérte, hogy támogatja az elnököt, és csak csapata túl liberális tagjait fogja bírálni. Az áldott állapot a jelek szerint eddig tartott, a republikánusok jobbszárnya most fellázadt Trump ellen.

A demokrata párti vezetés és az elnök a múlt héten a hurrikánok okozta szükséghelyzetet kihasználva költségvetési és hitelfelvételi kérdésekben malmozta meg a republikánusokat. Trump azóta többször is fogadott ellenzéki politikusokat. Ezzel többé-kevésbé nyíltan szembefordult saját pártjával, amelynek vezetői szerinte nem védték meg a kampánystábjának orosz kapcsolatai miatt indult vizsgálatok során. A Demokrata Párt most óvatosan próbálja felmérni frissen megnőtt befolyása határait. A figyelmeztető kommentárok szerint Trump esetében csak egyvalami biztos: senki sem mehet vele biztosra.

Szerző