MSZP: csökkenteni kell a gáz árát

Az MSZP szerint igazságot kell tenni az energiaszámlákban is, a szocialisták szerint átlagfogyasztásig 32 százalékkal lehetne csökkenteni a gáz árát, és erre megvan a fedezet is.

Tóth Bertalan, az ellenzéki párt parlamenti frakcióvezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón azt mondta, a csökkenő világpiaci árak ellenére a lakosság 2014 óta ugyanannyit fizet az energiáért, ennek következtében pedig az állami tulajdonú földgázkereskedő közel nettó 51 milliárd forintos összegre tett szert.

A szocialista politikus számításai szerint az indokoltnál 14,5 forinttal volt több egy köbméter gáz ára a lakosságnak az elmúlt időszakban, így ez egy átlagos magyar háztartásnak évente 22 ezer forinttal több kiadását jelentett.

Tóth Bertalan azt mondta, ha az 51 milliárd forintból a Fidesz módszere alapján csökkentenék a gáz árát, akkor a legtöbbet fogyasztók kapnák a legnagyobb kedvezményt. Hozzátette: az MSZP javaslata alapján viszont a kisfogyasztók járnának a legjobban, ugyanis ebből az összegből az átlagfogyasztásig 32 százalékkal lehetne csökkenteni a gáz árát. A frakcióvezető kitért arra, javaslatuk azt is tartalmazza, hogy 10-10 százalékkal csökkentsék a villany és a távhő árát is.  Közölte, a törvényjavaslatot az MSZP-frakció megtárgyalta, egyhangúlag támogatta, csütörtökön be is nyújtották azt.

A Fidesz-frakció által "a Soros-tervről" kezdeményezett nemzeti konzultációról Tóth Bertalan kérdésre válaszolva azt mondta, az MSZP fontosnak tartja az emberek biztonságát, de azt gondolja, hogy az egész nemzeti konzultáció, illetve a menekültválsággal kapcsolatos fideszes politika "egy mocskos üzlet": "a Habony-kommandót" ebből finanszírozza a Fidesz, a kerítésépítéssel és a több tízezer külföldi letelepedését lehetővé tévő kötvényüzlettel is a "fideszes haverok" kerestek.

Szerző
Témák
MSZP gázár rezsi

Kettészakad az ország - Keleten 28 fok is lehet

Publikálás dátuma
2017.09.14. 17:15
Illusztráció: Shutterstock
Kezdetben napsütéses meleg lesz idő, a hétvége második felében viszont egye többfelé várható csapadék. Ezzel együtt még többfelé 28 Celsius-fok körüli meleg is lehet, de a nyugati tájakon hűvösebb lesz, 20 fok alatti maximumokkal - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Pénteken hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, csapadék nem valószínű. A Dunántúl nyugati részén azonban sok marad a felhő, és ott délelőtt kisebb eső, késő este záporeső kialakulhat. A legalacsonyabb hőmérséklet 9-16 fok között alakul, a Dél-Alföldön lesz legenyhébb az éjszaka. Napközben többnyire 17-23 fokig melegszik a levegő, de a Dunántúl nyugati harmadán 15, 16 fok is lehet.

Szombaton az Alföldön nem várható csapadék, északnyugaton viszont többfelé lehet zápor, zivatar. Az ország többi részén néhol alakulhat ki záporeső, majd estétől egyre több helyen várható csapadék. Emellett többfelé megélénkül, zivatarok környezetében viharossá is fokozódhat a szél. A leghidegebb órákban 9-14 fok lehet. A legmagasabb hőmérséklet északnyugaton 20, délkeleten 28 fok körül valószínű.

Vasárnap sokfelé várható eső, zápor, zivatar, nagy területen jelentős csapadék hullhat. A szél erős, főként zivatarok környezetében viharos is lehet. Délutántól délnyugat felől megszűnik a csapadék. A minimumhőmérséklet 11-17 fok között valószínű. A nappali maximumok a Tiszántúlon még 25-28, de északnyugaton már csak 16-18 fok között alakulnak - olvasható az előrejelzésben.

Szerző
Témák
időjárás

Borult a vonatok közlekedése a Balatonnál

Nem járnak a vonatok csütörtök délután Siófok és Balatonszemes között, mert fa dőlt a vasúti pályára - közölte a Mávinform sajtóügyeletese.

Kavalecz Imre tájékoztatása szerint a fa eltávolítását már megkezdték, a munkálatok ideje alatt a dél-balatoni vasútvonal felújítása miatt Balatonszemes és Nagykanizsa között járó vonatpótló buszok hosszabb útvonalon, Siófokig közlekednek.

Szerző